natknęłam się na dwa bardzo ciekawe przepisy: Cukinia w smaku przypominająca ananasa , oraz dżemik a właściwie galaretkę. Jest ona łatwa i dość szybka w wykonaniu, idealna do gofrów , naleśników, babeczek, a także do przekładania tortów. Zielony dżem uzyskałam dosypując galaretkę o smaku kiwi. Z podanych składników wypełniłam 6 małych (200g.) słoiczków. SKŁADNIKI: 4 kg cukinii
Upiecz sobie babeczkęCudowny, maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe. Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do gofrów , lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka. Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu. Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając
Upiecz sobie babeczkęKARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO
SMYKWKUCHNIsmaki krzyżackiego Malborka. Sporo jest też typowych dla Qmam kasze nietypowych połączeń smakowych, gdzie zwykle słodkie dania podawane są w wersji wytrawnej, a wytrawne na słodko np. deserowy bakłażan, gofry na wytrawno czy kluski śląskie na slodko. Ważna jest tu naturalność, domowość i bycie sobą. Takie wabi-sabi widać też na zdjęciach. Znajdziemy tu domowy makaron zwisający z oparcia krzesła
Ugotowane pozamiatanelniany, który dodaje do potraw jedynie na surowo. A gotuję właśnie z wykorzystaniem oliwy. Oliwa Monini Delicato towarzyszy mi podczas przygotowywania wypieków, ale również gdy smażę naleśniki i robię gofry dla synka. Nie zmienia ona smaku tych potraw, są one pyszne i chętnie jedzone przez całą rodzinę, a ja mam pewność, że używam zdrowego i odpornego na wysokie temperatury tłuszczu
Chilli Czosnek i Oliwapołączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu z karobu. Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie? Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam. A wracając do przepisu
Słodkie okruszkiCzekoladowe powidła śliwkowe Uwielbiam powidła śliwkowe, a szczególnie te z dodatkiem czekolady. Ich smak przypomina mi galaretkę w czekoladzie. Używam ich jako dodatku do naleśników lub gofrów, do tostów i kanapek albo po prostu wyjadam łyżeczką ze słoika ;) Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych
Gotuj Się Kto Możeswojej stronie pisze: "to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom
Kuchnia w oparachPannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:). 3 jajka L 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50g masła 700 ml mleka
Szefowa kuchnikajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można
Zasmakuj KuchniDomowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne i lekkie masło bananowe, które można zrobić w 5 minut. Masłem smarujemy naleśniki, gofry czy pieczywo. Jest idealne jako urozmaicenie śniadania na słodko. Składniki: 4 banany 3 łyżki mleka (może być kokosowe) 3 łyżki cukru trzcinowego sok z połówki cytryny łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Do bananów dodajemy pozostałe składniki
e-PrzepisyKulinarneWitajcie :) Dzisiaj coś na szybko do kawki, pyszne gofry z olejem kokosowym Radix- Bis, bitą śmietaną i mandarynkami. Zapraszam :) Olej kokosowy - Pozyskiwany z miąższu kokosa, uznawany za najzdrowszy tłuszcz na świecie , wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, jak: antybakteryjne (zabija grzyby, drożdżaki, pasożyty), dodaje witalności, wpływa na szybszą regenerację organizmu po wysiłku, usprawnia funkcjonowanie narządów wewnętrznych, działa przeciwnowotworowo, chroni przed osteoporozą, przeciwdziała
Sama słodycz i szczypta chilisobie myślę, że dziś jest dobry dzień na gofry! Co Wy na to? Pyszne i chrupiące, dodatki każdy wybiera te ulubione ;-) Składniki; 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 1 i 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju Przygotowanie; Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać mikserem
Radość kipiąca uśmiechem.