dziś na zdrowy i przepyszny kajmak z daktyli. Dodałam do niego masło orzechowe i powstał pyszny kajmak orzechowy z daktyli. Taki kajmak jest idealny do przekładania ciast, naleśników, placków, gofrów, deserów czy prosto łyżeczką do buzi. Zapraszam Składniki: 40 szt suszonych daktyli 1/4 szkl mleka 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą, tak aby je przykryła i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnegorzkiej. Smakują fantastycznie i można wyjadać je prosto ze słoiczka 😉 Jest to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, tylko pamiętajmy, aby dodawać czekoladę dobrej jakości. Idealnie pasują jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy pieczywa. Składniki: 1 kg śliwek 50 g czekolady gorzkiej 70% 50 g czekolady mlecznej Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy
Kuchnia MagdaLenymąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka rumu 1 łyżka cukru do podania: serek śmietankowy konfitura jeżynowa Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka … Czytaj dalej Gofry z serkiem i konfiturą
czarrna od kuchniDomowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plSuper prosty i super uniwersalny krem śmietankowy z mascarpone. - tylko 3 składniki - gotowy w 5 minut Polecam do: - tortów bezowych i gofrów - deserów z galaretką i owocami - tortów jako masa do przełożenia - do naleśników i placków Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów
AniaGotuje.plPrzepis na pyszne i bardzo proste gofry, które zrobisz z gotowanych ziemniaków oraz cebuli. Jedliście kiedyś takie
AniaGotuje.plzachowało swój średniowieczny charakter. Widzimy to już przy bramie. Idąc dalej spotykamy charakterystyczne wąskie uliczki upstrzone sklepami. Ta Grande Rue czyli Ulica Główna jest tam najszersza :) Przy okazji. Tamtejsze gofry nie są tak dobre jak nasze. W ogóle nie są chrupiące i smakują sodą. Natomiast pachną tak samo. Po ugryzieniu jest szok :) Wyżej już jest tylko lepiej. Na samym szczycie
Kryzysowa Książka KucharskaKlasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu
Pyry na Gazdużej filiżanki na kawę ponad 300 ml, dodajemy 2 łyżki syropu dyniowego. Syrop przechowujemy w lodówce do 5 dni. Polecam Wam! wskazówka: syrop możesz też wykorzystywać do naleśników, pankejek, gofrów czy do owsianki
SMYKWKUCHNIodmierzania równych porcji ciasta polecamy praktyczny dozownik do ciasta dostępny w sklepie Makowski Kredens . Dzięki niemu unikniemy bałaganu w kuchni. Można go wykorzystać przy pieczeniu babeczek, muffinek, gofrów lub naleśników. Pojemnik posiada miarkę
Smak mojej kuchnitłoczno na naukę (lecz słonecznie!) to jednak oznacza,że dziś mamy ustawowo wolne. Realnie naukowo. A jak dzień powszechnie wolny to co? Szarlotka w kafejce, lody i gofry z przydeptakowych budek,spacer plażą i mocno posolone frytki popite dużą ilości gazowanej wody mineralnej? Kawę wypiłam,zagryzłam szarlotką z lodami w jednej z kawiarni.Na spacer zostałam wyprowadzona,a z szafy
U FiolkiNiedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki, a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem...,ciasto jest
U Fiolkijest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe: Naleśniki z jogurtu greckiego Jajecznica według Gordona Ramsaya Bułeczki ze szczypiorkiem Muffinki z porem i kiełbasą Gofry Kokosowa kaszka manna Koktajl z mango i banana Zapiekane białka jajek Domowy jogurt Owsianka z amarantusa z owocami Dżem z owoców kaki Orzechowo czekoladowa owsianka Pudding z nasion chia Dżem
Delusional Trineszkoda, bo przetwory z nich są bardzo smaczne i mają wszechstronne zastosowanie. Mogą być jak chutnej świetnym dodatkiem do mięs czy serów, lub jako dżem podawany na tostach, gofrach czy zwykłej kanapce z białym serem. Na straganach czy placach ich nie uświadczysz, ale sporo ich rośnie dziko i własnie te, póki jeszcze są trzeba czym prędzej zbierać. Składniki
Gosia gotuje