frytki - 2719 przepisów (strona:100/182)

Camembert na pieczonych ziemniakach i "Zaplątana miłość" 181

noga mogą odpocząć :) Składniki : 3-4 ziemniaki camembert sól ulubione przyprawy, u mnie: mielony kminek i pieprz czarny ok. 3 łyżek oleju Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Na blasze rozprowadzić olej i rozłożyć ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po 30 minutach ziemniaki odwrócić i piec dalej. Po 10 minutach ułożyć na ziemniakach

Weekendy w domu i ogrodzie
Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami. 244

cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, szprotki, ziemniaki, cebula, szprotki i ziemniaki. Wyrównać powierzchnię

zadanie-gotowanie
Przekładaniec ze schabu i indyka 277

wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy plastrami sera mozzarella i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Podajemy z czym tylko mamy ochotę: ziemniaki, frytki, ryż. Smacznego

MarcinChef
Kotlety mięsno - ziemniaczane 151

Można je podawać z sosem czosnkowym, pieczarkowym lub swoim ulubionym. Najlepiej smakują takie prosto z patelni. U mnie to już tradycja, że pierwszy usmażony kotlet jest mój :) Kotlety, frytki i surówka. Może być taki obiad? Mi smakowało i dlatego Wam też polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko

O kuchni z uczuciem
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 234

białych surowych kiełbasek 6-7 średnich siemniaków 2 cebule 3-4 średnie marchewki tymianek zioła włoskie olej do skropienia Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa pzełozyć do naczynia. Skropić olejem i opróczyć tymiankiem oraz ziołami włoskimi, dokładnie wymieszać aby olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe

Monia miesza i gotuje
Kotlety siekane z pieczarkami i serem 159

naprawdę bardzo smaczne. Może się skusicie i jeśli jeszcze nie robiliście takich kotletów to zrobicie.  Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do tego proponuję surówkę  z selera A jeśli chcecie inne pomysły na dania mięsne to zapraszam tutaj W tej kategorii znajdziecie najwięcej przepisów. Składniki 2 pojedyncze piersi

O kuchni z uczuciem
Serowe nuggetsy z kurczaka 212

minut z każdej strony (zależy od grubości mięsa), aż się mocno zrumienią. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serowe nuggetsy mogą stanowić pyszny dodatek do frytek domowych, pieczonych ziemniaczków, a także do ryżu z ostrym warzywnym chili con carne . Mojej Zuzi strasznie smakuje takie mięsko. Staram się nie za często dawać jej smażone, ale od czasu

Anioszek w kuchni
Dip jogurtowy czosnkowo-koperkowy 288

masz małe ząbki czosnku lub tylko jeden (jak ja) dodaj czosnek granulowany. Niestety nie zastąpi on aromatu i smaku prawdziwego. Przed podaniem schłódź w lodówce. Świetnie pasuje do frytek, pieczonych ziemniaków lub przekąsek. Zawsze robiłam taki na śmietanie z majonezem, ale z jogurtem jest delikatniejszy i przede wszystkim zdrowszy. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets

Anioszek w kuchni
Sznycel z pieczarkami i serem 219

Pyszna propozycja obiadowa. U mnie w zestawie do sznycla frytki i miks sałat z sosem vinegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 200 g pieczarek 1 mała cebula 70 g sera żółtego 1 jajko tarta bułka 1 łyżka masła 3-4 łyżki margaryny sól, pieprz WYKONANIE Piersi z indyka umyć, przełożyć na deskę

Passions hobbies life
Kapusta, bataty i pelargonie 413

skrzynek. Pamiętajcie tylko o tym, że tych nasion po wysianiu nie przykrywamy ziemią – potrzebują światła do kiełkowania. WILEC ZIEMNIACZANY Batatów jeść nie cierpię – w żadnej postaci. Batatowe frytki, chipsy, nawet pieczony batat z czosnkowym masłem – nie dla mnie. Ale liście batatów to już inna sprawa. Batat jest byliną – należy do powojowatych i tworzy kaskadowe okrywy liści

Karo in the Kitchen
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 210

właśnie ‘sole meunière’ która po spróbowaniu zostawia Julię prawie oniemiałą. Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych dodatków. Frytki będą za tłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli

Karo in the Kitchen
Pieczona wołowina 203

kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula

O kuchni z uczuciem
Frytki z batatów (pieczone) 196

Najprostsze na świecie pieczone frytki z batatów - słodkawe, lekko słone, niezbyt tłuste i przepyszne! Idealne na przekąskę. Składniki: 2 duże bataty łyżka oliwy z oliwek sól zioła prowansalskie (ok. 1/2 łyżeczki) Przygotowanie: Bataty umyć, osuszyć i obrać, pokroić w paski (ok. 1cm grubości). Włożyć do miski, zalać oliwą, dodać sól i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę

Kulinarne Inspiracje
Słodka na ostro czyli zupa krem z batatów 176

przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW  Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa

Bon appetit mon amie
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 316

ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około

Karo in the Kitchen