Jak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami. W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy
UgotujmyTo.plponad dwudzieścia lat temu i stał się częścią menu wigilijnego. Finowe lubią ryby podawane ze słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii. Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją, niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się(...)Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę. Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy
Simple Dishhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Znacie olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy)? Kiedyś był dość popularny
Di gotujeZapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone
codojedzeniaMimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na
Be Fit Be StrongJutro śledzik, ostatki, czyli ostatni dzień karnawału. Dlaczego właśnie śledzik? Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż obecnie. Dlatego ostatni dzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu
Kulinarne przygody GatityWpadłam na chwilkę :) Pomiędzy kupowaniem firanek a wybieraniem kolorów farb;) Duże zmiany mi się szykują, mam nadzieję, że już tylko na lepsze;) Pochwalę się efektem końcowym
My simple kitchenMacie czasem tak, że wspomnienie jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi
ladykitchenSałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do
Posadzone i zjedzoneMoja dieta trwa nadal z bardzo dobrym skutkiem, jeden tydzień odchudzałam się sama w domu, na drugi tydzień pojechałam do Kołobrzegu i oddałam się w ręce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w
Ostra na SłodkoTa zapiekanka jest wynikiem mojego roztargnienia i braku konkretnego pomysłu na obiad. Wracając do domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z
Mango PapajaWybaczcie tą chwilową przerwę. Czasami to co dzieje się w naszym życiu wymaga chwili oderwania i poukładania sobie na spokojnie wszystkiego. Nie myślcie sobie, że nie
Plate of JoySkładniki: 1 kg śledzie, 1,5 litra woda, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 większa marchew, 1 mały seler, 1 średnia pietruszka, 1
W Mojej Kuchni Lubię