filet z ryby - 2315 przepisów (strona:112/155)

Paprykarz szczeciński 186

żeby "murzyński przysmak" znowu był znany. Czy tak będzie? To już zależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni, że nie będziecie żałować. Potrzebujemy: 1 kg filetów z dorsza (mogą być mrożone) 0,5 kg mięsa z wędzonej makreli 1 kg obranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli(...)octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Zupa z łososiem 111

Delikatna w smaku Składniki 500 g filetów z łososia ze skórą 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 4 ziemniaki 1,25 l bulionu warzywnego łyżka sosu rybnego łyżeczka masła klarowanego 2 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz biały Przygotowanie Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem(...)dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami 176

Jak już wiadomo bardzo lubimy dania makaronowe. Jednym chyba najbardziej znanym daniem jest spaghetti. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was właśnie na taki makaron ale w innej odsłonie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smażone świeże śledzie 154

Dla tych co nie przepadają za smakiem tradycyjnego śledzia proponuję wam wspaniałą alternatywę - śledź smażony na patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób

IMPRESJA SMAKU
Kotlety rybno – ziemniaczane 186

Dziś ma dla Was obiecany przepis w sam raz na piątkowy obiad.Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad

Ostra na Słodko
Pierś kurczaka w occie (do wódeczki i nie tylko...) 215

ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz(...)lekko zmiękła. W szklanym naczyniu układamy usmażone piersi kurczaka, przekładając każdą warstwę cebulą z zalewy. Następnie kurczaka zalewamy gotową jeszcze ciepłą zalewą. Chowamy do lodówki i po 24 h filety z kurczaka są gotowe do zjedzenia. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zupa rybna na ostro 197

chrupiącego pieczywa czy grzanki jak znalazł szczególnie teraz kiedy pogoda wieczorami jest ładnie ujmując brzydka. Taka zupka Was rozgrzeje i na pewno poprawi humor :) Na bulion używajcie waszych ulubionych ryb, Ja użyłam łososia. Składniki: 2 l bulionu rybnego 1 limonka 2 liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia)  1 papryczka chilli 1 gałązka lubczyku(...)smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku, posiekana papryczkę chilli, przecier i przyprawy wszystko gotuj ok 5 minut, następnie dodaj filety ( dość duże kawałki ) i gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodaj sok z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącym

Niezły Młynek
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 144

czerwonego wina wytrawnego3 gałązki tymianku1 liść laurowy1 łyżeczka cukruszczypta pieprzu cayenne1 goździk1 marchewkanatka pietruszki50g masła25 g rodzyneksól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i namoczone wcześniej rodzynki. Dodajemy mąkę oraz czerwone wino(...)Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Wstawiamy karpia do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy i przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, to wlewamy go na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z łososia 138

Niezwykle subtelny smak łososia w klasycznych klimatach. Dlaczego na smalcu? Ponieważ niweluje przykry zapach podczas smażenia.   Składniki 500 g filetu z łososia (atlantycki) 1 jajko

R'n'G Kitchen
Łosoś wędzony w warunkach domowych 154

Niedawno oglądałam program Ewy Wachowicz, w którym to podawała przepis na wędzonego w puszce karpia. Pomyślałam sobie, że równie dobrze można by w ten sam sposób

Smakołyki Asi
Śledzie z groszkiem 151

Śledzie i groszek to bardzo smaczne połączenie. Jak zwykle jest prosto, pysznie i tanio, z produktów dostępnych w każdym dyskoncie. Śledzie to wdzieczny temat, bo nie

Szefowa kuchni
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 127

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak Saltimbocca 184

klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka(...)plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać mięso tej samej grubości. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy 2 łyżkami oliwy i zostawiamy do zamarynowania na przynajmniej pół godziny. Na filetach

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z dorsza 181

Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich.Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek(...)dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone i obsypane mąką

Pasje Jolki
Tapenada z czarnych oliwek 153

czarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto, można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście(...)papryczka, czosnek, oliwa i pieprz, no i grzanki z piekarnika. Tapenada z czarnych oliwek z grzankami doskonale będzie prezentować się jako przystawka na imprezie. Składniki: ½ szklanki czarnych oliwek 1 filet anchois 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku biały pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 papryczka piri piri Przygotowanie: Oliwki bez pestek, anchois, czosnek, pietruszkę, papryczkę, pieprz i oliwę miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania