Nie wiem jak u Was ale u mnie po szparagach pozostało już tylko wspomnienie :( Z tego co wiem są jeszcze dostępne ale w moim mieście nigdzie
Mienta blogNa początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym
Kulinarne InspiracjeZielony sos na dobre zagościł w mojej lodówce. Kiedy tylko się kończy, szybko dorabiam kolejną porcje. Tym razem stanowił znakomity dodatek do pieczonego łososia. Łosoś upieczony
Stare Garyostrym nożem. Jeśli są małe i cienkie, będziemy układać jeden filet na drugim. Filet posypujemy tartym parmezanem i układamy na nim listki szczawiku (bez łodyżek), przykrywamy drugim filetem. Nie użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi się zrobić w środku i nie przypalić. Idealnie byłoby go zrobić na patelni(...)braku czasu, co by powiedział Jamie?:) Do tego kilka plasterków ogórka z naszej szklarni i gotowe. Szczawik świetnie komponuje się z łososiem- jego kwaskowaty smak przyjemnie kontrastuje z łagodną rybą. Mamy naszą polską alternatywę dla trawy cytrynowej;). Podano do stołu! Ostatnie chwile szczawika Szczawik w dziczy To jest trudny tydzień- po wielu przygodach stwierdziliśmy zgon naszej studni- oznacza to wydatek
les mirabellesKremowa zupa nie musi być nudna, ani przypominać papki dla niemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka(...)warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy Monini z pieprzem Dodatkowo: wędzony filet z pstrąga koperek Przygotowanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej ziemniaki się ugotują). W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej delikatnie ziemniaki
Smakowity Blog KulinarnyTe małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione
Smakowity Blog KulinarnyŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i
Czerwień i błękitŁosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu. Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo(...)aromatyczny i jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw. Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy
Passion of Cookingmnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na wzrok, pamięć, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca, mózgu. Ryba ta jest również bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak selen, jod, wapń oraz witaminy z grupy(...)uwagi na wysoką przyswajalność białka łosoś stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny
Smakowity Blog KulinarnySandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g fileta z sandacza 150g kurek 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany
Kulinarna Pokusałyżki oleju ryżowego przyprawy: 2 liście laurowe 5 ziaren zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kozieradki mielonej 1/3 łyżeczki soli Filet z łososia płuczę, osuszam, odcinam skórę i kroję na mniejsze kawałki. Skrapiam obficie sokiem z cytryny i odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Paprykę myję, usuwam(...)podduszam, po czym wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlewam śmietankę, mieszam. Doprawiam solą. Gdy znów zawrze, wrzucam mango, na końcu rybę - na dosłownie 2 minutki. Podałam z makaronem ryżowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Graal ® podpowiada, jakie ryby najlepiej wybrać i dlaczego warto je jeść. Zainspiruj się wiosną z Graal ® i wygraj rower – KONKURS Chcąc zainspirować Polki i Polaków do zdrowego stylu życia i włączenia(...)karty upominkowe na sportowe zakupy w sieci sklepów Decathlon. Aby wziąć w nim udział, należy kupić produkt objęty promocją (czyli wszystkie Salatino marki Graal, wszystkie tuńczyki marki Graal, wszystkie filety z makreli marki Graal) zachować paragon i dokończyć zdanie konkursowe: „Graal wiosną inspiruje mnie do…”. Zgłosić się do konkursu można zarówno za pośrednictwem formularza konkursowego: graal.pl
Słodkie okruszkinienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Graal ® podpowiada, jakie ryby najlepiej wybrać i dlaczego warto je jeść. Zainspiruj się wiosną z Graal ® i wygraj rower – KONKURS Chcąc zainspirować Polki i Polaków do zdrowego stylu życia i włączenia(...)karty upominkowe na sportowe zakupy w sieci sklepów Decathlon. Aby wziąć w nim udział, należy kupić produkt objęty promocją (czyli wszystkie Salatino marki Graal, wszystkie tuńczyki marki Graal, wszystkie filety z makreli marki Graal) zachować paragon i dokończyć zdanie konkursowe: „Graal wiosną inspiruje mnie do…”. Zgłosić się do konkursu można zarówno za pośrednictwem formularza konkursowego: graal.pl
Słodkie okruszkiWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków
Szefowa kuchnijest ona przedstawiana jakby to był jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu(...)spróbowałam potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku
noteskulinarnyfiga