filet z łososia - 937 przepisów (strona:43/63)

Sałatka śledziowa z tuńczykiem, łososiem, czarną fasolą i selerem 156

ulubione smaki. Wędzonego łososia na przykład. Składniki seler sałatka duży słoik (  Orzech  ) puszka kukurydzy puszka czarnego groszku puszka groszku pół czerwonej cebuli 4 jaja filety a la'matjas – ile chcecie łosoś sałatkowy wędzony puszka tuńczyka w zalewie majonez świeży koperek świeży majeranek sól i pieprz do smaku ogórek kiszony u mnie słoik Filety przepłucz w zimnej(...)kosteczkę, dodaj do całości. Jaja ugotowane na twardo pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkiem kiszonym. Seler sałatkowy odsącz z zalewy, dodaj do sałatki, dodaj też tuńczyka i łososia . Delikatnie przemieszaj, dosmacz solą i pieprzem. Teraz wmieszaj we wszystko majonez, u mnie zawsze na oko. Majonez zmiksowałam z łyżką musztardy i koperku. Odstaw do przegryzienia najlepiej na noc. Pyszna

Z Kuchni Do Kuchni
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM 288

zaoszczędziło mi zbędnego bałaganu i charakterystycznego zapachu unoszącego się w kuchni podczas smażenia ryby. Wyszedł idealnie miękki - soczysty i delikatny. Jeśli jednak preferujecie bardziej wypieczone filety, potrzymajcie je w piecu odpowiednio dłużej. Do łososia podałam bajecznie prosty, a zarazem pyszny sos na bazie słodkiej śmietanki i sporej ilości świeżego koperku. Robi się go dosłownie w 5 minut, z minimalnej(...)zagotować). Na koniec dosypujemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. ŁOSOŚ : Piekarnik nagrzewamy do 220℃, bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem rozgrzewamy żaroodporną formę. Filety nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oliwą. Skrapiamy sokiem z cytryny.  Układamy na gorącej blaszce (jeśli używamy filetów ze skórką

cool and minty
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 148

każdej strony. Filet układamy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po tym czasie łososia wyjmujemy i rozdrabniamy (jeśli nasz filet był ze skórą, musimy ją usunąć). Na dużej patelni roztapiamy klarowane masło. Ostrożnie dodajemy mrożony szpinak. Na wolnym ogniu podgrzewamy szpinak tak, aby się rozmroził, a woda(...)aksamitnie gładki (bez grudek). Odstawiamy go do przestudzenia i na koniec mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na uprzednio upieczonym i ostudzonym spodzie układamy połowę rozdrobnionego łososia oraz połowę szpinaku. Polewamy sosem. Ponownie układamy łososia i szpinak polewając całość resztą pozostałego sosu. Na koniec tartę posypujemy startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika

MyCookBook.pl
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 180

sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki:600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia4

Food Square
Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 210

samo czasu, co szybki wyskok do klepu po te gotowe, zaś smak będzie o niebo lepszy! :) SKŁADNIKI (około 15 paluszków) paluszki rybne 150g filetów z dorsza 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska

DefinicjaSmaku
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 190

obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce(...)wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół

Kuchnia Ellie
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 186

kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej

DefinicjaSmaku
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 161

Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można przygotować na trzy sposoby: 1. - usmażyć na patelni ( co zajmie około 8 minut ), 2. -  posmarować oliwą i upiec w piekarniku (co zajmie około 14 minut(...)białego wina 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła (40 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DORSZ : Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Filety z dorsza myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Na każdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej

cool and minty
Łagodna kremowa zupa curry z łososiem i krewetkami 163

Zajadałam się jak szalona, pyszna. Bardzo sycąca, śmietana mleczko kokosowe, ale tak ma być. Nie wszyscy muszą liczyć kalorie. Do garnka dodać masło i mocno rozgrzać

Kuchnia Pokoleń
,,Roladki z cukinii i łososia ’’ 154

sklepie Frisco znajdziecie między innymi produkt LIMITO Łosoś Norweski wędzony na zimno – plastry. Ciesz się przyjemnymi zakupami online z firmą Frisco !   Składniki: 1 opakowanie LIMITO Łosoś Norweski wędzony 1 filet z halibuta 1 cukinia 1 cytryna sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Cukinię kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry (max 1/2 cm). Smarujemy cienko oliwą i smażymy na patelni

Podróż w kulinaria
Ryba pod orzechową kruszonką 148

myślę, że jeszcze lepiej pasowałby tu łosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI:   50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki  5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła

Kto ugości moich gości?
Śródziemnomorska zupa rybna 182

starej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb  ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby.    Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia                    - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego        (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora

mojewypiekiinietylko
Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. 294

The post Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym 946

The post Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Grillowanie – porady 237

takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie(...)dość grubego mięsa w rodzaju karkówki i fileta z kurczaka, nie wspominając nawet o nodze z drobiu. Takie mięso możemy odwracać właściwie czymkolwiek, nawet jeśli lekko przywrze do rusztu, bez obaw że się mocno uszkodzi czy wręcz rozpadnie. Coś takiego nie przejdzie jednak w przypadku delikatnych mięs ryb, jak pstrąg lub łosoś. Ruszt i duży rozgrzany grill niezbyt dobrze

Kulinarna Pokusa