pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało, więc przepis polecam :) Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (ok. 600 g) 2 pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć(...)mące. Patelnię rozgrzać i obsmażyć sznycle z obu stron. Dodać sok pomarańczowy (2 łyżki zostawić), połowę skórki pomarańczowej i bulion, dusić razem z mięsem ok. 10 minut. Następnie dodać filety z pomarańczy i dusić jeszcze 5-7 minut. Soczewicę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając skórkę pomarańczową i kumin. Na koniec dodać 2 łyżki oliwy, listki melisy. Doprawić
Pełny talerzMakarony mają to do siebie, że można je przygotować w kilka chwil i smakują z każdym sosem. Składniki 250 g makaronu fusilli (świderki) 300 g piersi
R'n'G Kitchenpieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów DAGOMA , sól, pierz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram(...)Marchewkę obieram i kroję w podłużne paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam przyprawami i skrapiam olejem. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Kieszonki drobiowe podaję z frytkami z marchewki. Do przygotowania potrawy wykorzystałam pomidory suszone, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie
Tradycyjna kuchnia KasiIndyk w pomidorach, marchewce, cebuli z dodatkiem świeżych ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad. Do dania można dodać suszone zioła
Krakowskie smaki Aniróżnych formach. Jedną z nich jest prezentowana poniżej sałatka. Choć może niekoniecznie spodoba się to osobom dbającym o linię, używam do jej przyrządzania nóg z kurczaka, gdyż pierś (filet) wydaje się być jednak zbyt suchym mięsem do połączenia go z gotowanymi jajkami. Jeśli chodzi o avocado i czerwoną cebulę, to nie są one tutaj niczym szczególnie odkrywczym – dość często(...)sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja przygotowana z podanej w przepisie ilości składników i podana z pieczywem to całkiem solidna dawka pokarmu
Kulinarna Pokusazimno. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia(...)przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego! Post Rolada serowo – drobiowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniłyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut. W tym czasie na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, pora i startą marchew(...)mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Ostra na Słodkosmaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty(...)przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego
Wanilia i KardamonDziś "Dzień Dziecka" w mojej kuchni czyli nic zdrowego, bo jak długo można jeść zdrowo ? Stripsy niczym z KFC z domowymi frytkami i sosem czosnkowym - nie
Mechanik w kuchniMoja rodzinka bardzo lubi drobiowe roladki. Dlatego tym razem przygotowałam roladki z kurczaka nadziewane marchewką, porem i kukurydzą. Całość doprawiłam przyprawami, które dostałam od firmy Kamis do testowania. Dzięki tym roladkom mogłam przemycić trochę warzyw do naszych potraw;) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, kawałek pora, marchewka, 2 łyżki kukurydzy, łyżeczka octu jabłkowego(...)Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku
Z miłości do słodkościpodsmażona cebula i szynka.A całość oprószona mozzarellą.Pyszne i proste danie!Składniki:350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty);2 duże cebule;250 g szynki (u mnie drobiowa);250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;300 g startej mozzarelli;Sól;Pieprz;Olej. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć(...)półka) i zapiekać przez około 10 minut tj. aż ser się całkowicie rozpuści.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.Szynkę można zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem.Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%.Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać
Gospodyni Miejskadodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego 1 dynia hokkaido średniej wielkości 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić(...)wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć
kolorowotorcikowodziś będzie coś co przypomina mi moją kochaną babcię. Pochodziła ona z Wielkopolski i tam jada się to danie bardzo często. Z drobiem nie ma nic wspólnego, jednak moje drobiowe grillowane pulpeciki dodadzą tej, bądź co bądź, postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych(...)piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć
BaRepasdłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa.Składniki:1kg piersi z kurczaka0.5kg kurek (ja miałam mrożone)1 duża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki(...)złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe
Walijskie Pichcenie