minut w temp. 180 st. RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (wszystkie kolory). Smażymy 2 minuty. Wsypujemy ryż i razem smażymy do czasu aż zrobi się przezroczysty. Następnie zalewamy całość 1 łyżką bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewamy(...)talerzu układamy piersi, a obok nich wykładamy w sposób podłużny risotto. Możemy je jeszcze posypać startym parmezanem. A tutaj kilka innych przepisów na kurczaka, dla jego fanów :) Faszerowany szpinakiem W panierce kukurydzianej Do usłyszenia, Ania
Mój Smak na Życiesię kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka(...)Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą(...)szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki kaszy manny 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy 3 duże jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku pieprz sól Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek posiekać
Obiad gotowyszklanki mąki (typ 500 zupełnie wystarczy), łyżeczkę drożdży instant, łyżki cukru i wody. Ciasto wyrabiamy około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym rośnie(...)mąki uniwersalnej 4 g drożdży instant 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 150 ml cieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan
Niedzielny kucharznadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej(...)150g mąki żytniej żurkowej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko FARSZ: 3 5 0g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek 3-4 łyżki
Grunt to przepis!zakonczenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspolnie postanowilysmy przygotowac pieczarki faszerowane. Ja zdecydowalam sie nafaszerowac je platkami owsianymi, poczatkowo nie bylam pewna efektu, ale ten farsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki(...)wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie platkow owsianych okolo pol szklanki przecieru pomidorowego (passaty) slodka i ostra papryka w proszku szczypta lub dwie pieprzu kajenskiego sol, pieprz kawalek zoltego sera (opcjonalnie) tluszcz do smazenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzac tluszcz, przesmazyc na nim pokrojona w drobna kostke cebule i wycisniety
Codzienne Gotowaniecharakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki(...)pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusasię w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią(...)wyprawę życia, czy do pracy/szkoły. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia smoothie z melona i banana z kwietniowego wyzwania , czekoladowych koszyczków z marcowego wyzwania , pizzy z patelni z wyzwania lutowego , faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania ! I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta www.magicznezyciemarty.pl Agata myszkagotuje.blogspot.com Alina ala-piecze.blogspot.com Anna cafeamaretto.blogspot.com ; aronia-wiemcojem.blogspot
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam
peanutbuttermonstermiędzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu dodajemy wywar do mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy np. paprykę ostrą, zioła prowansalskie, oregano itd. Całość mieszamy i uzbrajamy się w cierpliwość (woda musi wyparować). Gdy woda wyparowała, a farsz jest dość zbity ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy(...)sprawne palce i jakiegoś pomocnika w kuchni to jakoś można sobie w miarę szybko poradzić ;)Generalnie z podanych składników wyszło tego naprawdę sporo - zużyłam całe opakowanie makaronu :OPo dokonaniu faszerowania, wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a następnie obficie oblewamy beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy).Piekarnik nagrzewamy do 200C
Emcia PichciMięso z pałek kurzych jest bardzo dobre, ja je bardzo lubię. Jest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem
Kuchnia PokoleńOdkryłam ostatnio ... że inna nazwa bakłażana to psianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli
Taste TherapyMoja Córka nie dawała mi żyć od dłuższego czasu, każdego dnia prosząc o zrobienie sushi:) Do tego dobre dwa miesiące temu obiecałam moje przyjaciółce Ani, że
Słodko-Słony Świat IlonyKilka dni temu ktoś mi powiedział o kiełbasie faszerowaną cebulą. Hmmmm - nie byłbym sobą gdybym nie spróbował odwrotnie i tak oto powstał nowy oryginalny pomysł na cebulowo kiełbasiane łódeczki.Składniki : ( proporcje ) 1 ulubiona kiełbasa 50 gr startego żółtego sera 3 większe cebule Przygotowanie :Kiełbasę przecinam wzdłuż na pół i grilluję z obu stron do pierwszych rumieńców.Cebulę obieram(...)nimi cebulę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam jeszcze przez kilka minut na grillu - aż cebula nabierze ładnego koloru a ser się rozpuści.Podałem z melonem i osobno grillowaną papryką
Mechanik grillujeSezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy(...)mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy a następnie wrzucamy cebulę. Gdy nam się zeszkli wrzucamy indyka i przyprawiamy. Jak indyk nam troszkę zmięknie dorzucamy paprykę i razem
Kuchenne WariacjeLubię domową wędlinę z kilku względów. Ograniczam drogę faszerowania mięsa chemią, bo omijam etap nastrzykiwania i szpikowania wędliny różnymi środkami, którego składu nie do końca rozumiem. Wędlina jest smaczniejsza i dłużej zachowuje świeżość. Przepis, jakiś czas temu znalazłam u przesympatycznej blogerki Kulinarne Szaleństwa Margarytki i tak mi się spodobał, że został u mnie na dłużej, teraz tylko sobie coś(...)znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku Skworcu Wykonanie: Użyłam cienkiego i małego kawałka schabu, który przecięłam na dwa mniejsze
Blondynka Gotuje