Takie faszerowane jajka można zrobić w skorupkach od jajek lub tak jak ja w waflowych foremkach w kształcie jajek.. 4 jajka 20 dkg pieczarek cebulka szczypiorek 1 łyżka majonezu sól, pieprz waflowe foremki w kształcie jajek Jajka ugotować na twardo. Przeciąć na połowę za pomocą bardzo ostrego noża. Ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać.Pieczarki oczyścić
Moje domowe kucharzenieJeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecamskładniki4 jajka3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania1 nieduża szalotka - drobno pokrojona2 łyżki bryndzy2 spore łyżki majonezu sól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać koperek, bryndzę, majonez
Stare Garydość, że są aromatyczne, to jeszcze pięknie się prezentują na stole. Możemy je podać z odrobiną majonezu i na przykład rzeżuchą. A na blogu znajdziecie też inne wielkanocne inspiracje: Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem(...)pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Marmurkowe jajka chińskie Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania Składniki: 6 dużych wiejskich jaj 125 ml sosu sojowego 2 czubate łyżeczko czarnej sypkiej herbaty laska cynamonu skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityblogu już przepis na jajka faszerowane na ciepło, zamieściłam go jednak bardzo dawno; robię takie jajka bardzo rzadko, choć mój mąż upomina się o nie systematycznie i w końcu udało mu się mnie zmobilizować (za to nadrobiłam zaległości i zrobiłam dwa razy w krótkim odstępie czasu), więc przepis uaktualniam.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna moja wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie to jajka faszerowane. Wybrałam pastę jajeczną z dodatkiem oliwek i świeżych ziół z odrobiną majonezu. Spróbujcie tego połączenia. Składniki :* 6 jajek Farmio ugotowanych na twardo* 2 łyżki majonezu* garść czarnych oliwek* kilka listków świeżej bazylii* rzeżucha* sól, pieprz * szczypta czarnuszki Przygotowanie :Jajka przekroić na pół, ostrożnie wyciągnąć żółtka. Rozgnieść je z majonezem
Magiczne Życie MartyJajka faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają u nas tak rzadko... pojawiają się obowiązkowo na Wielkanoc, i sporadycznie poza nią. A przygotowuje się je tak błyskawicznie. Przepis z kajeciku mojej Córci, niestety autor nieznany. Polecam baaardzo gorąco! ;-) Jedna porcja jest bardzo mała(...)smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji.Składniki:- 4 jajka ugotowane na twardo- 10 maleńkich pieczarek (lub 5 większych)- 1 malutka cebula- ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku)- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżka masła- 1-2 łyżki majonezuPieczarki, umyć, pokroić na plastry. Cebulę obrać
Smaczne ZdroweJajka to wielkanocna tradycja. Zazwyczaj przygotowujemy tradycyjne jajka, gotowane, ale czemu nie przygotować jajek faszerowanych, które sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole, ale na każdym rodzinnym spotkaniu. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – kilka jajek – majonez lub/i jogurt – szczypiorek/koperek/pietruszkę – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka do osobnej miseczki
Szybko Tanio Smaczniedekoracji jajek. Żółtka mieszamy z posiekanym łososiem. Farsz nakładamy po 1 łyżeczce do białek, dekorujemy plasterkami łososia i natka pietruszki. Później zjadamy :) jajka faszerowane łososiem
Bon Appetit MałgorzatyFaszerowane jajka urozmaicą każdy świąteczny stół. Idealnie komponują się w smaku z rzeżuchą, są pyszne!Składniki:4 jajka,2 łyżeczki musztardy,szczypta soli,szczypta pieprzu,rzeżucha.PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną, obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Dodajemy do nich musztardę, odrobinę soli i pieprzu. Farsz rozgniatamy widelcem
Aga w kuchniDzisiaj podaję Wam przepis na kolejne Wielkanocne danie, w dietetycznej wersji. Zamiast kalorycznego majonezu wykorzystałam serek homogenizowany naturalny. Do tego łosoś wędzony i szczypiorek, czyli samo zdrowie :) JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM Składniki: - jajka ugotowane na twardo - łosoś wędzony - szczypiorek - serek homogenizowany naturalny lub inny serek kremowy - sól, pieprz Jajka przekroić na pół wyciągnąć żółtka, przełożyć do miski i zagnieść widelcem
Zgrabne GotowanieJajka faszerowane serem z niebieską pleśnią i bazylią. udekorowane suszonymi pomidoramiSkładniki:4 jajka100 g sera gorgonzola1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnegokilka listków bazylii2 pomidory suszonepieprz, sólJajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Przeciąć na połówki i wyjąć żółtka. Ser pleśniowy ugnieść widelcem, dodać śmietanę, żółtka i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do jajek, wierzch
wyzwania kuchenneKolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie smacznie. składniki4 jajkaok 8 średniej wielkości pieczarek - drobno posiekanych1/2 cebuli - drobno pokrojonejgarść pietruszki3 spore łyżki majonezusól, pieprz, papryka w płatkach do smakuprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka
Stare Garydokładnie przykryć folią spożywczą, żeby farsz nam nie wysechł. Jeśli lubcie koperek, to można go też dodać bezpośrednio do farszu. Jajka faszerowane pastą łososiową Składniki:100 g wędzonego łososia6 jajek ugotowanych na twardo3 łyżki majonezusok 1/2 cytrynysólpieprzkoperek Wykonanie:Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Łososia
Kulinarne przygody GatityTakie jajka robiła moja mama. Ja z lenistwa jakoś nieczęsto się zabierań za ich robienie. Po dniu dzisiejszym, po raz kolejny stwierdzam, że sama nie wiem
Polska ZupaWłaśnie się nimi zajadamy:) Składniki; 5 jajek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki łagodnej musztardy, cebula /drobno posiekana/, sól, pieprz, Wykonanie; Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na
Anioły w kuchni