truskawki + ograniczona ilość miejsca to świetna motywacja do uprawy współrzędnej - zanim wyrosły pomidory zebrałyśmy kilka razy szpinak, a rzodkiewka i sałata ma dość krótki okres wegetacji i rosły przed fasolką szparagową. - częstsze podlewanie (choć lato 2018 było bardzo upalne, więc podlewać trzeba było wszystko) - rokrocznie trzeba uzupełniać ziemię, bo ubywa i opada - szybsze jałowienie gleby (choć jeśli uzupełnia się wiosną
dobra gospodyni dom wesołym czynipokarmowego. Jak to zrobić? Ja polecam pierś z kurczaka – około 400g, pokrojona w plastry i obsypana delikatnie mieszanką suszonych warzyw ze szczyptą soli. Do tego różyczki brokuła i fasolkę szparagową, kilka krążków cebuli do smaku i aromatu. Przygotowałam to układając wszystko na metalowym durszlaku, który włożyłam do garnka z gotującą wodą. Oczywiście nie dotykał tej wody. Przykryłam pokrywką
LatosiowydomCoś bezmięsnego, kotlety warzywne czyli ziemniaczane z dodatkiem mieszanki meksykańskiej Hortex , w skład której wchodzą papryka, kukurydza, fasolka szparagowa zielona, groszek, cebula , fasola czerwona..Jedno opakowanie a kilka różnych warzyw. Ja dodatkowo dodałam jeszcze marchewkę startą na tarce .Takie kotleciki można podać z dowolnym sosem , u mnie akurat to sos beszamelowy. 3 ziemniaki 1 marchewka mieszanka meksykańska Hortex
Moje domowe kucharzenieszczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Żurek z kaszą Bulion warzywny Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka
Dorota Smakujeświeżego szczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem. Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy. Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren
Karo in the Kitchensiebie. Wymyśliłam nową sałatkę z kaszy, która na dodatek smakowała Chłopakom - ziemniakożercom, co mnie dodatkowo mile zaskoczyło. Podałam do niej steki z polędwicy wołowej i gotowaną na parze fasolkę szparagową. Moim zdaniem sałatkę można zjeść również samą na lunch. Składniki: filiżanka pęczaku cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz orzechy włoskie natka z pietruszki 3 ugotowane
Cytryna&Co.puszki też się nada. Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata". Zupa jest pyszna, pożywna, aromatyczna, naprawdę polecam. Zupa z fasolką szparagową i zacierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietorebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. MAKARON CHIŃSKI Z SOSEM IMBIROWO-SZCZYPIORKOWYM W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest
Niedzielny kucharzkońca się mieści w diecie paleo . Niektóre warianty żywienia paleo eliminują wszystkie strączki, inne pozwalają na niektóre albo wszystkie poza soją. Czasem jadam soczewicę, ciecierzycę, groch, groszek i fasolkę szparagową, inne fasole naprawdę rzadko, a soi unikam. U większości ludzi strączki, o ile nie są jadane zbyt często i są dobrze tolerowane, mogą stanowić zdrowe i atrakcyjne urozmaicenie diety
PaleoSMAKSKŁADNIKI:(na 2 porcje) - kasza gryczana - 1 woreczek (100g) - ciecierzyca (u mnie w zalewie) - 1 puszka(240g) - warzywa na patelnię - 1/2 opakowania (225g) u mnie: cukinia, marchew, ziemniaki, kukurydza, fasolka szparagowa żółta) WYKONANIE: Kaszę gryczaną ugotować. W między czasie poddusić warzywa na patelni (bez dodatku tłuszczu) podlać wodą, dodać ciecierzycę. Kiedy warzywa będą gotowe, dodać kaszę gryczaną. Przyprawić wedle uznania
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspulchnych kawałkach. Zdjąć z ognia. Przed podaniem jajecznicę oprószyć mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Jajecznicę na kiełbasie podawać z pieczywem lub ziemniakami i sezonową surówką np. sałatą zieloną, szpinakiem, fasolką szparagową itp. Smacznego :) Jajecznica z kiełbasą - delikatna i puszysta
Moja Książka Kucharskagołąbków, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw. 2. Możesz przygotować ryż jako oddzielne samodzielne danie np. podsmażając z cebulą także boczek, kiełbasę, kurczaka, warzywa (papryczkę chili, brokuły, fasolkę szparagową, cukinię, suszone pomidory, paprykę, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową), doprawiając ziołami (natką pietruszki, bazylią, tymiankiem) i przyprawami (papryką mieloną, curry, kurkumą
Kulinarne S.O.S.Składniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente
mojej kuchniSkładniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente
w mojej kuchnimięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie) masło lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku ćwierć łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny
Cztery Fajery