fasolka czerwona - 1050 przepisów (strona:29/70)

Sałatka z fasolką szparagową 295

również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie(...)fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem

Ala piecze i gotuje
Łosoś w papilotach 228

czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (lub inne zioło – np. koperek(...)podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu

Poezja smaku
KOCIOŁEK WARZYWNY Z KURCZAKIEM 172

cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż zachęca do przygotowywania potraw. A jakby tak połączyć je z jakimś mięskiem powstanie syty obiad.  Składniki: garść fasolki szparagowej 20 dag ziemniaków 1 cukinia 1/2 czerwonej cebuli 1/2 białej cebuli 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 25 dag piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra, słodka(...)papryka 2 ząbki czosnku Wykonanie: *Cebule siekamy. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy kroimy na ćwiartki.Fasolkę szparagową kroimy na połowę.  *Cebule szklimy na oleju, dokładamy paprykę i pieczarki, podsmażamy. Dorzucamy ziemniaki ,rozgniecione zaąki czosnku, posypujemy kolendrą, sola, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy. Dolewamy bulion, dokładamy fasolkę szparagową i cukinię, dusimy razem

Z Majeczką w kuchni
Młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową 126

młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową. Uwielbiam a Ty ? Składniki (2 porcje): 300 g młodych ziemniaków – małych duża garść zielonej fasolki szparagowej 140 g kiełbasy chorizo 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku wędzona papryka, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, tymianek suszony olej roślinny do smażenia 1 mały pęczek natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę(...)pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki – posiekaj. Zieloną fasolkę szparagową oczyść i ugotuj al dente. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki i ugotuj. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz na patelni

Moja pasja smaku
Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar 107

Escobraczycy jedzą go na śniadania lub kolacje. Oto przepis na pieczony omlet z warzywami prosto z San Escobar. Składniki 3 jajka 100 g zielonej fasolki szparagowej 50 ml mleka 1 opakowanie serka do smarowania ½ czerwonej papryki 3 pomidorki koktajlowe 1 szalotka kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól pieprz świeżo mielony Fasolkę szparagową gotujemy

My Chcemy Jeść
Chińska sałatka z bulwą Lilli i polskimi substytutami 219

Oryginalne składniki były nieco inne, ale wiadomo, trzeba sobie jakoś radzić :) Do mojej wersji użyłam: 1bulwa Lilly ( umyta, oczyszczona i rozebrana na warstwy) 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1 op mrożonej (niestety) fasolki szparagowej ( najlepsza jest świeża i gruba, płaska) 1/2 op mrożonych krewetek koktajlowych ( w oryginale były to małe suszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą

Jemy Pijemy
Sałatka nicejska, a może wariacja na temat sałatki nicejskiej? ;) 163

zmieniło ;) Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P Składniki (1-2 porcje) : Sałatka: garść szpinaku baby 8-10 sztuk fasolki szparagowej 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek pół czerwonej cebuli jajko na twardo łosoś wędzony Sos: 3 łyżki oleju łyżka octu pół ząbka czosnku "duże pół" łyżeczki miodu sól, pieprz Fasolkę gotujemy i studzimy

Czerwona Porzeczka
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 270

Teraz na pewno będę robić częściej bo wyszło pyyyszne. Składniki: trzy pojedyncze piersi z kurczaka jedna cebula pokrojona w kostkę mrożona mieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu greckiego do zagęszczenia 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 4 ząbki czosnku

Mama z miasta
karp z pietruszką 163

poświąteczny. nie/okazjonalny. przepis na dwie porcje. 300 gram dzwonków z karpia  3 korzenie pietruszki fasolka szparagowa listki boćwiny 2 łyżki miodu czerwony i zielony młotkowany pieprz kiełki sałaty oliwa chili oliwa  1 łyżka gęstej tłustej śmietany sól Pietruszkę skrapiamy oliwą i  pieczemy w piekarniku w temp.170 stopni do miękkości ( zdejmujemy wysuszoną skórę) a następnie blendujmy razem(...)zielonym pieprzem i grillujemy około 8-12 minut z każdej strony. Podajemy z gorącym puree z pietruszki , ugotowaną fasolą szparagową i zieleniną  skrapiać oliwą z chili oraz posypując czerwonym pieprzem. Smacznego

na gazie
Egzotyczne curry z kurczakiem 97

trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie

Wielki apetyt
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 160

porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki1 plaster sera do zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka, mielona papryka (do kurczaka)sól, pieprzolejCałego patisona gotujemy przez godzinę

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek. 137

portugalskiej.Moje danie jest związane z tym tygodniem.Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :)    Składniki: pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska(...)Lidl Polska Sałatka: ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam papryka czerwona połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin Olive  sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście              Składniki które

Różowa kuchnia
Sałatka z quinoa Komosą ryżową czarną 124

kolację, w 30 minut. - 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu) - 2 liście laurowe i goździki - szczypta soli - szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka w oleju (taką(...)ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody. Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki