ekspresowe ciasto do pieczenia - 987 przepisów (strona:53/66)

TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 348

ciasto jeszcze się nie schłodziło. 7. PIEKARNIK: ustawiamy go na 180 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 8. FORMOWANIE CIASTA (3 min): wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie wałkujemy je na wielkość formy do tarty lub blaszki (w miarę potrzeby można lekko podsypać mąką, aby nie kleiło się do blatu). Kiedy mamy już odpowiednią wielkość delikatnie wypełniamy ciastem(...)formę, nie zapominając o brzegach. Możemy podziurkować je w kliku miejscach widelcem. 9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia, więc nie ma mowy o zakalcu. 10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min): równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem

Nerds Kitchen
Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek 170

P rzed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana

Food Square
Crumble z jagodami 229

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –

Ciastkozercy
Ciasto na lazanię 217

obsypane mąką. Nie muszą być idealne! Plastry ciasta na papierze do pieczenia posypanym mąką. Plastry makaronu możesz po przeschnięciu zamrozić w następujący sposób: przygotuj 2 - 3 cienkie deski, w zależności od tego, ile masz pojemników w zamrażalniku na każdej desce ułóż obok siebie plastry ciasta  do każdej szuflady w zamrażalniku włóż jedną deskę i pozostaw tak długo(...)zgotuj w dużym garnku sporo wody gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz palnik tak, aby woda stała się spokojna (woda nie może wrzeć, bo porozrywa ciasto) wkładaj do wrzącej wody po parę plastrów ciasta, jeden za drugim pozostaw plastry w gorącej wodzie na 2 minuty mrożone plastry wkładaj od razu do gorącej wody i gotuj 3 min (troszkę podkręć palnik

Szybko Szybkowar
EKSPRESOWE CIASTECZKA PLUS NIESPODZIANKA 184

Serdecznie 1 LUTEGO :)  Jak ten czas szybko minął , dopiero mieliśmy Sylwestra a już niebawem Walentynki :)  Z racji tego dziś proponuję Wam , znakomite, maślane a co najważniejsze ekspresowe Ciasteczka dla Niej i dla Niego :)  A to nie koniec pyszności . Od jakiegoś czasu mam przyjemność delektować się znakomitymi herbatami na każdą okazję ze sklepu https://www.cozaherbata.pl/ .  Jest(...)powstała jednolita masa.  Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość ok 0.5 cm.  Za pomocą foremek wykrajamy ciasteczka.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia  a następnie przekładamy ciasteczka.  Pieczemy w piekarniku

Gotowanie Patki
Ciasto na lazanię 221

obsypane mąką. Nie muszą być idealne! Plastry ciasta na papierze do pieczenia posypanym mąką. Plastry makaronu możesz po przeschnięciu zamrozić w następujący sposób: przygotuj 2 - 3 cienkie deski, w zależności od tego, ile masz pojemników w zamrażalniku na każdej desce ułóż obok siebie plastry ciasta  do każdej szuflady w zamrażalniku włóż jedną deskę i pozostaw tak długo(...)zgotuj w dużym garnku sporo wody gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz palnik tak, aby woda stała się spokojna (woda nie może wrzeć, bo porozrywa ciasto) wkładaj do wrzącej wody po parę plastrów ciasta, jeden za drugim pozostaw plastry w gorącej wodzie na 2 minuty mrożone plastry wkładaj od razu do gorącej wody i gotuj 3 min (troszkę podkręć palnik

Szybko Szybkowar
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 389

Znane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez

peanutbuttermonster
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną 219

wymieszać wszystkie składniki a następnie wyrabiać przez ok 10 minut, Ciasto powinno być gładkie i zupełnie odchodzić od ręki. Ciasto podsypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Żurawinę posiekać na drobno Przygotować nadzienie - zmiksować masło z cukrem i kardamonem, dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt (długość ok 35 -40 cm). Ułożyć(...)wolne. Zwinąć ciasto w rulon. Uformować równy wałek i pociąć go na 12 równych plasterków. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem ( np. masło). Ułożyć w niej plasterki ciasta i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę ale można też na noc, żeby rano szybko upiec i cieszyć się nimi do porannej kawy. Piec ok 15 min w 180 stopniach 3.5.3229 The post

Cooking for Emily
Bułeczki czosnkowo-serowe 4757

minut. Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło miksujemy wraz z serkami(...)smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi

Smaki Na Talerzu
Makowiec bezglutenowy 171

Inaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie(...)papkę i dodać do maku.   Dodać jeszcze 1/2 szkl mąki z tapioki. Całość dobrze wymieszać.  Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał

Ze smakiem bez glutenu
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 181

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły(...)wbić jajka i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne oraz zacznie idealnie odchodzić od dłoni (do około 10 minut ręcznie lub krócej mikserem z hakiem). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę (lub do momentu, aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć

Di gotuje
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #6 Owoce zapiekane pod koglem moglem 267

Owoce zapiekane pod koglem moglem Wiem, wiem w tytule jak byk jest napisane „ciasto na niedzielę”, a ja wam tu serwuje deser Całkowicie zdaję sobie z tego sprawę i winę biorę na siebie ale po prostu musiałam pokazać ten deser, ponieważ idealnie pasuje do drugiej części tytułu, ze względu na szybkość jego przygotowania. Kogel mogel to dość popularna(...)kokilek wrzucamy owoce i zalewamy je masą. Pieczemy 10 minut (najlepiej jak wierzch delikatnie się zarumieni). Podajemy na ciepło – bo na zimno nie przetestowałam Tak jak wspomniałam deser w odpowiednich ilościach nie jest aż tak bardzo kaloryczny. Jedna kokilka to 160 kcal. Cukier i żółtka czyli kogel mogel Słodki, ekspresowy deser Deser serwowany na drewnianej desce dębowej Owoce zapiekane

Relaxtime
Bagietki na zakwasie pszennym! 236

przygotowuje się go najkrócej 8 tygodni....No to pomyślałam, o co to to nie! I porozmawiałam z kim trzeba i o to jest przepis na zakwas pszenny ekspresowy. Aby go przygotować musicie posiadać aktywny zakwas żytni. Zakwas bazę, zakwas matkę.  dzień nr 1 Bierzemy 3 łyżki zakwasu żytniego (50 na 50, z mąki żytniej typ 720) dodajemy 2 łyżki(...)przełóż ciasto. Odstaw na 180 minut. Po upływie godziny złóż ciasto dwukrotnie. Po kolejnej godzinie powtórz czynność. Wyjmij ciasto uformuj bagietki. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek) Odstaw na formę do bagietek na godzinę do 1,5 godziny.  Jak podwoją swoją wielkość wstaw do pieca. 35 do 40 minut, temperatura 240 stopni. Pieczemy z parą wodną

SMYKWKUCHNI
Chlebek bananowy z mąką jaglaną 161

Macie ochotę na zdrowe słodkości ? Polecam przygotować chlebek bananowy ! Chlebek bananowy o nic innego, jak ekspresowe ciasto bananowe. Przygotować je można na wiele sposobów. Możecie zrobić chlebek bananowy w wersji klasycznej z masłem. Możecie też zrobić chlebek bananowy, który wygląda jak keks - przepis mega prost y. Dziś proponuję Wam chlebek bananowy w wersji f it - na bazie mąki jaglanej(...)solą, cynamonem i sodą. 4 . Do suchych składników dodać składniki mokre, dolać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać do ciasta bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać. 5. Blachę keksówkę długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 55-60 minut. 6 . Upieczony chlebek

kolorowotorcikowo
Serowe kruche ciasteczka 215

zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się do rozwałkowania ciasta. Jedną część posmarowałam białym makiem z bakaliami, zwinęłam, pokroiłam w 1 cm kawałki i ułożyłam ciasteczka makowe na blaszce. Z drugiej  rozwałkowanej części ciasta wykrawałam serduszka foremką w kształcie serca. Je również ułożyłam na blaszce. Przypomnę, że ciasto kruche przygotowałam z dodatkiem twarogu waniliowego. Ciasto kruche jest prawie(...)zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię