wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :)Składniki na spód:100 g herbatników50 g masłaSkładniki na masę serową:250 g sera (ja miałam(...)foremki dodajemy trochę musu z jeżyn. Wykałaczką mieszamy mus z serem, żeby powstały wzorki. Gotowe serniczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 min. W trakcie pieczenia serniczki mogą trochę popękać, ale nie ma to większego znaczenia, bo kiedy ostygną, opadną i pęknięcia nie będą widoczne.Po wyciągnięciu z pieca serniczki odstawiamy do przestudzenia na około godzinę
Ciastkozercyprzybrania Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować(...)kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg) . Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy, nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 min. Nadzienie: Masło rozpuścić i odstawić. Mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera
Domowa Cookierenka AgiBardzo często zdarza się, że za chwilę ktoś wpadnie do nas by spędzić z nami troszkę czasu. Zazwyczaj mam przygotowane coś "smacznego", gorzej gdy o wizycie
Wielki apetytutonie :) I przy tym zostanę. Publikować będę dalej. Dla Ciebie, dla innych i dla siebie też. Bo już niejednokrotnie sama wpisywałam w Google "bistro mama ciasto kruche do tarty" albo "bistro mama ciasto maślankowe z rabarbarem", "bistro mama ciasteczka do pieczątek". Ostatnie sześc lat to blog. Poświeciłam mu dużo czasu, ostatnio trochę zaniedbałam, wygotowałam i napiekłam większość pomysłów, brakuje(...)gałązki posiekanego koperku kilka plastrów porwanej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. W misce lekko ubijamy trzepaczką jajka ze śmietaną
bistro mamaPrzepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze
Via Gustochlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas. Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka(...)miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy
Kuchnia MagdaLenybułeczek własnego wypieku mam ogromny sentyment, wiem, że i Wy lubicie sami przygotowywać te śniadaniowe rarytasy w domu, ekspresowe bułeczki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem (przepis) . Grahamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ten rodzaj bułki najczęściej lądował w mojej szkolnej śniadaniówce, z reguły z żółtym serem i zawsze opatrzona w biały papier śniadaniowy, w towarzystwie gruszki w własnego ogródka, stanowiła jedno(...)miód i wyrabiamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze chwile 3. Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 h, ciasto powinno podwoić swoją objętość 5. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić na blacie i podzielić na ok 8-9 równych
Słodki KompromisTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz WymalujDla mnie lato chadza w czerwieni, pachnie słodkimi malinami, smakuje kwaśnymi porzeczkami i słodkimi czereśniami, trwa zawsze za krótko i rozczula na myśl o beztroskim dzieciństwie
Słodki KompromisUszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką
Słodki KompromisNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne Zdroweprzesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól, i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Jeśli widzicie, że ciasto ciężko się wyrabia, dodajcie trochę wody, chociaż ciasto powinno się pięknie zarobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Wyrabiamy je dość długo, około 10 minut. Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i dajemy w jakieś(...)starty na dużych oczkach) -400 g wędliny (ja używałam polędwicy sopockiej) należy ją pociąć na drobne kawałeczki -bazylia i oregano do posypania pizzy Gdy ciasto urośnie 2 razy możemy przechodzić do pieczenia pizzy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę, *ja piekę pizzę na dnach od tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim podczas odpoczynku oraz regeneracji sił. Ale kto powiedział że ciasto można jeść tylko od święta? Ten daktylowy bananowiec to istny hit! Nie zawiera grama cukru, robi się go błyskawicznie(...)następnie stopniowo wsypywać suche składniki, w międzyczasie wlać 1/2 szklanki wody (albo i więcej - ciasto nie może być zbyt gęste) i cały czas miksować. Dodać daktylowo-bananowy karmel, olej rzepakowy, masło orzechowe i płatki owsiane. Jeszcze raz przemieszać. Do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej tortownicy przelać ciasto. Piec przez ok. 30-40 minut
Kuchnia Elliesię sam. Dlaczego? Poczytajcie cały post a sami się przekonacie jakie to proste ;) Za kilka dni obchodzę imieniny i postanowiłam sama sobie zrobić prezent ;) A jak wiecie uwielbiam piec ciasta. Dlatego też szukając dla siebie czegoś przydatnego, co by mnie ucieszyło odwiedziłam stronę MyGiftDNA.pl i od razu powędrowałam do działu prezent dla mistrza kuchni(...)patera to niezbędny element wyposażenia w mojej kuchni. Wiem, że niektórzy z Was powiedzą: po co ten grawer, skoro i tak zakryty jest kawałkami ciasta? Otóż tu kolejne zaskoczenie dla gości, po zjedzeniu każdego kawałka ciasta powoli odsłania się napis ;) Oczywiście na stronie znajdziecie patery z różnymi grawerami. A teraz kilka słów o MyGiftDNA.pl . Ze sklepem MyGiftDNA.pl mam styczność
Zrób to smacznie