różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje
Kulinarne przygody GatityNiestety w tym roku u mnie dyniowy nieurodzaj. Zawsze miałam kilkanaście dyń, ale przez zbyt duże opady w tym roku zebrałam tylko 3 sztuki. Rozkroiłam pierwszą i okazało się, że nie jest tak pięknie pomarańczowa, jak te z ubiegłych lat. Na szczęście w smaku nic jej nie brakuje. Na początek dyniowego szaleństwa powstały dyniowe pączki
Sto kolorów kuchniSkładniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej
Moja smaczna kuchniaSezon na dynie trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, kolorowe dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmaksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy do pomidora. Ale zimowy pomidor jest bez smaku, jest z waty, dlatego chce mi się je robić jeszcze bardziej. Czuję, że mu posmakują. Uwaga: do słoiczków
Matka ŻywicielkaNastał czas dyni, symbolu jesieni, więc nie dziwcie się że będą pojawiać się z nią dania. Na pierwszy rzut zrobiłam wczoraj zupę dyniową na mleczku kokosowym, która ma piękny kolor, jest kremowa i świetnie smakuje. Idealna na jesienny dzień. A dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko dodaje kontrastu zupie, ale także ożywia jej smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoznać świat "od kuchni". Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i tahiny ( pasta sezamowa ). Swoją przygodę zaczynałam nieco od tyłu, bo zamiast od podstaw, później eksperymentując, najpierw był hummus z dynią , a dopiero teraz - przepis podstawowy. Ale ja tak mam. I jakoś szczególnie mi to nie wadzi. Ważne, by ciecierzyca była idealnie miękka. Ja miksuję blenderem, gdy jest jeszcze ciepła - mój
W kuchni Karmel-itkirukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki . Uff... Sporo kilogramów tego twarogu
Symfonia Smakówsmak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę, czerwoną cebulę i zielone oliwki. Roladki dusiłam w sosie śmietanowym, dodając pod koniec majeranek. Podałam je w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią. Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach kilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej) 1 mała cebula, najlepiej czerwona mały słoik
Czerwień i błękitelementów w zestawie jest wystarczająca, gdy nie szykujemy zbyt wielu porcji. Niestety do przygotowania większej ilości deserów powinniśmy zakupić dodatkowe opakowania form. Ja przetestowałam obręcze do uformowania risotto z dynią. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów oraz porcjowania
Pasja Smakurobimy z sałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 5 łyżek majonezu Przygotowanie: Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez
Niezły Młynekpaczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników. Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór .Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.Przełożyć do natłuszczonych foremek , odstawić w ciepłe miejsce przykryć czystą ściereczką. Rośnie około 3- 4 godz. Piec około 1 godziny
Proste PotrawyPić po szklance w ciągu dnia lub w połączeniu z sokami warzywnymi np : 54 ml soku z pomidorów + 108 ml soku z jabłek +54 ml soku z dyni + 24 ml soku z cytryny zastosowanie : mieszanka soków wspaniale oczyszcza organizm ze śluzu i sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej . Pić od 1,5 -2 l soków dziennie . Efekt oszałamiający ! " Tak pisze
Proste Potrawypszennej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier
Proste PotrawyPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku
Proste Potrawy