dynia - 15472 przepisów (strona:889/1032)

WALENTYNKOWE PRZEPISY. 174

pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 208

kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny

Blondynka Gotuje
Chleb pytlowy 133

szkl mąki żytniej pytlowej 3 szkl. wody ciepłej 1 szkl mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika 3 łyżki dyni szczypta kminku szczypta czarnuszki 1 łyżka siemienia 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasztet z soczewicy 186

wóch małych for emkach aluminiowych ). Wy smaro wać je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć pap ierem do pieczenia. Wylać masę . Wierzch można ob sypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 40-50 min. (do 1h). Wystudzić. Przechowywać w lodó wce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 569

Składniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne ciasto marchewkowe 263

minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani Ireny : - marchew można łączyc pół na pół z dynią (c) Irena Gumowska

Słodkości i nie tylko
Zupa jarzynowa na bani 194

Sprawdzając zamrażarkę odkryłam w niej ostatnią paczuszkę mrożonej zimą bani czyli zwykłej dyni ! Upiekłam jakiś czas temu całą, razem ze skórą, a potem wybrałam miąższ i to czego nie zużyłam od razu popakowałam do pojemników i zamroziłam. Kilka razy miałam gotową bazę do zupy albo ciasta. Ta ostatnia porcyjka też trafiła do gara powstała bardzo prosta zupa. A na blogu

Smaczna Pyza
Powidła węgierkowo - gruszkowe, z przyprawami 124

bardzo nam smakuje. Oczywiście jako że powidła to cukru nie dosypywałam - wystarczy, że owoce wybrałam słodkie :) Śliwki już się kończą więc spieszcie się ! Możecie też zrobić pyszny dżem z dyni i jabłek - ja zrobię na pewno :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną i szklanka soku do śniadania 141

soku owocowego - będzie bardzo zdrowo i smacznie. Tak pysznie to ja lubię zaczynać dzień ! A jeśli nie macie ochoty na kaszę to może namówię Was na jajka zapiekane z dynią ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb żytni z pestkami, na zakwasie 178

Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto

Smaczna Pyza
Chleb ziarnisty na zakwasie 240

bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami

sama złodycz
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 156

chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej       Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę

sama złodycz
Zupa mleczna z dynią i zacierkami 177

chętnie wracam, gdyż zawsze podobną przygotowywała mi mama albo babcia. To było jedno z tych dań, do których nie trzeba było wysiłku by zadowolić mała Anię. Słodkie, pomarańczowe plamki dyni, które chętnie łowiłam w talerzu oraz zacierki - im więcej tym lepiej! A i co najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka(...)innej wersji. Teraz eksperymentuję w kuchni   na zasadzie, co dodać do garnka. A wy czego nie znosiliście jeść jako dzieci, a co było Waszym specjałem? Natomiast zupa z dyni lub placuszki dyniowe (te też zamierzam Wam kiedyś pokazać, póki sezon dyniowy trwa) to rarytasy, których nie miałam okazji zrobić już x czasu, więc postanowiłam powrócić do tego, co wywoływało

Fabryka pomysłów
Ciastka owsiane 178

Składniki: 3 szklanki płatków owsianych  0.5 szklanki otrębów pszennych  200g co kto lubi: pestki dyni, słonecznik, rodzynki  czekolada  0.5 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć

Czerwona Porzeczka