1. Wszystkie składniki obieramy i kroimy w kostkę 2. Podsmażamy na oliwie kilka minut 3. Zalewamy bulionem 4. Gotujemy pod przykryciem do miękkości 5. Miksujemy
Diteczprzygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy dwa ząbki
Kolizje SmakówPozostajemy w temacie dyni. :) Miałam jeszcze sporo puree dyniowego i trzeba było go wykorzystać. I tak oto powstała dzisiejsza rolada . Składniki : Biszkopt : 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki maki pół łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego
Malinowa Kawiarenkastanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapostanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
Kulinarne przygody GatityNapjrostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre ?! Wypatrzyłam gdzieś przepis na sernik z musem śliwkowym... na razie nie miałam zamiaru go robić, bo przecież ciągle dynia na tapecie ;), ale tak na przyszłość, na jesienny lub zimowy chłodny wieczór... I zrobiłam mus na próbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny zapas
Kulinarne przygody Gatitylekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy
Kulinarne przygody GatityDziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem
Kulinarne przygody Gatityukraiński czy zalewajka , jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak
Kulinarne przygody Gatitygotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię... Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-). Kurczaka
Kulinarne przygody Gatityktóry piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM. Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy
Kulinarne przygody Gatitynorweski chrupki chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura
Kulinarne przygody Gatityjednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków. W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki
Kulinarne przygody Gatity