dynia - 15472 przepisów (strona:902/1032)

Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 268

tażinu.  Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu: tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami   tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla  . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami na podstawie przepisu z Łatwiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 175

dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami   tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe bułeczki z pesto i suszonymi pomidorami 181

Odrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły, na imprezę, sprawdzą się w każdych okolicznościach. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 145

łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.   Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej

Delicious Titbits
Podjadać trzeba z głową 193

zdrowymi, np.: Bakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo smaczne, ale też są cennym źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maliny. Legumina. Deser. Domowy kisiel malinowy. 245

można też przygotowywać pyszne desery. Domowy kisiel robi się bardzo szybko i łatwo a jest o niebo lepszy niż ten z torebki. Zobacz przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
1477. Chleb drwala 117

Takie mieszanki to super sprawa...wystarczy tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam

Moje domowe kucharzenie
1491. Naczynie żaroodporne Termisil 155

naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki.. Do podgrzewania: Kotlety mielone z dodatkiem dyni.. Przepisy będą wkrótce na blogu.. Naczynie żaroodporne za każdym razem spisało się idealnie..Gotowało się idealnie...nic nie przywierało..przy zapiekankach było tak samo..nic się nie przypalało

Moje domowe kucharzenie
1513. Zestaw foremek Zenker -test 151

polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z  musu dyni

Moje domowe kucharzenie
1557. Niezawodny chleb 118

minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić

Moje domowe kucharzenie
Risotto z warzywami 180

kiełbasy 1 cebula 1,5  szkl. ryżu około 3 szkl. rosołu drobiowego 2 łyżki smakowitej pajdy z cebulką i jabłkami warzywa [ papryka, groszek, kukurydza, marchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 166

orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika

Moje domowe kucharzenie
Błyskawiczne bułeczki 147

masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie)  3/4 łyżeczki soli  3 łyżki cukru  Do dekoracji:  1 jajko  łyżka mleka  sezam, mak, pestki dyni  W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko i dokładnie

Moje domowe kucharzenie
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 124

prawda nie dałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec  200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić

Moje domowe kucharzenie