Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie(...)marchewki startej na drobnych oczkach 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa) 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z jednej średniej pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Dodatkowo: 3 czerwone lub 3 nieduże zwykłe pomarańcze płynny miód tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie
Fitsweet.meprzepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce…Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do dyni to proponuję wypróbować przepis na dyniowe drożdżówki. Zawijane dyniowe bułeczki wzbogaciłam o kardamon. Bułeczki są słodkie i to głównie dzięki nadzieniu. Mało tego jeszcze je polukrowałam! Dyniowe drożdżówki Składniki(...)Posyp jabłka pokrojonymi orzechami. Zwiń prostokąt w roladę, następnie pokrój na grube plastry. Z podanej porcji ciasta wychodzi 12 sporych drożdżówek. Dyniowe drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między drożdżówkami. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Drożdżówki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij
codojedzeniarowniez trujacy.Duze stezenie solaniny wystepuje w kielkach i oczkach,dlatego powinny zostac usuniete przed spozyciem.WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANACzy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy(...)gotowac ziemniaki?Wiekszosc witamin,ktore posiada bulwa ziemniaka,jest rozpuszczalna w wodzie.Podobnie rzecz sie ma z duza iloscia zwiazkow mineralnych ,tych najlatwiej przyswajalnych i rozpuszczalnych.Najwiecej wartosci zachowuja ziemniaczki pieczone ze skorka lub gotowane na parze.Jesli juz gotujemy ziemniaki w wodzie,dajmy jej tylko tyle,by wyparowala.Oczywiscie nie za malo ,bo przypalimy ziemniaki.Gdy zostanie jej niewiele zawsze mozemy zuzyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę
Sajkofanka smakuczęsto. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki, rolady i rogaliki ale nie było jeszcze ślimaczków 🐚 🐚 Zamiast jajek czy musu z dyni, którego często używamy do tego typu ciasta użyłyśmy twarogu aby utrzymać ich wilgoć. Nadziane zostały pysznym czekoladowym kremem słodzonym stewią ( recenzja ). Takie bułeczko-ślimaczki świetnie nadadzą się w drogę(...)więcej mąki i więcej wyrabiać). 5. Krem czekoladowy włożyć do ciepłej wody aby stał się bardziej lejący i smarowny. 6. Jedną część rozwałkować w kształt prostokąta na papierze do pieczenia posypanym mąką. 7. Rozpuszczoną czekoladę wylać i rozsmarować na cieście dość cienko aby krem nie wyciekał podczas krojenia ślimaków. Jeden z dłuższych boków zostawić nie posmarowany
Candy Pandasmąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do mąki, następnie wlać rozczyn, resztę mleka, dodać sól oraz purée z dyni, składniki wymieszać, wyrabiać około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo masło - ciasto będzie elastyczne, lekko klejące, ale powinno odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką, pozostawić(...)minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek surowy - pączki pozostawić do ostygnięcia - przygotować sos karmelowy: do rondelka wsypać
Smakołyki Berenikikrem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog(...)sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga
Chilli Czosnek i Oliwabułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g mąki żytniej żurkowej(chlebowej, 720) 20g drożdży 350ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn(...)posmarować wodą. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220"C przez 15 minut grzanie góra-dół (wtedy jeszcze ładnie urosną), a następnie dopiec jeszcze 5-7 minut w tej samej temp.na termoobiegu ( lekko się przyrumienią). Po upieczeniu wystudzić na kratce. Ja zostawiłam moje na kratce do rana i były jak świeżo pieczone, nic nie wyschły
Smaczne Zdrowemigdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki(...)końcówkę i przekładamy na posmarowaną blaszkę. Następnie smarujemy ciasto oliwą, chyba że wolicie rozkłóconym białkiem, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy sezamem oraz migdałami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Gotowe :) Możecie podać to tego dania jakiś biały sos, np. serowy lub holenderski. Wybór pozostawiamy Wam. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieKocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką(...)dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.plswoim profilu na facebooku możliwość przetestowania olejów z awokado. Od razu się zgłosiłam. Do tej pory udało mi się spróbować na prawdę wiele olejów np. sezamowego, z pestek dyni, lnianego, arganowego i teraz do mojej "kolekcji" mogę dołożyć olej z awokado. Byłyśmy z Mamą ciekawe jego smaku, zapachu, wyglądu i to do czego może on nam się przydać w kuchni(...)rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia czy smażenia. Wkrótce opublikujemy przepisy
Zdrowie na języku :PW naszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza
Wypisz WymalujKalendarzowa jesień pokryła się w tym roku z pogodą – od razu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i figach. Kupiłam ostatnio mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki(...)rozpływa się w ustach, a to zasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej
Poezja smakukiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć(...)gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki ŁakomczuszkiDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokrywką, który nadaje się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje(...)widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy, obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-45 minut, aż wszystkie warzywa, szczególnie słodkie ziemniaki będą miękkie. Gotowy tadżin posyp listkami kolendry lub pietruszki i podawaj z ulubioną kaszą. Na podstawie tego przepisu
Chilli Czosnek i Oliwa