Przez jakiś czas ten zestaw, który dziś mam na blogu, czyli: grzanka, szpinak i jajko, jadłam niemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce(...)się dla mnie symbolem rozpoczynającego się weekendu. A skoro zaczynamy weekend, to przecież w sobotni czy niedzielny poranek nikt nie każe się nam spieszyć i możemy spokojnie przygotować takie śniadanie. Ten przepis, jako jeden z dwóch moich, znalazł się w wiosennym magazynie internetowym Green Canoe . Jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności obejrzeć, polecam z całego serca! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
bistro mamakonsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie(...)palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się uda, opowiem Wam o nim już niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej zawinąć się w kocyk i nawet nie próbować nic osiągnąć. Niestety na takie luksusy nie ma czasu. Moment refleksji tylko na czerwonym świetle, w drodze z jednej pracy do drugiej. To może chociaż ciastko do schrupania? Jakiś czas temu, przy okazji bzowych skonsów , pisałam że Anglicy to się znają. Im bardziej w jesień tym częściej do mnie(...)partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika i czekamy aż wystygną. To mój ulubiony kształt szortbredów- po prostu z rulonu krojonego na plastry. Ciastka są idealne do chrupania przy gorzkiej herbacie- szczególnie Earl Grey'u. Kiedy położyłam je na talerzyku przy kubku, poczułam tęsknotę za tweedami, prasowanymi gazetami i śniadaniem w łóżku
les mirabellesGofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą …Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów!Pizzowe
Ostra na SłodkoKażdy lubi, gdy jego pracę można usprawnić, przyspieszyć , a do tego mogą służyć nam różne sprzęty kuchenne. Tylko czy każdy sprzęt, czy też gadżet spełnia nasze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrodzy, jakże miło jest otrzymać od innego blogera wirtualną nagrodę "za dobrze wykonaną pracę", czyli Liebster Blog Award. Ja otrzymuję ją już po raz drugi. Tym razem udało mi się znaleźć chwilkę czasu i udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Dziękuję serdecznie autorce bloga "Cukry proste" za to wyróżnienie. * logo z moimi drobnymi poprawkami pochodzi z tej strony Zasady nominacji(...)ulubiony deser? 10. Wasz stosunek do zup - lubisz czy nie znosisz? 11. Jakie jedno słowo najbardziej do ciebie pasuje / opisuje Cię? A do nagrody nominuję: 1. Dla SmaQ 2. Śniadanie u Basi 3. Nastoletnie wypiekanie 4. Lekcje w kuchni 5. AINOLOPA 6. Cynamonowe szczęście 7. Mufin-Baker 8. Potrawka.blog.pl 9. Magiczna kuchnia Kasi 10. Kluski z serem 11. Smak
Słodkie okruszkiMam dobrą nowinę ;) dziś po tygodniach niepewności dowiedziałam, się że w pracy przedłużą mi umowę i to na lepszych warunkach! hip! hip! huuuura! ;) wychodzi na to
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJak zwykle piękna pogoda, gdy mój mężczyzna idzie do pracy! Nie mogę nadziwić się przyrodzie, że dokładnie wie, kiedy się popsuć, a kiedy być ładną..
Be Fit Be Strongsobie rano jak wszyscy śpią wycisnąć sok nie budząc przy tym rodziny i sąsiadów, albo naszykować pyszną pastę na śniadanie :) Przez te kilka dni zrobiłam przy jej pomocy mnóstwo soków oraz innych rzeczy, o których chcę Wam napisać. Praca z tą wyciskarką, to była prawdziwa przyjemność, nawet rozbieranie jej co chwila i mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień(...)założyłam na nią końcówkę do formowania makaronu (z dużym otworem), ale było to niepotrzebne i wręcz przeszkodziło w pracy bo jabłko mi się na początku zapchało, po wyjęciu jej wszystko poszło sprawnie i po chwili cieszyłam się pysznym musem. Cała praca polegała na umyciu owoców, pokrojeniu jabłka na mniejsze kawałki i wyciśnięciu ich. Ważne jest żeby nie wkładać za dużych
Co na wege obiad?miłości do nich. Bo Lord Somersby nade wszystko kochał eksperymenty. Wielce prawdopodobne, że gdyby miał dokonać wyboru między swoim majątkiem, a efektami swoich doświadczeń, wybrałby właśnie te drugie. I w rzeczy samej nie byłoby w tym nic dziwnego, bowiem największym bogactwem Lorda były właśnie jego wynalazki, powszechnie znane jako Somersby Beer Drink. Historia Lorda jest fikcją(...)stanie mu się oprzeć:) Jestem pewna, że gdyby Lord Somersby był postacią prawdziwą, miałby jeszcze jedną słabość. Jak na brytyjskiego Lorda przystało, byłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie. Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki. Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje
KUCHARNIASzuka natchnienia, którego niestety nie może za nic w świecie znaleźć. Drugim jest Jacky. Nieudacznik, z wielkim sercem do kochania i pasją o wyrafinowanej kuchni. I choć pragnie stworzyć swej ciężarnej ukochanej bezpieczny kąt, nie udaje mu się - nie potrafi znaleźć nigdzie pracy na dłużej, a jego fascynacja kuchnią staje się wręcz obłędem. Pewnego(...)idzie odebrać wnuka ze szkoły, a włoska mafia odbiera mu życie w zaułku jeden z nowojorskich ulic. Ukazana zostaje, choć fragmentarycznie, ciężka praca na kuchni w restauracji, która dziennie przyjmuje naprawdę wielu gości, praca wymagająca poświęcenia i niebagatelnych umiejętności. Dochodzi do kłótni między żyjącym właścicielem, a kucharzem - młodym, ambitnym, z wielkimi aspiracjami. Chodzi o jedzenie. Wykwintne
W kuchni Karmel-itkigóra - dół/W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach przez rzucenie okiem do garnka ze śniadania. Została nam ugotowana kaszka kukurydziana i czekała na swoje drugie wcielenie. Reinkarnacja kaszki przebiegła pomyślnie, a w nowym "ciele" czuła się chyba lepiej niż w wersji "dziewiczej". Żywot jej był jednak bardzo(...)miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Produkt ten został nagrodzony odznaczeniem "Doceń Polskie
Wypisz Wymalujspodziewałam się , że marzenie o udziale może się spełnić!!!Wiadomość o dostaniu się do finału spadła na mnie jak grom z jasnego nieba!Udało się załatwić wolne w pracy i w piątek 14.06 wyruszyłam na „podbój” Warszawy. Organizatorzy zapewnili finalistom oraz ich towarzyszom 3-dniowy pobyt w hotelu Sheraton , dzięki czemu wszyscy mogliśmy się wcześniej lepiej poznać! Absolutnie(...)sobotę wczesna pobudka … przepyszne śniadanie( nie byłabym sobą , jakbym nie zjadła michy pełnej chrupiącego musli :D ).Ale moje domowe musli nie umywa się do tego , które jadłam w hotelu – dziesiątki różnych płatków … orzechów … owoców i nasion sprawiły , że nie wiedziałam co wybrać , gdyż na wszystko miałam ochotę! ) Po śniadaniu zwarci i gotowi wyruszyliśmy
Ostra na SłodkoNie lubię pisać postów, to trochę dziwne zwłaszcza że prowadzę bloga na którym oto właśnie publikuje się posty;p ale to jest ta część do której
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejny weekend :-). Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" Już po raz 6 na wrocławskim rynku zagościła Europie na widelcu , przy okazji tego niesamowitego kulinarnego wydarzenia odbył się po raz drugi Weekend ze smakiem , organizowany przez prężna ekipę Cooklet . Muszę przyznać, że z niecierpliwością czekałam na wyjazd, bo pobyt we Wrocławiu, zgodnie z planem wydarzenia jaki otrzymaliśmy(...)pobliskiej sceny i integrowaliśmy. Potem poznawaliśmy nocny Wrocław, który do rana tętnił życiem. Nasza integracja zakończyła się o świcie :-). Następnego dnia po śniadaniu wyjechaliśmy na warsztaty do studia kulinarnego Piotra Kucharskiego . Nasze dania przygotowywaliśmy podzieleni na 3 grupy. Dowiedzieliśmy się między innymi na czym polega metoda sous vide
Kulinarne przygody Gatity