Dziś zapraszam na pyszne bułeczki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego (duńskiego) w nieco innej odsłonie, a mianowicie będą to bułeczki wytrawne. Ciasto jest przygotowywane
Rozpustne gotowanieDużo ostatnio chodzę. Jak tylko jest pogoda to i z 5 kilometrów dziennie. Wieczorem patrzę na prognozę pogody i sprawdzam, czy nie będzie wiało, padało i
bistro mamajuż dość, to przygotowanie mojego śniadania wygląda następująco: budzę się, oczywiście za późno, więc na śniadanie idę w piżamie (who cares), biorę jogurt, sypię płatki, robię herbatę, jem. I wracam do pokoju pospać jeszcze te 30 minut zanim pójdę do pracy. Ale wiecie, będzie mi tego brakować. Mimo, że jest mega ciężko, nie ma czasu usiąść etc., jest(...)godzin nie jest takie straszne jak mogłoby się wydawać, zawsze jest śmiech, luźna atmosfera, eee, może z tym ostatnim przesadziłam, bo luźno nie jest - praca wrze. Poza ludźmi z pracy poznałam też osoby z mojej szkoły, które biorą udział w stażu. Nie wiem czemu mi się zebrało na jakieś dziwne podsumowania, skoro jeszcze cały następny tydzień przede mną
breakfast of dreamsCoś mnie łapie. Jakieś grypsko okrutne. Nie wiem, czy też tak macie, ale ja lubię w trakcie choroby wszystko na ciepło jeść. Dodatkowo zawsze tracę smak
BaRepasmałe naczynka do zapiekania. Garnek jest idealny do zapiekania różnych rzeczy, upiekłam w nim m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło. Dania, które w nich podgrzewałam(...)lekko przy mała i czasami wpada do środka – być może ja dostałam taki wadliwy model. Na szczęście pokrywki używam rzadko, ale muszę przyznać, że jest to lekko uciążliwe. Drugim wybranym przeze mnie produktem jest ostrzałka do noży i nożyczek . Jest to produkt, którego mi brakowało, dlatego postanowiłam zmienić to i od tej pory mieć zawsze ostre noże
Fabryka pomysłówteraz to już sama nie wiem, za co się łapać. Rano szkoła, dzisiaj i jutro do pracy na całe popołudnie. W sobotę, teoretycznie, mogę trochę odespać, ale jednocześnie wisi nade mną widmo tortu na niedzielę. I to nie byle jakiego, bo na nieoficjalne drugie urodziny małej Natalki. Nieoficjalne - bo w teorii ma to być tylko przyjacielski grill(...)już wylądowałam w kuchni, to zaczęłam go radośnie rewolucjonizować. Wyszło coś niebiańsko pysznego - słodka, sycąca, chrupiąca - granola idealna (a bez czekolady!). Jeśli szukacie pomysłu na błyskawiczne i pożywne śniadania - to jest coś dla Was. W dodatku smakuje tak dobrze, że mogłabym śniadania jeść na obiad i kolację! Granola lekko egzotyczna Składniki: (na 2 l granoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież bardzo obciążają pracę wątroby, która odpowiada za odtruwanie organizmu.Zrezygnuj z niezdrowych przekąsekIm więcej chipsów, paluszków i słodkości – tym większe uczucie przejedzenia. Poza tym śmieciowym jedzeniem obciążasz dodatkowo wątrobę. Spożywaj lekkie przekąski, sałatki, warzywne koreczki, owoce – szczególnie te bogate w witaminę C.Nie pal papierosówJeśli jesteś palaczem – ogranicz ilość wypalanych papierosów. To przez nie na drugi dzień Twoja głowa chce eksplodować(...)jest całodzienne wylegiwanie się w łóżku i opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku nie dostarczasz mu na bieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną
W kuchni KatieJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to
Parowar FacetaNastępuje czas mycia, ubierania i wyprawiania starszego syna do przedszkola. W między czasie jedną ręka pilnuje młodszego, druga pije herbatę, a trzecią szykuje śniadanie mężowi… kiedy wreszcie najstarsza dwójka wyjdzie to pakuje młodsze w fotelik i idziemy się myć. Potem śniadanie, zabawa etc. Koło 10 przychodzi czas na drzemkę i jest to czas błogosławiony dla mnie. Kiedy(...)jest kilka: Po pierwsze: Lubię to. Lubię gotować (ba! Kocham!), lubię fotografować, oglądać efekty swojej pracy. Daje mi to ogromną satysfakcję i powód do domu. Lubię pisać posty, trochę mniej redagować je J Lubię zajmować się blogiem. To moja pasja i hobby. Po drugie: Uwielbiam czytać komentarze. Wiedzieć, że ktoś skorzystał z moich przepisów, że kogoś zainspirowały, pomogły
Kolizje Smakówużyłam mąki typ 500 MŁYN KOPYTOWA i suszonych drożdży babuni KŁOS-POL Bułka wyszła przepyszna, maślana i delikatna. I od razu pojawił się pomysł podania jej na śniadanie niedzielne, z dżemem. Ale nieco inaczej ! Składniki -bułka maślana -dżem cytrynowy niskosłodzony OWOCOWA ROZKOSZ -śmietana 36% -gęsty syrop do deserów Pokroiłam bułę w kromki. Słońce padało przez okno(...)sobie nic innego do buły. Tylko ten pełen słońca dżem cytrynowy niskosłodzony OWOCOWA ROZKOSZ Każdą kromę posmarowałam dżemem cytrynowym, jedna tylko posmarowalam powidlem śliwkowym. Skleiłam kromki, jedna na drugiej. Przekroiłam . Następnie pokroiłam jak...tort ! W kawałki! Ubiłam śmietanę na sztywno i udekorowałam po wierzchu. Całość dosmaczyłam syropem z mango, gęstym i słodkim... I podałam dzieciakom na sniadanie! Były
Z Kuchni Do Kuchnibowiem tak pyszne, że grzechem byłoby ich nie zrobić.Razem z Chantel, Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki, które w Skandynawii są niezwykle popularne. U mnie w pracy takie na cieście francuskim podawane są niemal po każdym obiedzie! Są cudownie pyszne - chrupiące, słodkie, trochę lepkie, bardzo cynamonowe.Nie polegałam jednak sobie i swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy(...)książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy w cynamonowym raju.Ciasto drożdżowe jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEfektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki
kgwjanczewoWitamy! To nasz kolejny okrągły wpis- już czterdziesty! (; Czas leci niewiarygodnie szybko, bo dziesięć postów temu żegnałyśmy rok 2013. Chciałybyśmy jeszcze raz z całego serca podziękować
Symfonia SmakówPierwszy dzień kalendarzowej wiosny i nagle człowiekowi w głowie błogie (aktywne!) lenistwo - przynajmniej w mojej. Nic konstruktywnego raczej dziś nie zrobię - pracy magisterskiej nie napiszę. Najpierw
Słodkie Przyjemności