Pachnące cynamonem i pomarańczą drożdzówki, którym słodyczy dodaje czekolada. Najlepiej smakują na ciepło i w dobrym towarzystwie :) ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży
Mienta blogNa wigilijnym stole nie powinno zabraknąć maku, który zgodnie z ludowymi wierzeniami zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Mak, który zawiera w makówce tysiące
Smakowity Blog KulinarnyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniePowinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha . Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem – mają być
Zasmakuj KuchniCynamonki to jeden z najbardziej apetycznych i uzależniających wypieków jakie znam, kojarzący się z atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Już sam proces przygotowywania i pieczenia wprowadza
Fitsweet.meHygge, scandi, nordi… A jedliście coś naprawdę skandynawskiego? Ten wieniec zrobiłam z ciasta drożdżowego z szafranem i kardamonem – z dokładnie takiego ciasta Szwedzi robią Lussekatter – tradycyjne
Karo in the KitchenCynamonki to jeden z najbardziej apetycznych i uzależniających wypieków jakie znam, kojarzący się z atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Już sam proces przygotowywania i pieczenia wprowadza
Fitsweet.meIdealnie puszyste i truskawkowe! Smak dzieciństwa - drożdżóweczki z dżemem Łowicz. Na śniadanie, na wynos do szkoły i pracy! Polecam bo są pyszne! Składniki: 25 g drożdży
Lena GotujeJeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChałka w UK ewidentnie kojarzy się z koszernym jedzeniem, inaczej jest w PL, kiedy to pięknie wyrośnięte chałki zdobiły witryny sklepowe miejscowych piekarni. Pamiętam Ustecką
Piekarz-Kucharz-GarkotłukStandardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to
AleTorcikBułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe
Smakołyki BerenikiDobre ciasto, które doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko. Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka
chleba naszegoBardzo lubię wspólne gotowanie i pieczenie. Dzisiejszy temat to jesienne muffiny. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i upiekłam bardzo jesienne babeczki z rozgrzewającym imbirem i słodko-kwaśnymi
Czerwień i błękitOstatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po
Ostra na Słodko