Już to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z
Cynamonowe szczęścieŚniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu... ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i
wege i kropkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe przygotowałam w urządzeniu o nazwie Varmix 2, który niedawno recenzowałam na blogu
Marta GotujeStandardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to
AleTorcikCiasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha
AleTorcikWspaniała niedziela, choć trochę nas pokropiło, ale też słońca nie brakowało. Snuliśmy się wolno uliczkami Arboretum w Bolestraszycach i oglądaliśmy panoramę Przemyśla z Kopca Tatarskiego. To
Czerwień i błękitKtóż z nas nie lubi rogalików? Pamiętam, że mama piekła je z różą. Ja wybrałam na nadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam
Czerwień i błękitPrzez ostatnie miesiące z pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego
Czerwień i błękitDosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć
Nastoletnie WypiekanieTrudno opisać, to trzeba upiec i spróbować :) Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte
chleba naszegoŚniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem
MarcinChefSzczyt sezonu na czereśnie przypada zazwyczaj w czerwcu. Nie oznacza to jednak, że możemy cieszyć się tymi owocami wyłącznie latem. W zimę dostępne są mrożone
Nastoletnie WypiekanieObłędne zapachy opanowały moją kuchnię. Zapach drożdży i wanilii sprawił, że ślinianki się rozszalały, zmysły oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś
KucharzycaCzas karnawału to czas smażonych pączków, faworków i innych słodkości. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was propozycję na uzupełnienie węglowodanów w diecie
Mango PapajaMam słabość do cynamonowych wypieków, a szczególnie tych drożdżowych. Przepis znalazłam w książce „Wszystkie smaki Skandynawii” Clausa Meyera i od razu postanowiłam go wypróbować
Mienta blog