cukier wpływa na mózg dziecka – 13 potwierdzonych przypadków ) płatki śniadaniowe (czytaj etykiety zwłaszcza płatków smakowych) gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa typu
W KawiarenceChałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne
Kuchnia MagdaLenyskusiłby się na taką bułeczkę? Moje dziewczyny na pewno, bo uwielbiają wszelkie drożdżówki. Te pulchniutkie ze słodkim czekoladowym środkiem, w połączeniu ze szklaneczką mleczka będą pysznym podwieczorkiem. Składniki: 550 g mąki 250 ml ciepłego mleka 150 g cukru 30 g drożdży 100 g masła + łyżka do wysmarowania foremki 2 jajka szczypta soli tabliczka deserowej czekolady łyżka cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon jagodowy czas rozpocząć, więc zdecydowałem się na drożdżówkę w kolorze fioletowym :) Składniki : - 4 - 5 szklanek mąki, - 1/2 szklanki maślanki, - około 1/2 litra jagód, - 1/2 kostki roztopionego masła, - 1/2 szklanki mleka, - 1/2 szklanki cukru, - 30 g świeżych drożdży. Masa kokosowa : - 200 g wiórków, - cukier waniliowy, - mleko. Kruszonka : - 2 łyżki masła, - 4 łyżki cukru, - 4 łyżki mąki, - wiórki kokosowe. Wykonanie
Przepisy MikołajaDrożdżowe babeczki z nadzieniem serowym i kruszonką na wierzchu. Robi się je podobnie jak pączki, wyglądają jak babeczki, a smakują jak drożdżówki z serem. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaprzełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - prosta, łatwa i najlepsza drożdżówka z dodatkiem pomarańczy, najlepiej smakuje z masłem, konfiturą.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne, małe drożdżówki z marmoladą, które świetnie nadadzą się na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na wycieczkę. Puree z dyni nadaje grzebyczkom pięknego żółtego koloru. Polecam :) 400 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 70 g masła 3/4 szkl ciepłego mleka 2 żółtka 3 łyżki puree dyniowego 250 g marmolady cukier puder do posypania
Smakołyki AsiDrożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kulinarna magia. Ciasto drożdżowe z jabłkami to taki babciny wypiek, bardzo często dodawana przez babcie jest jeszcze słodka chrupiąca kruszonka. Ja postanowiłam nieco poszaleć i zrobiłam taką zakręconą drożdżówkę, w dodatku to odwrócona drożdżowa szarlotka! Ja pamiętam, że moja babcia robiła ciasto drożdżowe z jabłkami pokrojonymi w ósemki. Te jabłka kładła na wierzchu ciasta i posypywała najlepszą kruszonką
MamaOskarkadobra, przemiła. Taka najlepsza babcia, jak z bajek, wiecie. Z ogromnym serduszkiem. Taka co latem, podczas wakacji, codziennie mogła mi robić na śniadanie omlety lub naleśniki. Co robi najpyszniejszą drożdżówkę i pleśniaka. Co zamiast gotować mówi "upitrasić". Która nauczyła mnie pić kawy i wina, zanim poszłam do podstawówki. Dała mi całe multum najpiękniejszych wspomnień, a w niedzielę dała mi bułeczki
Mango Papajadrożdżowe Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto do którego przygotowania potrzebujemy naturalnego spulchniacza czyli drożdży. Ciasta drożdżowe są u nas bardzo popularne, pewnie większość z was jadła kiedyś drożdżówkę babci. Głównymi składnikami ciasta jest mąka, drożdże i płyn (najczęściej mleko). Ciasta drożdżowe są dość mocno pracochłonne ale efekty są pyszne. Pracochłonność polega głównie na tym, że ciasto potrzebuje czasu
Relaxtimeprzedstawić Wam pomysły na lunch do pracy , czyli najlepsze, niedrogie i wyjątkowe w smaku proste przepisy. Są tanie, dużo tańsze od gotowców, które dostępne są w sklepach. Zamiast drożdżówek, gotowych bułek śniadaniowych czy innych sklepowych i drogich "przysmaków", zróbcie sobie plan na cały tydzień i przygotowujcie pyszne posiłki do pracy z Moją smaczną kuchnią. Sama postanowiłam tak robić
Moja smaczna kuchniacałych migdałów, rodzynek, marcepanu oraz z dużą ilością masła. Ciasta nie trzeba wyrabiać (będzie rzadkie), więc nie jest też zbyt pracochłonne, ale musi wyrastać tak samo długo jak typowa drożdżówka. Składniki trzeba natomiast dokładnie zmiksować lub wymieszać, a potem już tylko czekać. W smaku babka jest pyszna – delikatna i puszysta, dosyć słodka, więc nie przesadzajmy z lukrem. Pamiętać należy także
Arabeska waniliowastartej dyni, a nie puree. Tak się jednak złożyło, że miałam do wykorzystania jeszcze trochę świeżej dyni, więc postanowiłam wypróbować pewną dawno już zachowaną recepturę. Ciasto nie przypomina typowej drożdżówki, chociaż dużo w nim drożdży. Jest mniej puszyste i o wiele bardziej wilgotne, właśnie za sprawą dyni. No i ten słoneczny kolor... uwielbiam dynię choćby tylko za to :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowa