drozdzowka - 3896 przepisów (strona:135/260)

KURS CUKIERNICZY – STYCZEŃ 2019 165

znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki z kremami. Cudowni uczestnicy z wielkim zapałem i sercem do pieczenia sprawili,że były to wyjątkowe 2 dni! Mogłabym z nimi dlużej! DZIĘKUJĘ

Ostra na Słodko
BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 180

Dobrze wiecie, że jestem totalnie zakochana we wszelkiego rodzaju bułeczkach, drożdżówkach, rogalach, struclach i innych tego typu wypiekach. Dziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą

Ostra na Słodko
Bułeczki brioche 164

najzwyklejsza blaszka na muffiny. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe wypieki zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na chałkę , rogale z orzechami i czekolad ą lub drożdżówki z serem . Składniki: 220 g mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki letniej wody 2 jajka 15 g drożdży szczypta soli + 1 żółtko Jak zrobić bułeczki brioche

Ciastkozercy
Makowiec 151

drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą makową) konfiturami, słodkim twarogiem, np. z rodzynkami (podobnie jak drożdżówki) czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować. Smacznego! SKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka 1 jajko 100 g masła, roztopionego

Zasmakuj Kuchni
14 propozycji na zdrowsze ciasta, w tym wegańskie, bezglutenowe i dla diabetyków 147

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym (spód bez cukru, masła, mąki i jajek)   Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami (jak sernik)   Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) Kokosowy sernik dla diabetyków i osób na diecie bezglutenowej (najlepszy) Pianka jogurtowa/sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)   Dietetyczny sernik z jogurtem, miodem i galaretką

Di gotuje
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 234

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe paluchy cynamonowe 170

Uwielbiam kiedy w domu rozchodzi się zapach świeżego drożdżowego ciasta. Podkreślony nutą cynamonu, to już w ogóle atmosfera pełnego relaksu. Dziś proponuję drożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni.  Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -5 dag świeżych drożdży -1 szkl. Mleka

Zielona Kuchnia
ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 148

Przepyszne domowe drożdżówki nadziane serem i suszoną żurawiną, doskonałe na drugie śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 jajka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko, garść suszonej żurawiny Helio Dodatkowo: żółtko

słodki bratek
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 196

krajów. Właśnie wtedy wylosowałem Portugalię i przeczesując Internet w poszukiwaniu względnie prostego, jak na dwunastolatka, przepisu znalazłem właśnie Bolo Rei — królewskie ciasto drożdżowe. To była chyba jedna z pierwszych drożdżówek, jaką upiekłem i chyba nawet mi się udała, bo nie pamiętam, żadnych tragicznych historii z nią związanych. Od tego czasu o Bolo Rei na trochę zapomniałem, aż odkryłem

Food Square
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 156

herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne, tak pozostałe składniki powiedziałabym, że prócz koloru, nie wniosły nic szczególnego. Ale właśnie to ten kolor robi największe wrażenie podczas rozkrajania drożdżówki i na nim najbardziej mi zależało. W świątecznym wydaniu bardzo spodobał się moim dzieciom i to właśnie dzięki tym kolorom zechciały spróbować "wieńca" jak już ostygł, ale zapewniam

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowe rollsy! 180

zawsze coś w nich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt.  I udało się! Bułeczki te nie mogą być zbyt puchate, jak zwykłe drożdżówki, ani też zbyt kruche jak ciasteczka, Dlatego musiałam szukać tego balansu. Nadzienie też nie należy wcale do łatwych, aby miało ten niemalże cynamononowo- karmelowy smak. Wyszły obłędnie tak, jak wyglądają

SMYKWKUCHNI
Zapiekany deser drożdżowy i kilka słów o… 172

pysznego z „niczego”. Zamiast wyrzucać resztki ciast, często zeschłych (, a bo to dziecko chciało, a potem jednak nie zjadło, a bo to ktoś zostawił nie przykryty kawałek drożdżówki itd) można je wykorzystać i zjeść naprawdę pyszny deser. Spróbujcie, polecam. Oczywiście możecie zmienić dodatki – np. zamiast kandyzowanych skórek można użyć dowolnych bakalii. Jak oszczędzić i nie zmarnować? Zawsze

Słodkie okruszki
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 177

składniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki dla dzieci nadziewane serem 182

myślą o naszych dzieciach powstał przepis na delikatne, mięciutkie i puszyste placuszki z pysznym nadzieniem serowym jak w drożdżówkach. Idealne na śniadanko czy kolacje z racji tego, że nie są ciężkostrawne ani za słodkie. Moja córcia zajadała je , aż się uszy trzęsły. Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisu powstaje około 10 sztuk.  PRZEPIS mąka 4 łyżki  jaja

Kuchnia Paulettes
Korvapuusti i "Zerwa" 164

któregoś z deserów, o których można było przeczytać na kartach książki. Lizbońskie pasteis de nata już piekłam, więc przyszła kolej na fińskie bułeczki cynamonowe. Smakują tak samo jak tatarskie drożdżówki cynamonowe lub jak szwedzkie Kanelbullar , ale mają zupełnie inny kształt. Składniki (na 12 bułek): Ciasto 250 ml ciepłego mleka 26 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli

Weekendy w domu i ogrodzie