Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem idealne do popołudniowej kawki. Składniki: 500g mąki 7g suchych drożdży 100g masła 240ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, a potem odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy i smarujemy musem jabłkowym z cynamonem, zawijamy jak roladę i kroimy. 20 minut(...)piekarnika na 180 st. pieczemy w opcji góra dół, życzę smacznego. Autor przepisu: Justyna Łaski Artykuł Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyŻółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z masą makową (za pomocą łyżki drewnianej), następnie ubić białka na sztywno i również wymieszać z masą. Teraz czas na przygotowanie ciasta drożdżowego. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękkie(...)pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować masłem, a na środku (równolegle do boku o długości 40 cm) wykonać zakładkę o szerokości 1 cm. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt - o szerokości około 35 cm (czyli trochę mniejszym od szerokości papieru) i grubości 3-4 mm. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i rozłożyć na nim równomiernie masę makową
Świat CiastaPoznaj mój sprawdzony przepis na Cynamonki, czyli szybkie bułeczki drożdżowe z cynamonem. Są oczywiście bardzo proste w wykonaniu. Smakują zarówno dzieciom, jaki i dorosłym. Efektownie wyglądają po upieczeniu i pachną nieziemsko. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam że bardzo szybko znikają z talerza. Bułeczki z cynamonem dosłownie rozpływają się w ustach. Zobacz jak krok po kroku upiec te pyszne bułeczki. Składniki(...)miksera i końcówek do ciasta. Uzyskuję elastyczne i jednolite ciasto. Gładkie ciasto wkładam do miski i przykrywam ściereczką. Odtsawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe potraja swoją wielkość. Krok 3. Posypka cynamonowa. Pod koniec 1,5 godzinnego wyrastania ciasta, szykuję posypkę cynamonową. Do kubka wsypuję pół szklanki cukru, dodaję 20 g cynamonu i łyżeczkę cukru
Ania gotujePizzerinki na cieście drożdżowym to pyszna przekąska na sylwestra, różnego rodzaju imprezy dla młodzieży i dzieci. Artykuł Pizzerinki na cieście drożdżowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPieczone pierożki kebabowe z indykiem 7. Chipsy z tortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka(...)warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem
kruche babeczkipołączyć składniki, przykrywamy folią, pokrywką i odstawiamy na noc lub co najmniej na 6 godzin do lodówki. Przez ten czas ciasto nam wyrośnie, opadnie i co najważniejsze pozbędzie się drożdżowego zapachu. Naczynie, w który będziemy piec domowy chleb, smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy żytnią mąką. Boki lekko, spód powinien być pokryty dość obficie. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką(...)ładniej i dłużej się nam przechowa, a także lepiej się będzie wyrabiać . Olejem kilkakrotnie ( aż do wyczerpania) skrapiamy dłonie i wyrabiamy ciasto. Tu trzeba chwilę czasu poświęcić, jak to drożdżowym wypiekom. Jeśli mamy robot z hakiem, polecamy go użyć. Kiedy ciasto odstaje od ręki lub ścianek naczynia i ma w środku pęcherze powietrza, wkładamy do naczynia i smarujemy glazurą ( łyżka
Kuchnia Na Wypasiepodgrzaniu. Zobacz przepis Piegi z kapustą i grzybami Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Zobacz przepis Drożdżowe kapuśniaczki Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów
Niedzielny kucharzPrzepis na pyszne racuszki drożdżowe, idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki: 500g mąki 1 łyżka cukru 30g drożdży świeżych lub 16g drożdży instant łyżka masła 2 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć, dodać odrobinę ciepłego mleka i cukier, odstawić, żeby zaczęły pracować. Jeśli się używa drożdże instant, ten etap pomijamy, bo można(...)oleju ale na mniejszym płomieniu, żeby się dopiekły w środku. Można też na głębokim oleju w garnku. Podawać z czym się lubi. Autor przepisu: Agatha Gła Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypotrafi dobrze upiec. Ja też jeszcze się na nią nie porywam, ale nie wykluczam że kiedyś podejmę wyzwanie. Tymczasem dziś postanowiłam sobie zafundować mały przedsmak Świąt i przygotowałam wieniec drożdżowy z makiem. Jej przygotowanie właściwie też wymaga trochę zdolności manualnych, ale wydaje mi się że jest łatwiejsze do wykonania niż taka rolada makowa z prawdziwego zdarzenia. Przepis na wieniec zaczerpnęłam(...)strony: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec | Moja Delicja . Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 50g + 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 25g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 1 jajko 1 żółtko ok. 400g masy makowej z bakaliami (domowej roboty lub gotowej z puszki) 1 łyżka kaszy manny Lukier
Waniliowe ImprowizacjeTradycyjny wigilijny barszcz czerwony podaję na ogół z uszkami z grzybami , ale forma pasztecików też jest przeze mnie bardzo lubiana. To prosty sposób na przepyszne drożdżowe paszteciki, a nadzieniem jest klasyczna kapusta z grzybami . Zatem jeśli planujecie gotowanie kapusty na Wigilię zróbcie jej po prostu więcej, część użyjecie do pierogów z kapustą i grzybami lub drożdżowych pierogów z kapustą
nietylkopasta.plJeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy, to polecam ten wypiek. Niezwykle aromatyczna stucla z jabłkami i cynamonem. Ciasto drożdżowe z owocami i lukrem, tworzą absolutnie przepyszne połączenie. Strucla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno . Drukuj Strucla z jabłkami Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 1 sztuka Składniki ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 80 g masła
Przepisy na widelcuZamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać
Izabelawkuchnikandyzowaną Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Sernik z brzoskwiniami i kakao Ciasto makowe z brzoskwiniami. Drożdżowa gwiazda z makiem Tort miodowy – miodownik Sernik królewski Makowiec na krucho-drożdżowym cieście Sernik z rosą Sernik krakowski Wuzetka WZ Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi Metrowiec. Sernik
To co lubię - gotuję i polecamPodobno, gdy się zacznie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to z każdym kolejnym wypiekiem apetyt tylko rośnie. W moim przypadku właśnie tak jest. Chyba się ze mną zgodzicie, że to wspaniałe uczucie upiec coś samemu i móc się dzielić tym z bliskimi. Domowe, świeże i pachnące bułeczki to moja propozycja na udane śniadanie. Drożdżówki jogurtowe z ulubionymi dodatkami zasmakują(...)drożdży (lub 7g drożdży suszonych) 50g masła 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek 200g jogurtu gęstego typu greckiego 100 ml letniego mleka dekoracja: cukier puder PRZYGOTOWANIE drożdżowych bułeczek: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 1 łyżeczkę cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
kulinarnyJa