drożdżowe - 16813 przepisów (strona:237/1121)

CHLEB I OKRUSZKI- RECENZJA KSIĄŻKI 73

autorka pisze “Chodzi o to, żeby po prostu piec dobry chleb. Taki, który nam najbardziej smakuje i nie jest kompromisem.” W książce znajdziesz 45 przepisów na wypieki drożdżowe i na zakwasie. Nie martw się znajdziesz również przepis krok po kroku jak wyhodować swój zakwas, który będzie podstawą wielu wypieków. Eliza w prosty sposób tłumaczy jak zrobić podstawowy chleb(...)upieczesz swój pierwszy chleb, to nie będziesz mógł doczekać się kolejnego razu. Pieczenie chleba uzależnia, ale to piękne uzależnienie. Oprócz tradycyjnych wyrobów na zakwasie w książce znajdziesz receptury na drożdżowe wypieki. Na przykład na przepyszne kardamonowe róże z cynamonem, które możesz spakować do pracy i delektować się smakiem przy kawie. Lub na wyśmienitą chałkę, która swoim zapachem przywoła wszystkich domowników

Kukuleczki
Chałka śniadaniowa 67

wsadziłam o świcie drożdżówkę do piekarnika. Zapach dopiekającej się drożdżówki to złudzenie, że już wiosennie.. Koncert szpaków za oknem - kolejne złudzenie. To nie poranek wielkosobotni, gdy tradycyjna babka drożdżowa rozpieszcza zapachem. Dziś małe oszustwo, ale jakże przyjemne. Nie z pięciu żółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka(...)przykryciem na 15 minut, by zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką

Kronika Piekarnika
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 60

czego powstają chałki miękkie, puszyste, wysokie, płaskie, plecione i zwijane. Suche o strukturze chlebka, z domieszką mąki pełnoziarnistej, razowej, żytniej. Przekładane, z owocami, dżemami, posypkami. Struktura i jakość ciasta drożdżowego zależy od wielu czynników. Rodzaju tłuszczu i jego ilości, zawartości jaj, lub samych żółtek. Długości i sposobu wyrabiania ciasta. I jego wyrastania. O atmosferze nie wspomnę - nerwy schowajcie wiecie gdzie(...)tych wypieków przypisanych niedzielnym porankom. Od poniedziałku do piątku - jeśli przetrwa, odkrajam plasterek po plastrze. Do szybkiego przegryzienia przy wypijanej przed wyjściem z domu kawie. Pyszne, proste ciasto drożdżowe. Pachnie świętami. Już całkiem niedługo dane nam będzie cieszyć się tym, co radosne alleluja wnosi w nasze życie. Jeden z gipsowych królików sprezentowany mi wczoraj, już zajął miejsce bożonarodzeniowego krasnala

Kronika Piekarnika
Chlebek turecki z suszonymi śliwkami 57

Miodowy kolor, miękki, delikatny miąższ. Słodycz suszonych śliwek zatopionych w miodowo - kawowym cieście drożdżowym. Pokaźny okrągły bochenek, który pachnie trudnym do zdefiniowania aromatem, jest w nim coś hipnotyzującego. Jestem wielbicielką i miodu i kawy i bakalii. Polecam ten wypiek doceniającym te składniki. Jak na drożdżowe ciasto, proste w wykonaniu. Coś pośredniego pomiędzy ciastem a pieczywem. Ani to chałka

Kronika Piekarnika
Najprostsza chałka z kruszonką 69

Przepis na miękką, pulchną, pyszną i szybką chałkę: dla niedowiarków -  wiarę odzyskają, że ciasto drożdżowe może być rewelacyjne, pomimo minimalnego zaangażowania w jego wykonanie. dla leniwców -  niechętnych gnieceniu, miętoszeniu i czekaniu - aż od ręki odejdzie. dla zabieganych - którzy pognietliby chętnie, lecz czasu i warunków ku temu nie posiadają. dla narcystycznych wielbicieli domowych wypieków własnoręcznych - czerpiących zachłannie radość(...)pochwał i wyrazów uznania. Spróbujcie więc, bez względu na to, do której z kategorii należycie.  Spróbujcie nawet, jeśli o cieście drożdżowym wiecie wszystko,  zjedliście na nim zęby i wyrobiliście sobie mięśnie.   Przepis ten, w związku z powyższym Was nie zaskoczy, ale to bez znaczenia.  Spróbujcie - po prostu jest pyszny. Składniki: 2 jajka rozmiar

Kronika Piekarnika
Ciasto drożdżowe z olejem 106

Jakie powinno być ciasto drożdżowe? – Lekkie, puszyste a do tego lekko wilgotne. Czy może być lepsze? Chyba nie. To pieczone z dodatkiem oleju wychodzi „mega pyszne” – tak stwierdziły moje dzieci, prosząc o dokładkę. Konsystencja ciasta przed upieczeniem jest nieco luźniejsza niż ta z której robiłam do tej pory. Ale nie przejmujcie się. Ciasto pięknie rośnie

Fascynacje Ani
Domowa chałka z kruszonką - beztroskie poranki 109

kakao, jak za dziecięcych czasów albo aromatyczna kawa :) Domowa chałka to wspaniały pomysł na beztroski poranek i oderwanie myśli od codziennych, szarych spraw, które teraz bywają wyjątkowo wyczerpujące. Splatanie drożdżowych warkoczy może okazać się ciekawym wyzwaniem manualnym, jeżeli tak, jak ja uprzecie się na plecenie z większej ilości linek, niż 3 :) Bardzo podobają mi się sploty z 6 wałeczków, dlatego(...)też załączam link do filmiku instruktażowego , z którego korzystałam. Jak na pierwsze drożdżowe plecenie, nie wyszło mi tak źle ale za to miała przy tym sporo zabawy, a i efekt końcowy niesamowicie pyszny! :) To jak? Skusisz się na beztroski poranek przy kromce chałki pełnej czułości? Chałka z owsianą kruszonką Potrzebujesz: 20g świeżych drożdży  300ml letniego mleka 100g cukru 550g

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowe z powidłem śliwkowym 77

przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika i piec w piekarniku ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Drożdżowe z powidłem śliwkowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe 65

racuszków, dla mojej rodzinki. Skusiłam się na kawałek i powiem Wam, że wyszły obłędnie pyszne. Cynamon z pomarańczą to duet, który kocham nie tylko jesienią, a w połączeniu z drożdżowymi racuchami to prawdziwe niebo. Polecam! 10 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cynamonu cejlońskiego szklanka maślanki lub kefiru jajko skórka(...)rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni, każdego z nich obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy posypane skórką startą z pomarańczy. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 86

cukru pudru 3 łyżki wody 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g posiekanych migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE Rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, rozpuść w nim 3 łyżki cukru, dodaj pokruszone w palcach świeże drożdże i czubatą łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut dla uaktywnienia drożdży(...)Pozostałą część mąki przesiej przez sito i wymieszaj z solą. Stopniowo dodawaj do mąki aktywny drożdżowy zaczyn, jajko i 30 g miękkiego masła. Ciasto wyrób szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie klejące i lepiące do dłoni. Uformuj z niego kulkę, owiń folią i wstaw do lodówki na 120 minut. Schłodzone stwardniałe ciasto rozwałkuj poprzez warstwę przezroczystej folii spożywczej

ProstePesto.pl
drożdżowa gwiazda z makiem 74

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70 g cukru 50 g masła, roztopionego 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 600 g masy makowej 1 jajko do smarowania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz

Domowy Smak Jedzenia
Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi. Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie(...)podczas spotkań ze znajomymi. W mgnieniu oka znikają z talerza Mam nadzieję, że i Wam posmakują. PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM Składniki * z przepisu wychodzi około 42 sztuki. CIASTO DROŻDŻOWE 300 g mąki pszennej 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE 500 dag mięsa z rosołu

Przepiski.pl
Chleb na zakwasie z żurawiną 94

Tekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Cynamonowe bułeczki z dynia. 76

Jeśli brakuje ci pomysłów na wykorzystanie dyni, to polecam przepis na pyszne bułeczki cynamonowe z dynią. Te drożdżowe ślimaczki są delikatne i puszyste o pięknym, słonecznym kolorze dyni. SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g maki pszennej 100 g puree z dyni szczypta soli 2 czubate łyżki cukru 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 30 g rozpuszczonego masła

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania