drobiowe - 5743 przepisów (strona:296/383)

Pizza owocowa 162

przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie z puszki 5 plasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu . Jako sos posłuży nam ketchup posypany oregano. Można również użyć sosu pomidorowego . Wszystkie owoce kroimy: banana i brzoskwinie w plasterki

Kolizje Smaków
Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 146

szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki koktajlowe Kawałek papryki Cienki kabanos Kilka plastrów okrągłej wędliny Jeden plaster drobiowej wędliny Ketchup łagodny Żółty ser (jako dodatki do ciuchci można użyć tak naprawdę wszystkiego co jest w lodówce i z tych produktów „czarować” na cieście) Przygotujemy ciasto na pizze: łączymy

Kolizje Smaków
Zupa krem z bobu 127

Pierwszym daniem jakie proponujemy jest zupa krem z bobu. Szybka w przygotowaniu i wyśmienita w smaku. Czas przygotowania: 40 minut Ilośc porcji: 3 Składniki: woreczek bobu kostka rosołowa (najlepiej drobiowa) cebula ząbek czosnku sól i pieprz Bób myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie od 20 do 25 minut. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilkę

Kolizje Smaków
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 192

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam przepyszną zapiekankę, która doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów

Kolizje Smaków
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 170

wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny Na przygotowanie risotto: 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki masła Sól, pieprz, malutki liść laurowy, 2 gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymianku Przygotowanie posiłku zaczynamy od risotto. Na patelni rozgrzewamy masło

Kolizje Smaków
Pulpeciki z pędami bambusa 183

Dzisiejsza propozycja to pulpeciki z mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki, ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania

Kolizje Smaków
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a 169

minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy bulion. Wrzucamy do niego gałązki

Kolizje Smaków
Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami 159

mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy Szczypta soli Sos z tego przepisu (można zastąpić ketchupem wymieszanym z ziołami) Dodatki: Pęczek szparagów 4 parówki drobiowe 200-300g żółtego sera (można zastąpić dwoma kulkami mozzarelli) Kilaka listków bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 134

Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę

Kolizje Smaków
Zupa krem z ogórka z awokado 168

awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego

Kolizje Smaków
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 135

miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie

Kolizje Smaków
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 181

cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa orkiszowa 156

Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś

prawdziwe jedzenie
Prosty sposób na gołąbki 149

rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu.  Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie