drobiowe - 5743 przepisów (strona:304/383)

Marokańska zupa z soczewicą 144

łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej   soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól  Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki

Mania Gotowania
Ogień smoka 325

kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki  ½ pęczka dymki 250 g   ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju  100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu chili 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej   papryczki chili 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki

Mania Gotowania
Risotto ze szparagami i kurczakiem 164

pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5  litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie

Mania Gotowania
Piersi z kurczaka z pęczotto grzybowo-jabłkowym 240

Odkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórkowa z kurczakiem 291

domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa

Olikowa kuchnia
Kampania jakości produktów marki Tesco / 2 122

przyprawienia mięsa do spaghetti , do gulaszu, dodaję również paprykę do jajecznic y. Smak potraw bardzo dobry. Czy przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry,   wpływ na smak   w jakimś stopniu jest

Magiczne Życie Marty
Risotto z pieczarkami i kurczakiem w curry- cudowne! 343

ciągle mieszamy. Ryż będzie chłonął wodę, którą dodajemy ciągle, aż ryż całą wchłonie i będzie po prostu już ugotowany (około2-2,5 szkl). Możecie zamiast wody użyć bulionu drobiowego, risotto będzie jeszcze lepsze. Risotto powinno być przygotowywane na małym ogniu, powoli. Smacznego!   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Zupa z dyni z grzankami i szynką hiszpańską - CZAS NA DYNIĘ! 143

korzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry - sól, pieprz - 150ml śmietanki 30% - 3 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej - 2 łyżki masła - 1/2 kostki rosołowej drobiowej   Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była

SMYKWKUCHNI
Zupa - krem z pora i zielonego groszku 195

Zupa - krem z pora i zielonego groszku   składniki:   - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia)   W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy

SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 227

kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego  - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar

SMYKWKUCHNI
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 207

łodygi selera naciowego  1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin

Blondynka Gotuje
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 214

Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały

Blondynka Gotuje
Dlaczego warto jeść śniadania? 169

najpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach.  Moja propozycja na smaczne śniadanie: 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, serek naturalny 0% tłuszczu, plasterki szynki drobiowej, liście sałaty masłowej (lub jak kto woli), plasterki pomidora, kiełki (lucerny, rzodkiewki, itd), kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); owsianka na mleku lub wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z pomidorów 177

może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :) Składniki: 1 duży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka

Truskawkowa Fiesta
Pęczak z jabłkiem i bobem 135

szklanki bobu * 3 kwaśne nieduże jabłka * 2  łyżki startego sera, u mnie Grana Padano, ale może parmezan lub inny * 1 łyżka masła * sól, pieprz * ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego Wykonanie: Pęczak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 1,5 szklanki ), tak by woda przykryła kaszę na wysokość około 1 cm. Posolić

kolorowotorcikowo