drobiowe - 5743 przepisów (strona:304/383)

Pasztet mięsno - warzywny. 205

przepisu mojej mamy.  Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy

Miksturownik
Brak tytułu 183

wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać

kolorowotorcikowo
Krem koperkowy 187

Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany kremówki  pieprz 1,5 kostki rosołowej drobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać

kolorowotorcikowo
Zupa ze świeżych ogórków 187

Składniki: 5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe 1 młoda cebulka 700 ml wody 1 kostka rosołowa drobiowa pieprz, sok z cytryny 2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek 1 łyżka dobrego oleju  Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste. Zalać wodą, dodać

kolorowotorcikowo
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 112

Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku kilogram pomidorów 1 marchewka 700-800 ml wody 1 kostka  rosołowa drobiowa 2 łyżki tartej mozzarelli bazylia sól oliwa do smażenia Wykonanie: Oliwę rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić

kolorowotorcikowo
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 260

Składniki:  500 ml bulionu drobiowego 3/4 szkl napoju migdałowego Alpro 350 g marchewki 1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego Jamar sól   migdały do posypania zupy Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć

kolorowotorcikowo
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 237

średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.  Cebulę drobno pokrój - smaż

kolorowotorcikowo
Kremowa zupa z dyni 278

dyni. Ten kolor, ten smak - uwielbiam. A Wy ? skusicie się na porcję ? Składniki: około 300 g  marchewki około 700 g dyni piżmowej 1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy ) 100 ml wina białego wytrawnego 150 ml napoju ryżowego Alpro 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamis szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła

kolorowotorcikowo
Krem z białych warzyw 203

użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem.  Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać

kolorowotorcikowo
Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym 258

Drobiowe roladki to danie łatwe do przygotowania, a zarazem efektowne. To od Was zależy co zamkniecie w kawałku mięsa - niech zadziała wyobraźnia. Ja swoje nadziałam łososiem i szparagami. Musnęłam olejem rzepakowym i obtoczyłam w młotkowanym pieprzu. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany

kolorowotorcikowo
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 178

takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad w pół godziny] Składniki (ja robiłam z podwójnej porcji) : 30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego mała cukinia (ok. 20 dag) pęczek szczypiorku 3-4 łyżki bułki tartej jajko zioła prowansalskie pieprz sól Wykonanie: 1. Cukinię umyć, obciąć końce i razem ze skórką zetrzeć

Pasja Smaku
Prezentacja produktów firm: Brześć i Mispol 177

już ten pasztet. Szkoda, że zabrakło pasztetu z indyka i z naturalnym chili - o którym dowiedziałam się pierwszy raz podejmując współpracę. Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło

Pasja Smaku
Sałatka makaronowa z szynką i pomidorami 1550

Ulubiona sałatka mojej mamy. Pojawia się u nas dość często, a z podanych składników wychodzi naprawdę duuuuża porcja. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki 3 pomidory 30 dag szynki drobiowej pęczek szczypiorku 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy sól, pieprz majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przełożyć na durszlak i zostawić do ostygnięcia. Następnie przesypać go do dużej miski

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 196

Bardzo lubię pulpeciki, zwłaszcza z mięsa drobiowego, ale i te z wieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy

Pasja Smaku
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 429

najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki: -750g mięsa z indyka lub królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek

Smaczne Zdrowe