Witamy w ten chłodny wieczór. Aż nie chce się wierzyć, że mniej więcej pół roku temu byłyśmy w trakcie pisania 7 postu, a dzisiaj
Symfonia SmakówŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościKwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja. Składniki: 500 główek kwiatu mniszka 1 litr wody
w mojej kuchniSkładniki : 0,70 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 1/2 l białego wytrawnego wina gronowego 1/2 l spirytusu 95 % 0,75 kg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 3/4 l
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 l spirytusu 95 % 25 dkg cukru 1/2 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania : O woce przebierz usuń
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: Kwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja.Ten ciemny jest z samego mniszka z cytryną ,a
w mojej kuchniSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 l czystej wódki 40 % 0,5 l spirytusu 95 % 25 - 30 dkg cukru Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 dość duże garście świeżo zebranych młodych pędów świerku kłącze tataraku 5 czarnych owoców jałowca 0,25 l wody ( 1 szklanka 250 ml ) 0,5
Przepisy i porady kulinarneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiHu! Hu! Ha! Nasza zima zła! Szczypie w nosy, szczypie w uszy Mroźnym śniegiem w oczy prószy, Wichrem w polu gna! Nasza zima zła! Hu! Hu
ClauditteMissCookingPowoli zbliża się najlepszy czas na zbieranie pędów sosny, my robimy to na początku maja ale biorąc pod uwagę fakt że z roku na rok
Życie zaczyna się w kuchniprofilaktykę prozdrowotną w trakcie zimnych sezonów. Pigwa z nalewki jest domowym sposobem na przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Pigwówka na spirytusie należy do absolutnego kanonu polskiego przetwórstwa owocowego. Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dlatego pozbywa się nawet najmniejszego przeziębienia. Oprócz walki z chorobami i przeziębieniami pigwa pomaga w zmaganiu się z problemami układu trawiennego, np. zgagi(...)stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Nalewka na spirytusie o dziwo wzmacnia wątrobę i odbudowuje śluzówkę żołądka. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na pigw\u00f3wk\u0119. Domowa nalewka","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/pigwowka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/pigwowka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/pigwowka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/pigwowka-480x270.jpg"],"description":"Nalewki, wywary
ProstePesto.plPoczątek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście
Tajemnice SmakuSkładniki : 1 szklanka miodu 0,75 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1/2 laski wanilii rozciętej wzdłuż 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego korzenia imbiru 1/2 gałki muszkatołowej pokruszonej
Przepisy i porady kulinarneWakacje już dawno za nami. Nadchodzi jesień. Od wielu lat, przez cały rok, staram się regularnie pić domowe koktajle. Na blogu przedstawiam pomysły, które zyskują nowych fanów każdego dnia. Do tej pory owocowe miksy przygotowywałam w starym blenderze kielichowym, plastikowym, który nie ukrywam nadawał się do wymiany. Od lat marzyłam o takim prawdziwym, stojącym blenderze kielichowym, szklanym, którego pojemność pozwoli(...)nich potas obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Cynamon warto dodawać do miksów owocowo-warzywnych i nie tylko. To doskonały środek na cellulit, odchudzanie i trądzik, pomaga w czasie przeziębienia przy dolegliwościach żołądkowych. Jogurt naturalny to idealny probiotyk, polecany podczas kuracji antybiotykowej, bo odbudowuje florę bakteryjną jelit. Płatki owsiane należą do grupy najzdrowszych i najbardziej odżywczych składników. Powinny
Moja smaczna kuchnia