Pigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie i był jednym z najsmaczniejszych "leków". Od tamtego czasu nie często mamy okazję wrócić do tego smaku, zmieniło się to dzięki Gluten Free Box , który zrobił nam niezłą niespodziankę przysyłając jeden ze swoich(...)wyraźny kwasek a dopiero później delikatną słodycz nie pochodzącą od klasycznego cukru a od syropu z agawy. Taką po prostu „inną” słodycz (nie jesteśmy fankami akurat tej substancji słodzącej ze względu na jej sposób produkcji). Pierwsze skojarzenie jakie przyszło nam do głowy niemal równocześnie to domowy mus z jabłek z pewną zadziorną nutą, którą zawdzięczamy owocom pigwy. Całość nie jest
Candy PandasTylko przez ten tydzień macie okazję zrobić sobie na cały rok syrop z sosny. To domowy sposób na poprawę naszej odporności. Przy tym jest on wyjątkowo niedrogi. Moja propozycja wymaga jednak nieco więcej cierpliwości, ale o tym w przepisie. Polecam też wam moją wiosenną zupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis(...)syrop z sosny na dnie. Słoików nie dokręcamy i nie stawiamy na słońcu, ale trzymamy w ciepłym miejscu. Co jakiś czas je wietrzymy, by nam nic tam przypadkiem nie fermentowało. Po trzech tygodniach syrop przecedzamy i przelewamy do słoiczka czy butelki. Sięgamy po niego w chorobach. Proste prawda? Polecajcie ten przepis swoim znajomym, bo nie tylko pomoże w stanach przeziębienia
Kuchennyviral.plTylko przez ten tydzień macie okazję zrobić sobie na cały rok syrop z sosny. To domowy sposób na poprawę naszej odporności. Przy tym jest on wyjątkowo niedrogi. Moja propozycja wymaga jednak nieco więcej cierpliwości, ale o tym w przepisie. Polecam też wam moją wiosenną zupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis(...)syrop z sosny na dnie. Słoików nie dokręcamy i nie stawiamy na słońcu, ale trzymamy w ciepłym miejscu. Co jakiś czas je wietrzymy, by nam nic tam przypadkiem nie fermentowało. Po trzech tygodniach syrop przecedzamy i przelewamy do słoiczka czy butelki. Sięgamy po niego w chorobach. Proste prawda? Polecajcie ten przepis swoim znajomym, bo nie tylko pomoże w stanach przeziębienia
Kuchennyviral.plPoczątek maja to najlepszy okres na zbieranie młodych pędów na syrop świerkowy. U mnie, ten czas nadszedł właśnie teraz. Pędy na moim świerku dopiero były gotowe
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody 4-5 plastrów około 1 cm imbiru
w mojej kuchniSkładniki : 0,5 kg młodych świeżo zebranych pędów sosny 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,25 kg miodu 1 cytryna
Przepisy i porady kulinarneWitamy w ten chłodny wieczór. Aż nie chce się wierzyć, że mniej więcej pół roku temu byłyśmy w trakcie pisania 7 postu, a dzisiaj
Symfonia SmakówŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościKwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja. Składniki: 500 główek kwiatu mniszka 1 litr wody
w mojej kuchniSkładniki : 0,70 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 1/2 l białego wytrawnego wina gronowego 1/2 l spirytusu 95 % 0,75 kg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 3/4 l
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 l spirytusu 95 % 25 dkg cukru 1/2 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania : O woce przebierz usuń
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: Kwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja.Ten ciemny jest z samego mniszka z cytryną ,a
w mojej kuchniSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 l czystej wódki 40 % 0,5 l spirytusu 95 % 25 - 30 dkg cukru Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 dość duże garście świeżo zebranych młodych pędów świerku kłącze tataraku 5 czarnych owoców jałowca 0,25 l wody ( 1 szklanka 250 ml ) 0,5
Przepisy i porady kulinarneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi