W moim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem
Blondynka Gotujejabłkami i cynamonem na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 2 nieduże jabłka 1 łyżka masła cukier i cynamon do smaku DODATKOWO: żółtko(...)następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Rozpustne gotowanieTen deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJogurt klasyczny Przyznam, że zachwycił mnie smakiem, którego nie potrafię do końca określić. W każdym bądź razie jest pyszny i idealnie nadaje się na smaczną przekąskę, np. z dodatkiem domowej granoli i czekolady. 350 ml jogurtu naturalnego 1 litr mleka (nie UHT) Mleko i jogurt (w temperaturze pokojowej) należy ze sobą wymieszać i przelać o misy multicookera. Następnie należy zamknąć(...)perfekcji i przyznam, że dla początkujących to może być malutka porażka. Multicooker "pożera" 3 x mniej prądu niż klasyczna frytkownica, więc nie szkoda wyjąć mi go do przygotowania frytek, pączków, czy właśnie Dofinków. Pełny przepis tu - klik . 5. Obiad z multicookera. Przygotowałam kurczaka na parze z ryżem i warzywami. Sporo inspiracji można znaleźć w książeczce dołączonej do urządzenia: Więcej informacji
Di gotujeTo był zielony dzień. Tak jakoś samo tak wyszło. Uwielbiam herbatę Matcha, więc to normalne, że sypałabym ją do wszystkiego. Jednak Matcha ma specyficzny smak i
Blondynka Gotujekarpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru(...)kroić i serwować :) Ciasto przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nie ogrzane do temperatury pokojowej). Smacznego! Moje uwagi: W sprzedaży można dostać dużą paczkę herbatników o wadze 1 kg (jest tam 5 paczek po 200 g) oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze
Moja Delicjafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Nowa kampania, nowe wyzwania i super produkty do testowania. Zaczęłam testowanie nowych produktów: a mianowicie krajanek warzywnych marki Winiary , dzięki Rekomenduj.to Paczka ambasadora prezentowała się tak : Zawierała: 5 krajanek warzywnych 5 krajanek ogórkowych 5 krajanek buraczkowych ściereczka ulotki przewodnik ambasadora Saszetki do testowania szybko się rozeszły, chętnych nie brakowało. Ja sama zostawiłam(...)gotujemy do miękkości, następnie dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Gotowe. Według naszych opinii najsmaczniejsza okazała się krajanka buraczkowa. Jej smak był najbardziej zbliżony do aromatu domowej zupy. Zajadali się nią i duzi i mali. Krajanka warzywna do kapuśniaku równie smaczna. Dobór ziół w koncentracie okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatek koncentratu pomidorowego niecodzienny, ale wkomponował się
kulinarnyswiatdomiwiedziałam, tak nie spał(am) przez moją głupotę i łakomstwo. "Ma się Pani cieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać"- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek(...)się rozumie samo przez się!***Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść. Póki co sztywno trzymam się wytycznych położnej i lekarza. Chociaż ochota na pączka jest zawsze ;)Śniadaniowo Pamiętacie Grzanki przyszłej mamki? Jeśli boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki
bastalenaponieść wyobraźni 😀 Jeśli nie zużyliśmy całego nadzienia, wystarczy go zamknąć i włożyć do lodówki. Powiem szczerze, że początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do gotowych kremów cukierniczych. Zawsze przygotowywałam swoje domowe nadzienia, gdyż te gotowe kojarzyły mi się ze sztucznym smakiem i były dla mnie zbyt słodkie. A tu niespodzianka...malinowe nadzienie Lauretta naprawdę smakuje malinami, a nie sztucznymi aromatami(...)ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem do momentu, aż masa będzie sztywna. Torciki: Z biszkoptu wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, za pomocą wykrawacza, np. do pączków lub szklanki. Powinno wyjść 9 kółek na 3 torciki. Na pierwszym blacie rozsmarowuje odrobinę masy śmietanowej, a następnie robimy rozetki z nadzienia malinowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym również
Kuchnia MagdaLenymoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami(...)przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki płatków migdałowych + trochę masła, ( może być klarowane lub zwykłe ) Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN. W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę
Pysznosci Babci BasiZdarza się tak, że ma się ochotę na coś z tzw. pierwszych stronic gazet. Czas świąt i rodzinnych spotkań mobilizuje po dwakroć do spełnienia się w
Karczma Honoriettysmaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi guru od kuchni, to wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek(...)mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki powietrza, więc nie oddalamy się na ploty. Wystarczy im dosłownie pół minuty
ladykitchenDunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru, prążki(...)słodki bufet! Znajdziemy tu przepisy na ciasteczkowe lizaki z białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady. Są też przydatne informacje o projektowaniu i produkcji tortów weselnych - jak dbać o odpowiedni dobór składników, jak wycenić
Plate of JoyWojna o najlepsze wyroby czekoladowe trwa, dziś trudno precyzyjnie określić, który kraj wyrabia najlepszą czekoladę. To prawda, że Szwajcaria, Belgia i Francja szczycą się długą tradycją
Słodki Kompromisdawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem. Smacznego Ruchanki Kociewskie na innych blogach: Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu
Codziennik Kuchenny