O makaronach czytamy, makarony oglądamy, makarony jemy. Zawsze i w każdej ilości. My po prostu lubimy makarony. Zwykle są to dania naprawdę proste i wyjątkowo smaczne
Marder&Marder ManufactureJest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki
SMYKWKUCHNIDzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika klik postanowiłam przygotować coś innego. Na myśl przyszły mi pierogi, ale nie gotowane lecz pieczone. A jak pierogi to też musiały być nadziewane niesamowicie smacznym duetem(...)jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc przyjdzie wam jeszcze zrobić domową pastę migdałową, lub jeśli jesteście leniwi (i bogaci) to możecie użyć kupnej. Migdały to kolejna moja ulubiona przekąska, a w połączeniu z morelami to po prostu bajka. Jeśli nie macie
vaniliowoczekoladowaPrzyszła do mnie niedawno paczka zamówionych książek kucharskich a wśród nich pozycja twórców bloga Green Kitchen Stories „Green kitchen smoothies”. Kupiłam ją bo bardzo lubię ich bloga, lubię ich przepisy, ich książki i zapierające dech w piersiach zdjęcia kulinarne oraz lubię smoothie. Kupiłam ją też dlatego dlatego, że byłam ciekawa czy są w stanie, dość nudnym jednak(...)jest sezon na dynię, bo ją uwielbiam i też dlatego, że jak zawsze w sezonie na dynię mam zapas pure dyniowego w lodówce. Przepis też wymagał użycia domowego mleka orzechowego, ale po moim ostatnim eksperymentowaniu mlekiem sezamowym wiem, że takie mleka bardzo łatwo i szybko się robi. Użyłam mieszanki orzechów, które akurat miałam w domu ( migdały, włoskie, nerkowce i nasiona
Cooking for Emilytygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i przelać na talerz zostawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić(...)gorącej wodzie i zostawić, aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół. Ułożyć na zastygniętej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto robiłam wspólnie z : Moje domowe kucharzenie
Ewusiowe SmakiOd jakiegoś czasu zaczęłam się interesować różnego rodzaju portalami dzięki, którym można przetestować różnego rodzaju rzeczy. Myślę, że wypróbowanie czegoś przed zakupem pełnowartościowego produktu jest bardzo
Ptasia KuchniaOd jakiegoś czasu zaczęłam się interesować różnego rodzaju portalami dzięki, którym można przetestować różnego rodzaju rzeczy. Myślę, że wypróbowanie czegoś przed zakupem pełnowartościowego produktu jest bardzo
Ptasia Kuchniacenie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jaj 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g ) 60 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka(...)suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze
Domowa cukiernia EwyCzasem coś się dzieje w tej naszej mieścince. Foodtrucki zawiły po raz drugi. Jako, że z recenzją z poprzedniego wydania nie udało mi się wyrobić na
Karczma Honoriettybudyniu waniliowego 200 g masła pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym ponadto: duża paczka herbatników czekolada deserowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36(...)szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka
Kolorowa kuchnia Elkimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, więc podaję przepis na pyszną , wyjątkowo kruchą i soczystą szynkę gotowaną . Można ją również robić w ciągu roku(...)ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Przyprawy te zagotować w wodzie . Do tego , ale do ostudzonej wody z przyprawami dodajemy : 50 gram soli peklującej ( 1 paczka ) 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, Zamoczone mięso zostawiamy na kilka dni (3-4 dni ) w lodówce. Codziennie odwracamy. Po wyznaczonych dniach, wyjmujemy mięso z zalewy i robimy nową
Pysznosci Babci Basiprzy sobie cały możliwy komplet do rysowania, kredki, kilka opakowań, blok rysunkowy formatu A4, ołówki, linijki i mazaki. Szczerze powiedziawszy kompletnie nie lubiłam się uczyć i zawsze większość prac domowych odrabiałam na przerwie, o zgrozo. Na szczęście z wiekiem się to zmieniło, ale to dopiero jak na karku pojawiło się 15 lat. Wracając do tematu, jak już wspominałam kujonem(...)gruncie rzeczy nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy ;-) ) przyrządzała jakieś pyszności, a to pączki, faworki, babeczki na kruchym spodzie, albo knedle z owocami. Niewątpliwie w moim rodzinnym domu gotowało i piekło się na cztery "fajery". Dzisiejszy mój deser też jest na poprawę nastroju przyjaciółki studentki, też
SMYKWKUCHNIOjeju, jak ja lubię konfitury. Lubię je z naleśnikami, lubię z omletami, lubię na świeżutkim chlebku lub bułeczce, lubię w domowym jogurcie. Każdego roku przetwarzam mnóstwo owoców. Część przetworów zjadam ja i moja najbliższa rodzina, część wręczana jest w prezencie dalszym krewnym i przyjaciołom - ot, taki miły prezent. Ta konfitura wzięła się z zapomnianych owoców i pierwszych brzoskwiniowych spadów(...)BRZOSKWIŃ Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM Składniki: - 300 gram borówek amerykańskich - 100 gram jagód - 100 gram brzoskwiń (obranych i bez pestki) - 100 gram cukru - 50 mililitrów likieru pomarańczowego Cointreau - pół paczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Mieszamy razem borówki, jagody i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie stawiamy na dużym ogniu. Gdy owoce puszczą
Życie zamknięte w smakuSkładniki: sezam, malitol, olej palmowy, aromat waniliowy, przyprawa naturalna - mydlnica lekarska. 7. Gotowa zupa krem. Takie produkty często nie odbiegają jakością od tych domowych. Nie trzeba nosić ze sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno i mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią(...)musli itd. Do tego suszone lub świeże owoce i szybka przekąska gotowa. Crispy Natural Chrupiące plasterki truskawki 10 g, 2,79 zł/szt Skład: 100% truskawka 349 kcal/100 g (paczka zawiera 35 kcal) 9. Pełnoziarnista bułka (ewentualnie grahamka) + serek wiejski, czyli białko i węglowodany. Klasyk. Piątnica Serek wiejski naturalny 200 g, ok. 1,9 zł/szt Składniki
Powiedz dietom nieDziś zapraszam na bardzo zdrowe i pożywne batoniki, które ze względu na dużą zawartość cennych wartości odżywczych dostarczą nam nie tylko dużo energii, ale także poprawią
Domowa Cookierenka Agi