składniki * 200 g wiórków kokosowych * 70 g cukru pudru * 100 ml śmietany kremówki * 90 g masła * 200 g mlecznej czekolady (cześć mlecznej czekolady można
Mix smakuskładniki * 125 g margaryny * 250 g miękkich krówek * 200 g pianek marshmallow * 125 g ryżu preparowanego sposób wykonania Margarynę lekko rozpuścić w dość dużym
Mix smakuKolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie
Gotowanie to kochanieZ nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym
Kulinarne przygody GatityPrzepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując
mojewypiekiinietylkoJak przygotować polędwiczkę wieprzową, aby zadowolić jej smakoszy, ale i… nie tylko? Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą
mojewypiekiinietylkoSezon ogórkowy już trwa, u mnie zostaje otwarty z dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go
mojewypiekiinietylkoPrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod
mojewypiekiinietylkoPoczątek maja to najlepszy okres na zbieranie młodych pędów na syrop świerkowy. U mnie, ten czas nadszedł właśnie teraz. Pędy na moim świerku dopiero były gotowe
mojewypiekiinietylkoKolejna wspólna akcja blogerek i blogerów, ale tym razem z innej grupy – „Wypiekanie na śniadanie”. Wypiekiem na śniadanie są podłużne bułki pszenne Pawła Mardera z
mojewypiekiinietylkoOzdoby ciast, nie tylko tortów, to bardzo ciekawy temat. Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam
mojewypiekiinietylkoZiemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów
mojewypiekiinietylkoO cukrze waniliowym słyszał każdy, ale o soli waniliowej… przyznam, że ja też nie. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay. Ciekawość… i nie tylko, skłoniła mnie
mojewypiekiinietylkoW tym tygodniu wzięłam udział we wspólnym gotowaniu z formułą, z okazji GP Austrii. Akcję zorganizowała Daria z bloga Red and Pale . W związku z tym
mojewypiekiinietylkoGrzybek tybetański (kefirowy) i napój z niego przyrządzany, był stosowany od wielu setek lat przez mnichów z Tybetu zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Był
mojewypiekiinietylko