Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoim kuchennym królestwie. Wymusiły na mnie obietnicę, że jeżeli tylko deser nam posmakuje, zadebiutuje na blogu - oczywiście nie mogło być inaczej - rolada z podwójną warstwą gorzkiej czekolady i domowym, jeżynowym dżemem naprawdę okazała się pyszna:) Oddaję blogową przestrzeń Amelce i Kacprowi: Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Składniki: Czekolada ( gorzka )x2 5 plastrów wafli typu andrut Dżem ( najlepiej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczonych (z lekka obsuszonych już;) drobiowych udek, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przemieniły się w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTakie przekąski to fajna sprawa. Są zazwyczaj lekkie, o nieskomplikowanej recepturze, w ich przygotowanie można zaangażować domowników, a same przekąski mogą stanowić ciekawe urozmaicenie stołu przez cały czas trwania domowego przyjęcia. Bardzo je lubię i ciągle poszukuję nowych inspiracji na ich kolejne odsłony. Dziś super szybki i banalnie prosty pomysł na: Paluchy z rukolą i wędzonym łososiem Składniki: paluszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapracowała pełną parą, dokumentacja zdjęciowa zebrana i niebawem zostanie opublikowana, natomiast dziś fotka z kulinarnych eksperymentów mojego najmłodszego dziecka, które podczas mojego krótkiego wyjazdu służbowego i nieobecności w domowej kuchni przejęło w niej stery, serwując mini roladki z szynki, serka fromage i pomidorów. Fajne, prawda
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWeekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowania poza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapraszam na pyszny domowy drożdżowy chlebek który zawsze się udaje. Można do niego dodać różne ulubione dodatki w postaci ziół i ziaren w różnych proporcjach. składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 900 ml letniej wody 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii Kamis 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3/4 szklanki otrąb pszennych
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis. składniki: 300 g mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki wody letniej 25 g drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 4 plastry szynki 2 łyżki pesto bazyliowe 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 pomidor 1 łyżka przyprawa do pizzy
Monia miesza i gotujeByła gotowana szynka a teraz boczuś. Pyszna domowa wędlinka na kanapkę. składniki: 1,3 kg chudego surowego boczku 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe Kamis 1 mała cebula sól morska z pieprzem Kamis 1 łyżeczka ziela angielskiego Kamis 1 łyżeczka jałowca Kamis Boczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi
Monia miesza i gotujePyszna domowa wędlinka. Pieczeń z mielonej łopatki z dodatkiem papryki i żółtego sera z aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 150 g papryki 200 g żółtego sera 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżka bazylii Kamis 1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis sól prowansalska
Monia miesza i gotujeWszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną
Monia miesza i gotujePyszna domowa wędlinka z aromatycznym czosnkiem i majerankiem. Wędlinka smaczna i prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko mięsko i trochę przypraw. Na wierzchu karkóweczkę posypałam przyprawą Kamis z linii Specialite. Przyprawa ta bardzo mi się spodobała i zasmakowała, nadaje sie zarówno do mięs jak i do sałatek. składniki: 1,5 kg karkówki 1 główka czosnku 2-3 łyżki
Monia miesza i gotujePyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:) składniki: 5 białych surowych kiełbasek 1,5 l wody 0,5 l zakwasu na żurek 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 2-3 łyżki mąki sól morska Kamis Białą
Monia miesza i gotujefont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Tysiąc razy powtarzam, że wolę wytrawne wypieki, więc pojawiają się one stosunkowo często na moim blogu. Po pierwsze dlatego, że domowym sposobem wychodzą taniej niż wszelakie paszteciki kupowane w sklepach, po drugie lubię zabierać je ze sobą na uczelnię. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam bułeczki z dwoma nadzieniami – pieczarkowym i nazwanym przeze
Fabryka pomysłów