Jesienna aura często kusi nas by podać na obiad coś rozgrzewającego. Idealnie będzie przygotować wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Świetną propozycją jest pyszne domowe leczo podane z makaronem. Tak się składa, że otrzymałyśmy ostatnio do firmy CZANIECKI przesyłkę z makaronami i tym samym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie obowiązkowa potrawa wigilijna i zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis. U mnie w domu była taka tradycja, że mama
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż znajduję wiele, jednak większość z nich przechodzi pod moim okiem metamorfozę. Chociaż przyznam skrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisezonie warto je zastąpić świeżymi, jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze. Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem który miał być do przełożenia tej słodkości, jednak przyznam że brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięto Zakochanych możecie zabrać swoja drugą połówkę na kolację do wytwornej restauracji, albo samodzielnie przygotować coś w domowym zaciszu. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję - polecamy świeże mule :) Jeśli nie znajdziecie świeżych, kupcie mrożone. Owoce morza uznawane są za afrodyzjaki - produkty, które pobudzają nasz popęd płciowy i wprawiają w dobry nastrój. Do tego kieliszek białego, wytrawnego wina
W kuchni Katietaki ;) ) i kaki. Świetnie pasowałby też różowy arbuz, ale niestety nie udało mi się żadnego znaleźć. Potrzebne będą także foremki w kształcie serduszka (takie na pewno znajdą się wśród domowych zbiorów) i patyczki do szaszłyków. Owoce obieramy i kroimy na plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy serduszka i/lub owocowe literki, z których możemy przygotować owocowe imiona do koktajli. Gotowe serduszka
Ciastkozercykoniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Zamiast koncentratu pomidorowego i wody,możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego lub domowy przecier z pomidorów, który jest dużo rzadszy niż koncentrat
Przepisy i porady kulinarneUgotowane żółtka przecieramy przez sitko. Domowy majonez chrzanowy do wędlin. Składniki : 20 dkg tartego chrzanu 4 ugotowane na twardo żółtka 3 łyżki śmietany 30 % 1 płaska łyżka cukru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Chrzan tarty ( może być gotowy ze słoika ) odcedzić przez drobne sitko. Żółtka utrzeć łyżką na jednolitą masę lub przetrzeć przez drobne sitko ( polecam, gdy żółtka przetrzemy przez
Przepisy i porady kulinarneDomowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj także
Przepisy i porady kulinarnemałych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około godziny. Przestudzić. Smakuje i pachnie wyśmienicie ! Doskonały sposób na domową kiełbasę gdy nie mamy wędzarni w domu. Warto wypróbować. Polecam
Przepisy i porady kulinarnemarynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek. Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka : http://youtu.be/8dPHktlYzVI
Przepisy i porady kulinarnechłodnym i ciemnym miejscu. Sok brzozowy możemy kupić np. na Allegro lub samemu upuścić z drzewa brzozy. Tutaj znajdziesz wiele innych przepisów na zdrowotne nalewki i likiery domowe Na Zdrowie
Przepisy i porady kulinarne