domowa to - 500 przepisów (strona:25/34)

Jesienne babeczki z jeżami 252

znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Składniki na babeczkiSkładniki na krem+zielony barwnik

Ciastkozercy
Zrób to sam: kwiatki z masy cukrowej 229

kiedy wypróbowałam przepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie zobaczycie krok po kroku jak zrobić proste kwiaty z masy cukrowej. Niektórzy twierdzili, że to piwonie, ale zdania są podzielone :) Każdy może w tym zobaczyć co tam chce. Podobnie jak w przypadku różyczek, które już

Ciastkozercy
Moje wafle do herbaty RichMont 150

Do herbaty RichMont o smaku Mexican Dream Mulled Wine zrobiłam wafelki domowe.Taki zestaw był smaczny, a to dlatego, że intensywny smak herbaty fajnie komponował się z

Proste Potrawy
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 155

najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco

Wypisz Wymaluj
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 235

ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty ser i zrobiłam całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem

Walijskie Pichcenie
Curry z polędwiczką 173

wiór, przesuszona, albo tak gumowa, że mogłaby robić za trampolinę. Żeby przypadkiem taka się nie stała, zaserwujemy ją dzisiaj w curry. A dokładnie w curry zielonym. Możecie wykorzystać pastę domową z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pomidory zapiekane z jajkiem i wędliną 255

przywarły do niego.Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.Podajemy z zieleniną i oliwkami.Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone z czerstwego pieczywa :)Smacznego

Taste Of My Day
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 195

wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g mąki pszennej 55040 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli75 g cukru135 ml letniego mleka 1 łyżka  domowej esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku

Kulinarne przygody Gatity
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 174

ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko jak największa pierś. Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :))Składniki na 2 szt:2 duże piersi z kurczaka10 plasterków bekonuserek kremowy typu philadelfiaser żółtymały brokułsólpieprzostra paprykaczosnek granulowanyWykonanie:Filet z kurczaka rozbijamy

Walijskie Pichcenie
G... Granola na bogato! 169

jako amatorka zdrowego odżywiania nie wierzę, że dopiero teraz wpadłam na pomysł zrobienia domowej granoli ! Wiem, że nie można popadać w skajność, ale czasem czytając skład płatków mam ochotę się popłakać. I niestety nie jestem w stanie wybić ich z głowy G. !  Oby zmienił zdanie ;) Granolę można modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna

Kitchens Alphabet
Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim 180

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z groszku konserwowego 136

lekką kolację niż zupa krem. Czasami najdzie człowieka ochota na takową, a tu za oknem wiatr i gradobicie, więc wychodzenie to słaby pomysł. W takich chwilach najlepiej przegrzebać domowe zapasy, czego dowodem jest dzisiejsza propozycja :)Uwagi: użyłam trzech szklanek wody i zupa wyszła nieco zbyt rzadka, w związku z czym proponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast wody

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa Tom Yum 233

szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ruskie 294

byłam w domku rodzinnym już miesiąc (studiuję), więc zatęskniłam za domowym klimatem :)  Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować

Czerwona Porzeczka
Sos do spaghetti 171

Smaczny, aromatyczny,domowy...Składniki:3 kg pomidorów300 g marchwi250 g selera naciowego300 g cebuli3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka solibazylia świeżaWykonanie:Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól.Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił

Anioły w kuchni