marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek. Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka : http://youtu.be/8dPHktlYzVI
Przepisy i porady kulinarneDomowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru. Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej
Gotowanie i blogowanieSałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czemu, … po namyśle już wiem czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowane. Należy sprawdzić widelcem czy szynka się ugotowała - wbić widelec w mięso i jeśli wchodzi miękko - to szynka jest gotowa Odstawimy do wystygnięcia, a potem zajadamy się kanapkami z domową szynką :) Smacznego i na pewno na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaugotowane. Należy sprawdzić widelcem czy szynka się ugotowała - wbić widelec w mięso i jeśli wchodzi miękko - to szynka jest gotowa Odstawimy do wystygnięcia, a potem zajadamy się kanapkami z domową szynką :) Smacznego i na pewno na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDomowe wędliny, które sama przygotuje znikają bardzo szybko:). Są aromatyczne, soczyste, smaczne i WIEM CO JEM!. Zachęcam, bo nie jest to trudne i nie zajmuje wiele czasu. Składniki do domowej szynki kanapkowej: marynata na 1 kg szynki, jeśli kupicie większy kawał mięsa, to marynatę też trzeba liczyć podwójnie garść suszonych pomidorów, ja polecam sklep http://www.owocowyraj.eu/ 2-3 łyżeczki
Apetyczna babeczkaMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita
OstryKęsDawno nie robiłam domowej wędliny, więc kiedy wpadł mi w oko przepis na szynkę konserwową ze strony Wyroby domowe szybko pobiegłam do sklepu po składniki. Z przepisów z tej strony korzystałam już nie raz, byłam pewna, że i ten się sprawdzi. Przepis oryginalny jest przeznaczony do szynkowaru, nie mam takiego urządzenia, szynkę zrobiłam w osłonkach. Niestety
Stare GaryPyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.Składniki: 1.2 kg szynki wieprzowej Marynata: 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu świeżą duża gałązka rozmarynu 3-4 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżek grubej soli 3-4 ziarenka czarnego pieprzu biały pieprz 1/4 łyżeczki Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy
Apetyczna babeczkaświątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko(...)święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChciałabym przedstawić Wam przepis na pieczoną szynkę. Domowej roboty wędliny są o wiele smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Nawet po kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej
Tradycyjna kuchnia KasiZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.Składniki:100 g chudego twarogukilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek1 pomidor2-3 łyżki oliwekszczypta soliSposób wykonania
Kuchnia domowa AniMoje ulubione kanapki to : rzeżucha . Zima czy lato u mnie na oknie rośnie sobie poletko rzeżuchy. Składniki na 1 kanapkę 1 kromka chleba razowego 3 plastry szynki domowej 1 pomidor łyżka rzeżuchy masło do posmarowania Wykonanie Krok 1 Umyty pomidor pokroić w plasterki . Odkroić 3 plasterki szynki. Krok 2 Kromkę chleba posmarować masłem , rozłożyć trochę rzeżuchy
Eli GotowanieCzęsto szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej. Składniki: 1,2 kg szynki wieprzowej składniki na zalewę: 2 litry wody 2 łyżki majeranku 1 łyżki przyprawy typu Vegeta 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki soli listek laurowy
Tradycyjna Kuchnia