domowa szynka - 2207 przepisów (strona:127/148)

Maślane croissanty 165

Ciepłe croissanty na śniadanie, kolację... Uwielbiam, najlepsze w dniu upieczenia, chrupka skórka i miękki środek. Na drugi dzień robią się gumowe, ale też są smaczne. Zachodu

Malinowe Pocałunki
Najlepsze Ciasto na Pizze 6019

Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i

Słodka Strona
Kotlety devolay (de volaille) 306

    Pyszne kotlety z zawijanej piersi kurczaka z masełkiem w środku Choć są bardzo łatwe do zrobienia, w naszym kraju zyskały opinię dania wykwintnego, podawanego

Kulinarne S.O.S.
Kotlety devolay (de volaille) 306

    Pyszne kotlety z zawijanej piersi kurczaka z masełkiem w środku Choć są bardzo łatwe do zrobienia, w naszym kraju zyskały opinię dania wykwintnego, podawanego

Kulinarny S.O.S.
galantyna z kaczki 151

Galantyna z kaczki z suszonymi owocami To prawda że jest to nieco pracochłonny wyrób, ale niezapomniany smak delikatnej galantyny z nutą  owoców z pewnością wart

Miód i pieprz
polędwica obsuszana w tydzień gotowa 166

                                  obsuszana polędwica Poniższy tekst dedykowany jest do szerokiego grona

Miód i pieprz
Bieszczadzkie smaki - część I 196

kraju. Wracając po prawej stronie mijamy stada owiec i dojeżdżamy do gospodarstwa Oli i Miłosza Dybowkich (Smolnik 25), czyli bieszczadzkiej kozy.  Są samoukami - widzieliśmy noszącą ślady używania książkę „Domowy wyrób serów” skąd czerpali podstawową wiedzę. Sery robią od 2010 roku. Aktualnie posiadają około 100 kóz i robią bardzo smaczne sery.  W gospodarstwie można kupić sery z różnymi dodatkami(...)jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne.  Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa

królestwo garów
Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze :-) 303

Witam Kochani tego jesiennego wieczora Byłam dziś w Krakowie, fajny dzień, bo wreszcie  świeciło słońce, było bardzo ciepło :-) Wróciła złota jesień. Oprócz tego byłam w

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 249

niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy(...)rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem.  W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego

SzczyptaSmaQ
Domowe nuggetsy z dorsza 190

Nuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 191

tradycyjna pizza margherita - jak zrobić sos pomidorowy do pizzy - jak formować pizzę - jaka mąka do pizzy - jak zrobić calzone Macie jakieś sugestie, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć?  Jak zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie? - Przepis Składniki/ na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) szczypta drożdży instant (lub mała(...)Podobno można je również mrozić. Niestety nigdy nie próbowałam tego zrobić. Pizze zrobione na cieście na drożdżowym zaczynie: Stromboli - zawijana pizza Pizza śniadaniowa z jajkiem Pizza z szynką parmeńską i parmezanem Pizza z brukselką i szynką *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka sałatka warzywna 205

Szybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z ricottą i truskawkami 184

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bulion mięsno-warzywny 207

różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion(...)przez kilka, a nawet kilkanaście dni w zamkniętym słoiku w lodówce. Teoretycznie możemy również wypełnić nim woreczki do lodu i schować w zamrażalniku. W efekcie otrzymamy... mrożoną kostkę bulionową domowej roboty. Zaletą tej metody jest możliwość przechowywania naszego bulionu nawet przez wiele tygodni. Opcjonalnym dodatkiem nadającym naszemu bulionowi bardzo ciekawe nuty smakowe jest kilka łodyżek świeżego lubczyku. Przez Krystian Kulinarna

Kulinarna Pokusa
Puszysta pizza! 282

Podobną potrawę jedli już starożytni Grecy, ale to w 1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania