Lubimy pizzę. Mamy kartę stałego klienta w niejednej pizzerii a od czasu odkrycia, że jej domowe przygotowanie zajmuje mniej czasu niż oczekiwanie na dostawę, zdecydowanie zwiększyliśmy częstotliwość jej spożywania. Poniżej wariant z ulubionymi składnikami mojej Drugiej Połówki :) Składniki: 160 g wody 4 łyżki oliwy z oliwek, 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 g mąki(...)upodobań). Z tuńczyka odlewamy wodę i wykładamy na ciasto, podobnie jak oliwki pokrojone w grube krążki i fetę w drobną kostkę. Całość posypać parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaIdealna, gdy: - niespodziewanie wpadną goście, -na małe domowe party, -na pożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu, - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże
Sajkofanka smakupowiecie na śniadanie o smaku ukochanej przez wszystkich pizzy. Proste, smaczne, efektowne. Na pieczywie tostowym można przygotować cuda! Wystarczy dosłownie kilka składników, które na pewno macie w domu i pyszne śniadanie będzie gotowe. To danie będzie także idealne na kolację. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(...)jajkiem i sosem holenderskim Jajka sadzone w pesto Tosty zapiekane z jogurtem – HIT TikToka Omlet z boczkiem i awokado Tosty o smaku pizzy Przygotowanie : 20 minut Ilość tostów : 4 Składniki: – 4 kromki pieczywa tostowego lub innego domowego pieczywa – kilka łyżek passaty pomidorowej – przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka – pół szklanki tartego sera mozzarella (może być odrobinę więcej
nietylkopasta.plwinegret czy vinaigrette, sos do sałatek, absolutny klasyk w kuchni francuskiej, król wszelakich świeżych sałatek, dań warzywnych. Skropiona nim pizza czy foccacia smakuje dla mnie obłędnie! podobnie jak oliwą czosnkową zrobioną w domowym zaciszu. Domowy najlepszy, najprostszy sos. Klasyczna wesja to dwa składniki: oliwa i sok z cytryny lub jasny ocet, np. winny, jabłkowy. Idealnie komponuje się z warzywami
Zasmakuj KuchniMożesz zrobić je w takiej postaci jak pokazałam w przepisie lub polać rozpuszczonym masłem . Tradycyjnie chlebki wypieka się w glinianym piecu, jednak w domowych warunkach też możesz je przygotować. Idealnie nadaje się do tego kamień do pizzy, to własnie na nim piekłam swoje. Ale jeśli go nie posiadasz to wykorzystaj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowanie : 1 h 20 minut
nietylkopasta.plPyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek... S kładniki : 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek) 2 ząbki czosnku 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni) 140ml oliwy extra virgin 40 gramów parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy
Pyry na GazDanie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek . Składniki na 2 porcje: domowy sos holenderski (przepis tutaj ) 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka sól, pieprz Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi
UgotowaćPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach
prawdziwe jedzenieW sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów
Tajemnice Smakuuwielbiamy pizzę. Obydwoje jesteśmy także wielkimi miłośnikami pierogów. Wczorajszy Dzień Dziecka świętowaliśmy więc z udziałem pysznej, domowej i pełnoziarnistej calzone :) Może to nic odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego(...)zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu
Ratunku obiadjako nadzienie do drożdżowych rogalików. 2 suszone śliwki stanowiły nadzienie 1 rogalika. Rogaliki z suszonymi śliwkami były pyszne, takie domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, te zrobiłam z lukrem i siekanymi migdałami. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką . Składniki na 16 rogalików z suszonymi śliwkami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży(...)piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Ja uwielbiam nawet latem rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali drożdżowych. The post Rogaliki z suszonymi śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFlatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki
HealthyCreationsPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele(...)szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten. *przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe tagliolini SKŁADNIKI : - 250 gram świeżego makaronu - ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego) - 2 żółtka - 50g śmietany kremówki 36% - 50g świeżo startego parmezanu - sól do gotowania makoronu - świeżo zmielony pieprz - tymianek gałązkę - 2 łyżki
Basia w kuchniłyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii dodatki: kilka plasterków kiełbasy cukinia ser mozzarella Jak zrobić pizze z z cukinią: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe
Dorota Smakujełyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii dodatki: kilka plasterków boczku wędzonego ser mozzarella Jak zrobić pizze z pokrzywą: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki
Dorota Smakuje