Sernik znany wszystkim, chyba nie ma wyjątków. Król imprez urodzinowych, imieninowych, zwłaszcza tych obchodzonych w pracy. Właśnie na takich biurowych urodzinach koleżanki z pracy jadłam go po raz pierwszy. Dobre 10 lat temu. Nie mogłam się nadziwić jakim cudem ser może być tak kremowy i delikatny. A później jak zwykle z pomocą przyszła przyjaciółka z liceum, nazywając przepis
bistro mamaminutach przełożyłam go na talerz. Delikatnie polukrowałam i posypałam pokrojonymi na małe kawałki rodzynkami. Można pozostawić sernik bez lukru, można go także posypać np.mielonym ksylitolem. U nas lukier marcepanowy jest dodatkiem koniecznym :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieściłam puder trzcinowy, dodałam kilka kropli olejku migdałowego
Smaczne Zdrowemnie, a nie na dowcipnej odpowiedzi sprzedawcy;)) Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebook'u dzisiaj będzie ciacho. A konkretnie sernik na zimno z truskawkami. Jak na wypiek pieczony tak o, na "oko", bez konkretnego przepisu, wyszedł mi baaaaardzo dobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję(...)Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo
My simple kitchenskład to cóż …mało sera w serze;) Natomiast są różne sytuacje kiedy to nie mamy możliwości dostania dobrego sera, czy po prostu czasu aby go trzykrotnie zmielić. Wtedy na ratunek przychodzą nam sery z wiaderka. To nie tak, że serniki takie są nie smaczne….są inne. Należy pamiętać, że gdy zastępujemy „normalny
Rusty ForkSmaczne , puszyste ciasto do którego nie potrzebujemy miksera ,wystarczy dobry widelec lub trzepaczka.Ciasto szybko i łatwo się robi ,i długo jest miękkie jeśli trzymamy pod
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto: 250 g mąki
peggiwkuchniCałkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód: 200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!też się liczy...Umowa była prosta - C. robi walentynkowy obiad, ja zadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik (ale taki niepieczony!), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeimprezy, ale coś słodkiego musiało się pojawić na stole. Tym razem nie tort. Żeby zrobić mu przyjemność upiekłam pyszny, bardzo kremowy sernik o delikatnie kokosowym smaku i z owocowym przybraniem. Dziś wiem, że to był bardzo dobry pomysł :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadodatkowo (według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste(...)ściągnięta, a jeśli użyjemy wodnistego twarogu, złej jakości to prawdopodobnie będzie trzeba wyjadać nasza masę serową łyżeczką. Lepiej kupić ser sprawdzony, dobrej jakości, gęsty! Ja bardzo polecam twaróg RAJSKI z Włoszczowy (tutaj uwaga! nie Włoszczowski ser na sernik, a Rajski! to ważne! a opakowanie wygląda >>tak<< . Ja z niego robię wszelakie serowe masy
Jedzeniomaniasernik stężeje i będzie idealny. Wierzch sernika udekorowałam plasterkami banana i zalałam galaretką cytrynową, ale może to być inny owoc i inny smak galaretki, wg uznania. Może skusicie się na wykonanie takiego sernika na nadchodzące święta wielkanocne? ;). Polecam :). Składniki na masę serową: 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka 100 g serka(...)galaretka cytrynowa 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( ułatwi to uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą do pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zmiksować blenderem
Opowieści z piekarnikaochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik w towarzystwie kokosowego budyniu. Kilka prostych składników, zero mąki pszennej, zero białego cukru. Cała słodycz zamyka się w dobrej jakości białej czekolady i wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty w wykonaniu. Jeśli macie godzinkę(...)zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję i tym razem dzielę się efektem mojej pracy. Składniki : Na masę serową: 3 jajka
vaniliowoczekoladowababki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał, czy zrobię mu taki sernik jak ostatnio, tylko z truskawkami. Myślę sobie pewnie, że zrobię. Tylko skąd ja Ci teraz truskawki dobre wezmę...? Jak się okazało, chłopak wiedział, o co prosił. W sobotę całkiem przyzwoite truskawki zakupiłam, nic więc nie stało na przeszkodzie(...)pracy, żeby nie było, że się włóczy beze mnie po nocach Bóg wie gdzie) i z zachwytem zaczął snuć wywody na temat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach. Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz ogórek-kokos. Kokosowy burak, jest zaskakująco pyszny, szczególnie, że został wzbogacony o surowe kakao. Truskawkowy sernik, smakuje jak sernik! Ogórek, najbardziej orzeźwiający ze wszystkich, sprawdzi się w upalne dni i dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe! Składniki lody(...)być super słodkie! 3. Masę przelewamy do pojemnika na lody i odstawiamy do wystygnięcia. 4. Wystygniętą masę wkładamy do zamrażarki i mieszamy ją co 30-60 minut. Lody ‚truskawkowy sernik’ 1. Składniki na lody miksujemy w wysokim pojemniku. Jeżeli używamy wanilii w laskach, to rozcinamy ją wzdłuż, łyżką wygrzebujemy jej esencję, dodajemy ją do masy lodowej. 2. Masę przelewamy
Fill The Bowlzadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser. Na talerzu dostajemy kawałek kremowego sernika z lekko kwaśnym sosem z rokitnika i cudownymi lodami o smaku solonego karmelu. Przez chwilę myślimy: klasyka (choć jakże dobra!), jednak po chwili wszyscy słyszymy strzelanie dobiegające z ust biesiadników i sami czujemy, że coś nam we wnętrzu eksploduje(...)zgłodniejecie, koniecznie musicie się tam wybrać. A nawet jeśli centrum handlowe budzi w Was strach, tak jak u mnie, to możecie znaleźć tu ciszę i spokój oraz ukojenie w dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka. Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra
Food Square