teraz, na osłodę, lody. Czy może być coś lepszego w ciepły, czerwcowy dzień...? U mnie co prawda od dzisiaj znów deszczowo, ale jeszcze niedawno słońce wyciskało ze mnie w pracy siódme poty. Na szczęście, w zamrażarce czekało na mnie bajeczne, zielone semifreddo. Z racji przeprowadzki sorbetiera już dawno zmieniła adres; ja jednak się nie poddałam, i sięgnęłam po sprawdzony sposób
Pożeraczka, czyli raz adobrzesami. Jeżeli chcemy jednak kupić masło, to warto poszukać takiego, który w składzie ma 100% orzechów. Zanim przejdziemy do samego masła, warto zwrócić uwagę na prozdrowotne właściwości orzechów: wspomagają pracę układu nerwowego, pamięć i koncentrację, ułatwiają regenerację skóry, włosów i paznokci, pomagają w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo (dzięki jedno- i wielonienasyconym kwasom tłuszczowym), mają sporo białka i błonnika, a także
Ciasna Kuchniamąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej pracy niż w przypadku normalnego, glutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec na papierze do pieczenia. W innym wypadku będziecie musieli się nieźle
Fill The Bowlcoś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji go kupicie
Fabryka pomysłówweekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie lub nie mamy czasu na jego redukcję, można
karmelowyzupie nabrała zupełnie innego wymiaru. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Do tego moja ukochana fasolka szparagowa, która odnalazła się w tym zestawieniu idealnie. Resztki zupy zabrałam do pracy i przyznam, że na następny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży
Poezja smakunerkowca Podobnie jak migdały tak i orzechy nerkowca zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz organizm i pomogą w odchudzaniu. Oprócz tego zadziałają korzystnie na pracę naszego serca oraz zapobiegają nadciśnieniu. Dzięki zawartości dużej ilości witaminy B2 oraz niacyny wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają naszą pamięć i koncentracje. Orzechy nerkowca zawierają takie witaminy
Fit&Fast Kitchenmięs, które zawsze szybko znika ze stołu. A domowa, samodzielnie zrobiona, rozchodzi się w trymiga! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie w szynkowarze mięsa w kawałku zawsze wymaga dużo mniej pracy niż w przypadku mielonki. I łatwiej go później wyjąć
Proste-przepisy.plogórek nadaje soczystości i świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki) 2 - 3 małe
Kuchcik gotujeTruskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca
Szefowa kuchnipozostaje świeże przez około 3 dni w chłodnym miejscu, nawet tydzień w lodówce, i tak długo jak chcesz w zamrażarce. Lubię piec kilka na raz, bo to ta sama praca jak pieczenie jednego (jeden zamrażam, jeden trzymam w lodówce, a jeden jemy na bieżąco). Gdy mam ochotę na świeży chleb czy bułeczkę to po prostu wyciągam z zamrażarki, wkładam
Tradycyjna Kuchniaprostu uwielbiacie ciasteczka zachęcam Was do pieczenia. Polecam Wam do wycinania foremki od Protonik – wybór kształtów jest ogromny i na pewno znajdziecie wzór na każdą okazję. A praca z foremkami to czysta przyjemność (ciasto się nie lepi i małe rączki spokojnie sobie dają radę z wycinaniem). Składniki (na 2 blaszki ciasteczek): 300 g mąki pszennej (u mnie koszalińska
Słodkie okruszkimęczyła, 12 godzin topiąc się i 2 gotując aż nie wymiękła… Potrzeba matką wynalazków, nieprawdaż? Moja luba postanowiła mnie pomolestować o pastę do kanapek co by mogła do pracy zabrać. Szybki rzut oka na czeluści lodówki i tak powstała pasta fasolowo-pieczarkowa . Składniki: Biała fasola – 350g ugotowanej (lub z puszki po odsączeniu) Pieczarki – 350g Cebula biała
Blendmantemu wypuściliśmy się z Madzią "na miasto". Dla nas to nie byle jakie wydarzenie, bo zwykle nie wyściubiamy nosa z naszego zadupowia. Ale akurat był jakiś dzień wolny od pracy więc mogliśmy zrobić zwiad po rewirze. Powłóczyliśmy się parę godzin po Starówce i głodni i spragnieni zakotwiczyliśmy w jakimś lokalu. Wchodzimy, rozglądamy się gdzie by tu usiąść, aż nagle
Marder&Marder Manufacturezimną śmietaną 30 %, aromat waniliowy, żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzoną pomału wlewać do serków w trakcie ubijania zrobiłam w dwóch formach, jedną mąż zabrał do pracy, można w jednej tortownicy 28 cm - szklana keksówka 25 cm i szklana miska 14 cm wyłożone folią spożywczą, na bokach i spodzie ułożyć herbatniki, porozdzielać sernik do 3/4 wysokości form
W Mojej Kuchni Lubię