do pracy - 13340 przepisów (strona:265/890)

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy 149

charaktery, a mimo wszystko współgrają ze sobą wyjątkowo dobrze. Mocna kawa, wyrazista gorzka czekolada i bardzo słodka beza. Kto lubi nietuzinkowe, charakterne desery, będzie zadowolony:) Najwygodniej jest rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Wieczorem upiec bezę, uchylić drzwiczki piekarnia, żeby się wystudziła, a rano dokończyć deser. Torcik bezowy czekoladowo-kawowy Blaty bezowe: 4 białka 200g cukru 1 łyżeczka octu winnego

Posadzone i zjedzone
Mrożony mus jabłkowy na zimę 153

Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe prace ogrodnicze, które trzeba wykonać. Zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić, żeby przyśpieszyć czas przygotowania jabłek na zimę jednocześnie oszczędzając trochę miejsca. Nie tylko bowiem doba u mnie nie jest

Posadzone i zjedzone
Golonka najlepsza i mięciutka 160

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy

Posadzone i zjedzone
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 123

chyba dlatego wpisy były tak rzadko. Brak chęci. Bez konkretnego powodu, bo na szczęście nic złego się przez ten czas nie działo w moim życiu. Było normalnie, zwyczajnie. Rano praca w domu przy komputerze - jak zwykle,  później jakieś zajęcia domowo-rodzinne, książka, druty (bo uwielbiam robić na drutach), działka. Spanie. Dni płynęły, tygodnie, miesiące, a mi nie brakowało pisania

Posadzone i zjedzone
Prosta babka jogurtowa ze śliwkami 168

Regularne pobudki do szkoły, ta sama pora śniadania, a po południu obiadu, (które to w większości przypadków udaje nam się zjeść całą rodziną), pomagają mi bardziej skupić się na pracy i nie rozpraszać wszystkim dookoła (jak niektórzy z was wiedzą, pracuję w domu). Tak już mam, że pewien stopień rutyny i przewidywalnej codzienności jest moim dużym sprzymierzeńcem w zarządzaniu swoim

Posadzone i zjedzone
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 252

jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.  Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;(  Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki

Codzienne Gotowanie
Pyszna i szybka babka bez miksera 198

Taką babkę możecie przygotować w tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt ). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać ze sobą do pracy lub w gości. Przepis jest naprawdę prosty i wart wypróbowania. Spróbujcie. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook

Słodkie okruszki
Orzeźwiający napój ze świeżego ogórka, z miętą i cytryną 140

ogórek, ale zapewniam Was, że to jest naprawdę smaczne :) Ogórek ma bardzo dużo witamin i mikroelementów, a przede wszystkim jest doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga prace serca. Pomyślcie więc o nim, kiedy będziecie przygotowywać napoje podczas cieplejszych dni lub po wysiłku fizycznym. Składniki: świeży ogórek (użyłam gruntowego) 2-3 większe gałązki mięty cytryna lub limonka opcjonalnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z Cieciorką Awokado i Pomidorkami Koktajlowymi 217

pyszną i zdrową sałatkę z cieciorką i awokado. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g cieciorki 1 puszka 400 g fasoli pinto

Uwaga Babcia Gotuje
Pomidorów czas. 165

zostawiałam na parapecie i tam czekały, aż nabiorą koloru.  Nie pamiętam kiedy zjadłam tyle pomidorów ile w tym sezonie! Rano obowiązkowo w domu i na drugie śniadanie do pracy. Dodatkowo po raz pierwszy w życiu zrobiłam przecier, taki najprostszy, bez dodatków. Można pić jak sok, bo nie jest zbyt gęsty. Niestety, nie napiszę z których pomidorów przecier do zupy

bistro mama
Placki z bananów i masła orzechowego 124

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Placki z masła orzechowego idealna porcja energii na początek dnia. Bardzo smaczne i pożywne o czym mogą poświadczyć moi koledzy i koleżanki z pracy :D  Składniki: -> 2 banany -> 3 jajka -> 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych -> 1 duża łyżka masła orzechowego -> 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kruche ciasteczka z orzechami, czekoladą i pomarańczą czyli poWeekendowe Łakocie odc.131 153

Miało być słodko i miło, ciasteczkowo.  Po dłuuugim weekendzie spędzonym w pracy nastał poniedziałek, również pracujący.  Kawa i ciasteczka, taki był plan. Niestety w nocy przez Warszawę przeszła burza.  Smutne połamane drzewa witały mnie gdy szłam Alejami a w Ogrodzie... póki co wiem tylko, że "moje" ziemniaczane worki ucierpiały. Łęciny połamane i ciekawe czy choć jeden worek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki francuskie z migdałami 187

blaszką bułeczek. Po przestudzeniu smarujemy lukrem (cukier puder + wrzątek) lub posypujemy cukrem pudrem (stevią w proszku). Bułeczki francuskie z migdałami – wyśmienite na deser, śniadanie, do szkoły, czy też do pracy. Przepis autorski i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych wypieków z ciasta francuskiego, a upiekłam ich już niemało. Masa serowo migdałowa wspaniale się wkomponowała w ciasto francuskie

mojewypiekiinietylko
94 przepisy na drugie śniadanie 246

Śniadanie to podstawa. O ile pierwsze jemy zwykle w domu, drugie zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły. Zadbałam o to, aby każdy znalazł dla siebie śniadaniowe inspiracje właśnie na moim blogu. Będzie kolorowo i jak zawsze bardzo smacznie. Wystarczy zaopatrzyć się w pojemniki śniadaniowe lub słoiczki, sztućce i gotowe! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące

Moja smaczna kuchnia
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 212

Następnie wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec przyprawiamy majerankiem oraz dodajemy świeży szpinak. Już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.    wypadek przy pracy

Bon Appetit Małgorzaty