moim przypadku- zrobiłam go tego samego dnia, kiedy niespodziewanie okazało się, że wieczorem będziemy mieli gości! Bardzo szybko znikał z talerzy- zaskakując swoim pysznym smakiem i dorosłych i dzieci! Pozostawiam Was z pysznym przepisem, sporządzonym krok po kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić Wam odtworzenie pysznego smaku tortu bajadera i Życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY(...)kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki
Domowe Tortyśrednicę otworu. Wygodnie z nich wyciskać lukier – są miękkie i przeźroczyste. Mogą również służyć do jego przechowywania. Na tyle bezpieczne i wygodne, że nadadzą się do lukrowania ciastek przez dzieci. Nam dorosłym – najlepiej przysłużą się do wypełniania konturów lukrem płynnym. DEKOROWANIE PODSTAWOWE Lukier sztywny delikatnie rozcieńczamy do konsystencji lukru konturowego, przy pomocy wybranych końcówek i rękawa cukierniczego robimy wzory(...)wzór z papieru używając szerokiego ostrego noża lub szpatułki i przenieś go na ciasto. Przy pracy z cienkimi liniami trzeba ja pogrubić żeby były stabilne i nie połamały się. Dla takiej dekoracji warto dodać do lukru odrobinę gliceryny spożywczej– 2 krople na 250g lukru sztywnego. Po dodaniu gliceryny lukier ponownie dokładnie miksujemy i odpowietrzamy, a następnie rozrzedzamy do potrzebnej konsystencji
Karo in the Kitchenzmieniło. Jak nic nie napisze to nikt po mnie nie pokrzyczy a ja działam chyba lepiej pod presją. 2. Co zainspirowało Cię do nadania takiej właśnie nazwy dla swojego bloga? Początkowo miała być zwykła mama. Tak porostu bo jestem taka zwykła kobita, której głównym zajęciem jest bycie mama. Zaczęłam nawet pisać pod tą nazwą. Jednakże po pewnym czasie(...)mogła/mógł cofnąć się w czasie to co byś zmienił/a/? Nie wiem co bym zmieniła. 9. Co Cię motywuje do działania? Do działania motywują mnie moje dzieci i mąż który postawi na nogi i da kopa jak trzeba. 10. Najpiękniejsze wspomnienie? Narodziny córeczki i synka zdecydowanie. 11. J akie pytanie zadał/a byś swoim czytelnikom
Pani domowaŚlub… niezwykle ważny dzień w naszym życiu. Biegamy, planujemy. Każda z nas szuka tej jednej wymarzonej sukni, a gdy ją w końcu kupi dobiera do
Słodkie okruszkimiękkości warzyw i grochu. Pod koniec gotowania zupy wsypać duuuużo (ok. 2 łyżek) majeranku. Doprawić zupę solą i pieprzem. Wyłączyć palnik. Zetrzeć do zupy czosnek. Dla zagęszczenia zupy część grochu można zmiażdżyć. Proszę wybaczyć jakość i wygląd zdjęć - za lustrzankę się nie chwytam, bo boję się, że ją poobijam i uszkodzę. Zostaje aparat kompaktowy. Otoczenie moich dań(...)stopni C. Tamtejsi urzędnicy wprowadzili ustawy według których, gdy temperatura spadnie do -45 stopni do szkoły nie chodzą pierwszaki, a gdy temp spadnie do -50 stopni, wole mają wszystkie dzieci. Ktoś pamięta lub wie, jak jest u nas? Choć książkę niezbyt łatwo się czyta ze względu na różne sposoby wypowiedzi przeróżnych ludzi, ze względu na dużo literówek lub błędów stylistycznych
Weekendy w domu i ogrodzieWiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje mu trochę słodkich wypieków, sam nie daje rady zjeść, a żal wyrzucić. Chciał jakiś przepis, sposób na wykorzystanie tych resztek. Pierwsze co mogłam polecić to niezawodne bajaderki. Pan był zadowolony, a jego pociechy zachwycone(...)ciasta, robiąc je jeszcze bardziej delikatne i puszyste. Zaś tłuszcz zastygnie na wierzchu i zwiąże wiórki. I tym sposobem ze zwykłej lub starej babki mamy coś całkiem innego. A dla kokosowych łasuchów prawdziwą ucztę. 😋 W oryginale lamingtony to kostka, ale kto by się tam bawił w taki drobiazg, jak można zrobić całkiem fajne paluszki i szybkie
Dieta moja pasjaMiodowo musztardowe , podudzia Glazurowane podudzia z kurczaka są pyszne , pełne aromatu i smaku . Delikatne mięsko , doskonale pasuje do ryżu lub frytek . Moi chłopcy uwielbiają kurczaki, pod
Ogrodnik w podróżyPoprosiłam w tym roku Hanię, żeby zrobiła mi kalendarz na grudzień . Taką jedną kartkę formatu A3, którą powiesiłam na lodówce i tam sobie wpisuję wszystkie zadania
bistro mamaPierwsze, duża babka została upieczona i smakowo sprawdzona 👄. Dziecinnie 👦👧 prosta, wyszła idealnie, smakowo niebanalnie, dlatego małe babeczki jeszcze powstały, a dzieci 👦👧 z radością 😍 mi pomagały. Jajka 🍳 rozbijały, składniki ważyły, dodawały, miksowały, do formy przelewały, a ja 👩 tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce 📑 zapisywałam ✏. Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam(...)Lukier: Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier zielony wystarczy dodać barwnik spożywczy. Babeczki i babkę ozdabiamy lukrem i według własnej inwencji twórczej
Moniki Smakołykibifenyle. 2. Chlorella stymuluje układ odpornościowy. Wykazano że chlorella pobudza produkcje interferonów. Pobudzają one aktywność makrofagów czyli komórek żernych. Makrofagi są dużymi komórkami, które otaczają i trawią substancje obce dla organizmu. Chlorella pobudza aktywność limfocytów T i makrofagów, zwiększając możliwość zwalczania przez układ odpornościowy ciał obcych, takich jak bakterie, wirusy, substancje chemiczne lub obce białka. 3 . Chlorella jest pomocna(...)stosowany w zaburzeniach równowagi flory bakteryjnej, gdy nieprzyjemne gazy powstają wskutek rozkładu pokarmu przez bakterie niepożądane w jelitach. Z innej beczki stwierdzono, że czynnik wzrostu chlorelli, przyspiesza wzrost u dzieci A na blogu niespodzianka! Przepis na pyszne kiszone patisony. Bardzo fajny, oryginalny smak. Kiszone patisony Składniki: małe patisony kawałek chrzanu 3-4 ząbki czosnku koper woda, sól Przygotowanie: Patisony, chrzan
Moja Mama Gotujeprzytulnym pokoju o klasycznym designie, bez zbędnego przepychu. Zosia od razu „zainstalowała” się w Sali zabaw i ganiała się z młodszymi kolegami i koleżankami. Co prawda dzieci były młodsze, ale Zocha doskonale odnajduje się jako „przewodnik stada” 😉 Dowiedzieliśmy się także, że Hotel ma w ofercie zajęcia z animatorem z których nasza pociecha skrzętnie skorzystała. Po szybkim rozpakowaniu(...)bufetu, w którym codziennie jest kilka propozycji ciepłych ciepłych i moc zimnych dodatków: wędlin, serów i sałatek, skierowaliśmy się dalej szlifować umiejętności narciarskie. Zosia i Bogusia robiły błyskawiczne postępy, dla Bogusi był to dopiero 2 sezon narciarski. Natomiast ja jeżdżę od dziecka i mogłem obrać trochę bardziej skomplikowane trasy. Wieczorem postawiliśmy na relaks w hotelowym SPA, a Zosia poszła
kuron.com.pldesignie, bez zbędnego przepychu. Zosia od razu “zainstalowała” się w Sali zabaw i ganiała się z młodszymi kolegami i koleżankami. Co prawda dzieci były młodsze, ale Zocha doskonale odnajduje się jako „przewodnik stada” Dowiedzieliśmy się także, że Hotel ma w ofercie zajęcia z animatorem z których nasza(...)codziennie jest kilka propozycji ciepłych ciepłych i moc zimnych dodatków: wędlin, serów i sałatek, skierowaliśmy się dalej szlifować umiejętności narciarskie. Zosia i Bogusia robiły błyskawiczne postępy, dla Bogusi był to dopiero 2 sezon narciarski. Natomiast ja jeżdżę od dziecka i mogłem obrać trochę bardziej skomplikowane trasy. Wieczorem postawiliśmy na relaks w hotelowym
kuron.com.plŚwiąteczne dekoracje już zalegają na sklepowych półkach, a w wystawowych oknach stoją choinki i migoczą kolorowe lampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza(...)aromatu waniliowego Białko ubijam na pianę. Gdy zacznie sztywnieć, dodaję aromat i stopniowo cukier puder, ciągle ubijając. Kiedy cukier dobrze połączy się z białkiem i będzie mieć odpowiednią dla nas konsystencję, dekorujemy. Zostawiamy, aż lukier stwardnieje (jakieś 20 minut). SMACZNEGO! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu. Ciągle nie lubię
Dzieje kuchennej Wiewióry