tajemnice skrywa renomowana szkoła? Czy śmierć kobiet ma ze sobą coś wspólnego? Napiszę tak: dzieje się tu dużo. Autor porusza w książce ważny temat przemocy w rodzinie, pokazuje, że dzieci, które tej przemocy doświadczyły potem jak dorosną stają się też oprawcami. Temat ciężki, straszny, ale niestety ostatnio wiele się o nim słyszy. Książka pokazuje, że temat przemocy, pijaństwa(...)Ciężko o nich zapomnieć, książka zostaje w głowie na długo, momentami szokuje. Nie wiem nawet jak można tak katować bliską osobę, nie mieści mi się to w głowie. Książka dla osób z mocnymi nerwami. Polecam, naprawdę warto
kruche babeczkizaś, w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gorący grzaniec galicyjski nalany prosto z beczki kusi swoim aromatem, pomimo, że podany jest w plastikowym kubku. Na długie wieczory i ten czas dla siebie, polecam więc od razu, nie jedną ale dwie książki. Inaczej się nie da ponieważ…. Ken Follet autor Filarów ziemi” i „Świata bez końca”, „Igły” tym razem wpadł na pomysł(...)rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w „Upadku gigantów”. Książka ukazuje dalsze losy bohaterów pierwszej części serii oraz ich dzieci. Dzieje powiązanych rodzin z różnych krajów ukazane są na tle wydarzeń historycznych, które wstrząsały światem w latach 1933-1947. Obserwujemy początki faszyzmu w Niemczech i dojście Hitlera do władzy, Rosję
Moja Mama Gotujebulionówka jest w sam raz. Zupy nie tylko świetnie rozgrzewają, wypełniają zgłodniałe brzuchy, to jeszcze w takich zupach można przemycić mnóstwo warzyw, po które nie zawsze chętnie sięgają dzieci. O ile ze starszymi nie mam tego problemu, o tyle Mała czyni ostatnio pewne selekcje, wybiera tylko to co jej odpowiada. Kiedyś uwielbiała brokuły, kalafior i wiele innych, od jakiegoś(...)ok.1kg brokułów mrożonych - 450g warzyw (u mnie mrożona, pocięta włoszczyzna) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (daję rafinowany do podsmażenia cebuli i nierafinowany dla podkręcenia smaku, pod koniec gotowania) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - podprażone na suchej patelni płatki migdałów (do posypania) Można także posypać startym serem typu parmezan, grana padano, itp lub np.grzankami
Smaczne Zdrowebędzie opis jak ugotować ryż w garnku do gotowania ryżu. Pewnie niektórzy stwierdzą, że taki nabytek jest zbyteczny ale niektórzy na pewno się z nim zaprzyjaźnią. Jak dla mnie garnek jest super, nie trzeba pilnować ryżu bo sam się robi. Ale ważne jest aby ryż dobrze wypłukać. Garnek możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata Do garnka załączona jest łopatka(...)też inne o innej pojemności. A ryż jaki wypróbowałam tutaj Ryż ugotowany w tym garnku przypadł do gustu mojej wnusi, co świadczy o tym, że jest dobry. Bo dzieci są najlepszymi testerami
Ewa w kuchniCo kryje laboratorium na małej wyspie? Kathy Reichs ukazuje nowe oblicze medycyny sądowej. Młodzi ludzie znajdują ludzkie szczątki na małej wysepce w Karolinie Południowej, nieświadomie uruchamiając
TetiisheriLubicie krokiety? My bardzo, choć przyznam szczerze, że ostatnio robię je rzadko. Najczęściej na jakieś święta, spotkania, przyjęcia lub na prośbę męża. On za nimi wprost przepada Dziś mam dla Was przepis na pyszne krokiety z mięsem i kiszoną kapustą. Krokiety są pyszne i proste w przygotowaniu. Wybaczcie, że nie ma zdjęcia pokazującego wnętrze, ale robiłam wszystko w pośpiechu(...)futryny i inne małe drobiazgi. Wciąż zastanawiać się też czy nie dodać czegoś jeszcze? Ostatnio przeglądałam ofertę sklepu https://coloray.pl/ by wybrać jakieś fajne naklejki na ścianę do pokoju dzieci. Ten sklep ma naprawdę bogaty wybór takich naklejek. Przy okazji moją uwagę przykuły wyjątkowe naklejki na kafelki. Jeszcze się nigdzie z takimi nie spotkałam (poniżej przykład). Zdjęcie przykładowe ze strony
Słodkie okruszkibyły jedzone co piątek w każdym domu. Wówczas w sklepach nie było wyboru. Kupowało się po prostu rybę, bez nazwy. Ryba była mrożona, w kostkach i to też było dla wszystkich oczywiste. Później już tylko panierka i obiad gotowy. Dzisiaj możemy wybierać i jeść ryby z całego świata, ale warto czasem wrócić do mintaja. Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki(...)kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna, ale za to kotleciki będą smaczniejsze. Wyrabiamy małe kotleciki (średnica około
Trzeci talerzkupujemy. Prowadząc bloga zdarza mi się ugotować za dużo, mam sporo składników, których użyłam tylko raz. Biorę też często udział w warsztatach, gdzie sporo się marnuje. A przecież przysłowiowe dzieci w Afryce głodują. Głód i marnowanie jedzenia to przecież 2 strony tego samego medalu. Z drugiej strony widzę też, że sporo się w tym temacie zmienia i że temat zero(...)gotują, ale nie marnują. Sylwia Majcher wie o czym mówi. Oprócz poznańskiej oszczędności i wyniesionej z domu niechęci do marnowania żywności jest też mistrzynią kulinarnych improwizacji. Punktem przełomowym była dla niej książka Martína Caparrósa o niedożywieniu na świecie i rozwarstwieniu pomiędzy tymi, co głodują i tymi, którzy marnują, oraz pozytywny przykład duńskiej aktywistki Seliny Juul. Kiedy autorka na własne oczy
Ugotowane pozamiataneBenedict pt. "Pani Einstein" to pierwsza żona fizyka, noblisty Alberta Einsteina, którego większość kojarzy z jego zdjęcia z wyciągniętym językiem lub z postaci zagranej przez Waltera Matthau w "Narzeczonej dla geniusza". Autorka, rozpoczynająca karierę prawniczą w świecie dotychczas przynależącym do mężczyzn, przedstawiła postać wspieranej przez ojca serbskiej dziewczyny, Milevy Marić, która w wieku 21 lat wyjeżdża do Zurychu, by podjąć(...)teorii względności, która być może by nie zaistniała, gdyby nie Mileva Marić, która znacznie przerastała Alberta w umiejętnościach matematycznych, z którymi on sobie nie radził. Na świat przychodzą kolejne dzieci, kariera Alberta szybko się rozwija i staje się on rozchwytywany przez różne naukowe środowiska Europy, co powoduje kolejne przeprowadzki. Mileva poświęca się dzieciom i domowi, rezygnując z własnej kariery. Swoim
Weekendy w domu i ogrodziesobą mocno połączone. W meksykańskiej tradycji przyjmuje się, że podczas Zaduszek dusze zmarłych wracają do grobów. W nocy z 31 października na 1 listopada na ziemię przychodzą dusze zmarłych dzieci. Odchodzą około południa ustępując miejsce dorosłym zmarłym. Ci natomiast na ziemi pozostaną do 2 listopada. Każdy grób w tym czasie powinien być umyty, udekorowany w kwiaty i świece. To akurat(...)prostu do zjedzenia. Innym tradycyjnym daniem podawanym podczas Zaduszek w Meksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta
Pełny talerzSłońce wschodzi coraz później a wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już
Dzieje kuchennej WiewióryChyba najbardziej uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko(...)dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji
mojewypiekiinietylkoWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, weekend obfitował w rozmaite wydarzenia, imprezy i odwiedziny więc nie miałam kiedy upiec czegoś słodkiego. Wczorajszy poranek dłużył mi
Dzieje kuchennej Wiewióryjednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Docenia się ją nie tylko za wartości odżywcze, ale także walory smakowe. Bogata w pełnowartościowe białko roślinne jest dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Poza tym, fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza nasionami fasoli właściwości zdrowotne wykazują także jej strąki oraz kiełki. Jednak nie przez każdego(...)ciężkostrawna i może powodować wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Zawiera lektyny, które blokują trawienie białka roślinnego, dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na choroby układu pokarmowego osoby z dną moczanową powinny unikać dań fasolowych fasola z puszki to niezbyt rozsądny wybór, gdyż wnętrze puszek pokryte jest bisfenolem
Kuchnia MagdaLeny