dipy - 3102 przepisów (strona:166/207)

Tzatziki, grecki sos czosnkowy 191

Grecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki

Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki z botwinką 149

Śladem jednego z ostatnich wpisów na Filozofii smaku   i ja postanowiłam wypróbować inną wersję przepisu na tzatziki, które są naszym ulubionym dodatkiem do

Kulinarne przygody Gatity
Sos jogurtowo-ziołowy 203

Zrobiłam przegląd ziół w ogródku i w kilka chwil powstał aromatyczny i delikatny sos do warzyw i  mięs. Dzisiaj  podałam go razem z ugotowanymi

Kulinarne przygody Gatity
Sos feta 185

Dzisiaj kolejny sos do kolekcji, tym razem na bazie sera feta. Przepis pochodzi ze strony   Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z natki pietruszki i orzeszków 168

Lubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z rukoli z bazylią 159

Kolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis

Kulinarne przygody Gatity
Sos alioli na mleku 201

Do calamares la romana  koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli , ale tam

Kulinarne przygody Gatity
Sos pomidorowy do makaronu 216

Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-) Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...  Do tej pory

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bakłażana 195

Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza

Kulinarne przygody Gatity
Sos z pieczonych pomidorów 200

Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy 248

Klasyczny sos grzybowy ! Taki lubię najbardziej, a na dodatek lubię go jeść właśnie tak jak to przedstawiłam na aranżacji: pure z ziemniaków i nic więcej ! Bo

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup 223

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów,  sosu z pieczonych pomidorów ,  ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy  sosu pomidorowego do makaronu  postanowiłam też zrobić klasyczny

Kulinarne przygody Gatity
Bazyliowe pesto 182

Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już  pesto z rukoli z bazylią  i pesto z natki pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 215

ułożeniu na niej placka, wsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu. Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro , wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą.    Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie)   ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Burrito 244

burrito ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej i opiekłam z obu stron. Opiekłam na "sucho" bez dodawania tłuszczu. Tak postąpiłam z każdym plackiem tortilli. Niestety mój syn nie chciał żadnego dipu ani sosu do burrito, więc pozostałam przy wersji podstawowej :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktów firmy Ballarini - wok i patelnia grillowa linii Salento White Stone / - są super

Blondynka Gotuje