często pojawia się u osób wykonujących pracę siedzącą oraz u mężczyzn. Obecność w miąższu wiśni kumaryn – szczególnych substancji obniżających krzepliwość krwi– stwarza w tego owocu niezastąpiony komponent w diecie chorych po zatorze, zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią
w mojej kuchniSezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe do swej diety, bo naukowcy z Wielkiej Brytanii donoszą, że sok z granatów pomaga pozbyć się obwisłego brzucha, powstałego wskutek siedzącego trybu życia. Podobno szczególnie mocno podatni na dzialanie […] Artykuł Sałatka porażona granatem
Wiszniówkawiadomo, dzieci za tortami nie przepadają.. ale ten ma specjalne prawa 🙂 Jest to bowiem torcik – sernik na zimno. Ostatnio sporo czytam i piszę o ograniczaniu cukru w diecie. Nie jestem jednak […] Artykuł Prosty i pyszny torcik – sernik na zimno pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaczyli przemycanie warzyw w diecie dzieci – level expert 😉 Od dawna param się poszukiwaniem nieszablonowych przepisów na zdrowe dania, w których można dzieciom przemycać wartościowe produkty. Przepis na ciasto czekoladowe z buraków i awokado natrafiłam na blogu „bunny kitchen”, kiedy poszukiwałam ciekawych sposobów na botwinkę. Bo ileż można jeść barszczyki i chłodniki? Surowych liści botwinki
WiszniówkaBezy bez jajek to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na białko jaja kurzego oraz dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Ciągle niewiele osób wie o tym, że tak samo jak kurze białko ubija się..woda z ciecierzycy z puszki. Tak, to nie żart. Podczas ubijania, a potem pieczenia woda ta zachowuje się identycznie […] Artykuł Mini bezy
WiszniówkaLekkie, letnie, zielone i pyszne! Jedna porcja to około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z wdziękiem i ze smakiem zastępuje tutaj makaron zrobiony z młodej cukinii – pyszny, lekko chrupki i pełen błonnika. Sos jest niesamowicie aksamitny i kremowy mimo tego, że jest jednocześnie naprawdę lekki. Cukinie myjemy i pozostawiamy
Karo in the Kitchenukrywam, że na diecie bezglutenowej włoskich smaków brakuje mi najbardziej. Wszyscy lubimy pizzę i często ją robię, oczywiście cztery różne, bo każdy ma inne smaki. Swoją więc uczyniłam kalafiorową i nie ukrywam to wciąż namiastka tego prawdziwego smaku pizzy. Ale jest duży plus – po zjedzeniu pizzy kalafiorowej nie będziecie mieli tego uczucia ciężkości w żołądku. Lekka, smaczna
gutfutwitaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy
My Chcemy Jeśćnajczęściej wykorzystywanych przeze mnie mięs jest zdecydowanie drób. Wpływ na to ma szereg jego zalet — jest prosty i szybki do przygotowania oraz stanowi źródło pełnowartościowego białka, tak potrzebnego w diecie. O wyższości drobiu nad innymi rodzajami mięsa stanowią zarówno jego wartości zdrowotne, m.in. niska zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz oczywiście witamin i minerałów, jak i jego walory smakowe — przez
Food Squarepoczątku skosztowałyśmy lody wegańskie o smaku kakao z pomarańczą, przygotowywane na kaszy jaglanej. Bardzo oryginalne w smaku z delikatnymi drobinami kaszy. Idealna opcja dla osób z cekalią lub na diecie bezglutenowej. Następnie przeszłyśmy do smaku śmietanka z bezą, bardzo lekki smak choć bez w nim jak na lekarstwo. Naszym małym testerom przypadła do gustu krówka oraz duet czekoladowy (połączenie gorzkiej
Kolizje SmakówCiecierzyca to bardzo cenna roślina w zdrowej, zbilansowanej diecie. W ostatnich latach znacznie zyskała na popularności. Ciecierzyca zawiera więcej magnezu i mikroelementów niż soczewica i groch. Jak wszystkie strączkowe jest bogatym żródłem białka więc syci na długo. To również bardzo dobre żódło błonnika, witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, żelazo, miedź. Ziarna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodkości, których nie potrafię pominąć :) Dzisiaj zachęcam do przygotowania "odchudzonej" wersji czekoladowego deseru. Do przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilku składników. Taki deser przypadnie do smaku osobom będących na diecie jak i fanom lekko galaretowatych/musowych słodkości. Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka mleka (250 ml) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 2,5 łyżki miodu 3 łyżki gorzkiego
Ugotowaćjagód Podpowiedzi: - jeśli lubisz słodkie napoje do do espresso dodaj cukier brązowy, bądź syrop np. jagodowy lub owoce leśne - kawę też możesz udekorować bitą śmietaną, jeśli nie jesteś na diecie ;-))) - jeśli lubisz czekoladę to do warstwy z jagodami i espresso dodaj 2 kostki czekolady i zmiksuj, smak będzie jeszcze lepszy Smacznego!!! Co sądzicie o tym pomyśle? Buziaki, pięknego dnia
SMYKWKUCHNI