mój prawdziwy debiut. Śledzie jem od niedawna. W zasadzie od kiedy się okazało, że mam celiakię i muszę być na diecie, czyli jakieś dwa lata. Ograniczenie żywieniowe sprawiło, że zaczęłam szukać nowych smaków, a tak się złożyło (jako, że jestem dość otwarta na testowanie nowości), że z naszych tradycyjnych i ogólne dostępnych produktów, tylko śledzi nigdy nie kosztowałam. Cóż
Quinoa Raz!Żeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość. Składniki: - 1 białko - 125g cukru pudru - 200g zmielonych migdałów - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1/3 soku z cytryny - szczypta soli Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli
CookYourselfPowoli przekonuję się, że prawie każdą recepturę da się przerobić na zdrowszą wersję. Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne biscotti - wywodzące się z Toskanii podłużne
Chilli Czosnek i OliwaKiedy dziecko trzy razy prosi o dokładkę to wiedz że coś musi być naprawdę dobre! Nie spodziewałam się tego po pulpecikach, które z założenia miały być
Mama z miastaPomysł na szakszukę zaczerpnęłam z programu "Twój portfel, nasza dieta". Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej potrawie, a jest naprawdę pyszna! Samo przygotowanie nie jest czasochłonne, chyba że zdecydujemy się obierać pomidory. Mi skórka nie przeszkadza, więc pominęłam ten krok. Całkowity czas przygotowania to jakieś 15 min. Składniki na szakszukę dla 1 osoby: 2 pomidory 2 jajka łyżka masła ząbek
Mama z Motylemczasu do czasu dobrze jest zjeść obiad bez mięsa. Zaczynam dopiero czytać o dietach wegetariańskich, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się dojść do 3-4 wegetariańskich obiadów w tygodniu. To leczo robiłam już kilka razy i smakuje nawet mojemu mężowi - zdeklarowanemu mięsożercy. Oczywiście, można dodać kiełbasę, jeśli komuś bardzo brakuje jej smaku, jednak w tej formie leczo
Mama z Motylemmleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1 jajko Dodatki: Tu panuje pewna dowolność. Ja dodałam: 1 plaster żółtego sera pokrojony na drobne kawałeczki (tak - pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od diety) salami pokrojone na małe kawałki 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kosteczkę można dodać też pomidorki koktajlowe, ale akurat nie miałam. Na 3 muffinkach na wierzchu rozsmarowałam keczup - i było pyszne
Mama z Motylemhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 lata temu, kiedy przeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej
Mama z MotylemOstatnio po zrobieniu testu na nietolerancję pokarmową, okazało się, że mój organizm nie toleruje mleka krowiego, jajek oraz pszenicy. Pierwsza myśl była 'co ja będę jeść'? Po miesiącu diety stwierdzam, że da się bez problemu z tym żyć, a nawet wypieki smakują super! Dzisiaj przepis na muffiny na mące jaglanej i ryżowej :) Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej -1 szklanka
Receptura smakuDieta i bardzo intensywny przełom listopada i grudnia sprawiły, że nie wyrobiłam się z upieczeniem pierniczków. Od kilku lat piekłam te tradycyjne, do leżakowania. Postarałam się zatem o namiastkę świątecznego smaku i zrobiłam kruche cynamonowe ciastka! Są przepyszne! Co prawda przy przygotowywaniu musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie
Kuchnia Bazyliitofu jak i wędzonej papryki. Całość jest banalnie prosta do przygotowania. Taka potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mogą ją przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. Składniki (3 porcje): 150 g kaszy gryczanej niepalonej 1 papryka czerwona 1 cukinia 6 pieczarek 1 duża marchewka 2 pomidory kostka wędzonego tofu
Zdrowie na języku :Pwykonać zadanie konkursowe, a ja wybiorę zwycięzce. Wygraną stanowią produkty firmy Fitokracja , która jest sponsorem konkursu, a do wygrania są (widoczne na zdjęciu): izolat białka roślinne go i suplementy diety – ekstrakt z czystka , ekstrakt z ostropestu plamistego i ekstrakt z zielonej kawy z dodatkiem L-karnityny . Zadaniem konkursowym jest: 1. Ciekawe opisanie swojego ulubionego deseru FIT w komentarzu, mile
Be Fit Be StrongKomosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to w wersji na słodko, czy na słono, gdyż jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją cukrzykom, a ponadto ma działanie
Be Fit Be StrongMoja kolejna delikatna propozycja dla cierpiących na WZJG, dla osób na diecie, które nie chcą zrezygnować z mięsa oraz dla tych, którzy przykładają wagę do jedzenia jak najmniej przetworzonego. Makaron. Zrobiony w ten sposób na pewno nie zaszkodzi. Mam w domu osobę z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Makaron się przyjął. Nie zaszkodził. Polecam, gdyż czasem tak proste dania nie zalegają
Z Kuchni Do Kuchni