przekąski, a także pory ich spożywania. Nie zapomnij także o napojach. W ten sposób bliżej przyjrzysz się swojemu odżywianiu, a także łatwiej Ci będzie wyeliminować niezdrowe produkty z diety. Zaczniesz dbać o regularność posiłków, odpowiednie nawadnianie, a może nawet zainteresujesz się gotowaniem. ;) Jedzenie co 2,5-4 h - czy ma sens? Powszechnie uważa się, że przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić(...)tłuszczy i witamin! Wsłuchaj się w swój organizm! ,,To, co dla jednego jest pożywieniem może być trucizną dla drugiego." - jak mawiał Lukrecjusz 75 lat p.n.e Nie ma określonej diety dla wszystkich ludzi. Każdy z nas jest inny i różni nas wiele czynników, chociażby płeć, wiek, waga czy wzrost, które mają wpływ na określony sposób odżywiania. Żyjemy w czasach
Kuchnia EllieBędąc na diecie trzeba wymyślać potrawy, które będą smaczne, pożywne i oczywiście łagodne dla układu pokarmowego. Dlatego też trzeba wybierać składniki dozwolone i poddawać je odpowiedniej obróbce, a wszystko to tak, aby stały się rarytasami. Nie jest to łatwe i czasami trzeba się mocno nakombinować, ale nie ma rzeczy niemożliwych. W taki właśnie sposób, posiłkując się różnymi przepisami i wybierając(...)nich to co mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku
Codzienne Gotowaniemogą wykorzystać ten fakt, bowiem cytrulina rozszerza naczynia krwionośne także w penisie, zwiększając przepływ krwi również w tej części ciała - tak samo działa viagra. Osoby z cukrzycą lub na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć spożywanie arbuza, z tego względu, iż chociaż zawiera niewielką ilość węglowodanów (7,5 g w 100 g produktu) to jednak są to w większości cukry proste (indeks
W kuchni Katiebotanicznego punktu widzenia bakłażan jest jagodą). Bakłażan dostarcza niewielu kalorii (100 g produktu to około 20 kcal), dlatego też powinien być wykorzystywany w kuchni przez osoby na diecie redukcyjnej. Ponadto zawiera sporo błonnika pokarmowego (2,5 g w 100 g produktu), który przyspiesza przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, a także reguluję gospodarkę glukozy i cholesterolu w organizmie. Składniki mineralne obecne
W kuchni Katiemetalami ciężkimi, bowiem korzeń marchwi silnie absorbuje wiele substancji organicznych, szczególnie tych, które zawierają pierścienie aromatyczne w cząsteczce. Stąd też palacze tytoniu powinni zwiększyć podaż tego warzywa w swojej diecie, aby co nieco ograniczyć ilość przyswajanych substancji rakotwórczych. Jedna duża porcja glazurowanej marchwi (3 sztuki) dostarcza około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu, 23 g węglowodanów
W kuchni KatieMango i kiwi to owoce tropikalne, które zdecydowanie za rzadko spożywamy. Powinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości
W kuchni KatieZupa z soczewicy należy do jednych z najbardziej pożywnych zup. Jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, żelaza i potasu - szczególnie polecana w diecie wegetarian. Niestety, soczewica zawiera substancje anty-odżywcze, takie jak inhibitory trypsyny oraz dość duże ilości fitynianów. Trypsyna jest enzymem biorącym udział w trawieniu białek. Natomiast fityniany zmniejszają biodostępność składników mineralnych. Ilość fitynianów w soczewicy można zmniejszyć poprzez
W kuchni KatieLentil soup is recognized as highly nutritious, a good source of protein, dietary fiber, iron and potassium - especially recommended in the diet of vegetarians. Unfortunately, lentils also have anti-nutrient factors, such as trypsin inhibitors and a relatively high phytate content. Trypsin is an enzyme involved in digestion, and phytates reduce the bioavailability of dietary minerals. The phytates
W kuchni Katiezbędnych kilogramów. Autorem jest Jacek Bilczyński , specjalista w swojej dziedzinie. Zapraszam do lektury. Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety
IzaGotujedrobno pokrojonymi i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji 200g zupy to około 100 kcal. Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety
IzaGotujeźródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować na roślinach strączkowych uzupełniając dietę sokami, owocami i warzywami. Mało kto wie jak wartościowa jest herbatka z pokrzywy. Co do poziomu zawartości żelaza, źródła podają rozstrzelone informacje 10 – 170 mg/100g, jednak na forach internetowych(...)znaleźć wiele pozytywnych relacji ze stosowania naparu. Tym bardziej, że napoje typu herbata, kawa w znacznym stopniu utrudniają wchłanianie żelaza. Pierwsze, od czego powinniśmy zacząć, to wyeliminować je z diety. Żelazo najlepiej nam służy w towarzystwie witaminy C, E, B12, B6, również z kwasem foliowym, miedzią i cynkiem. A znajdziemy je w szpinaku, pietruszce, jajkach, papryce i pomidorach. Warto
CoolinarniePLpisałam w poście o tahini - również w hummusie znajdziemy Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) - dobroczynne tłuszcze dla naszego mózgu i układu krwionośnego. Ze względu na wysoką kaloryczność osoby na diecie redukcyjnej nie powinny spożywać hummusu w nieograniczonych ilościach. Zresztą, wszystko, nawet to co zdrowe, w nadmiarze może zaszkodzić. Miłego, poniedziałkowego wieczoru i smacznego, samodzielnie wykonanego hummusu :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób
W kuchni Katieoraz powstawania komórek nowotworowych. Oprócz przeciwutleniaczy szpinak dostarcza do naszego organizmu potas, który razem z magnezem reguluje pracę serca i przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu.Kobiety w ciąży powinny wzbogacić swoją dietę w szpinak, ze względu na zawarty w nim kwas foliowy - zapobiega on powstawaniu wad układu nerwowego u płodu. Zatem, na zdrowie! SKŁADNIKI: dla 4 - 6 osób. Naleśniki
W kuchni KatieDziś będzie słodko i niskokalorycznie Od jakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik(...)włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia! Smacznego! English version Diet cheesecake (24 cm cake pan) Ingredients: 800 g of low fat cream cheese 6 eggs, egg yolks and whites separated 5-6 tablespoons of powdered sweetener (eg, stevia) 3 tablespoons
karmelowy