Stoję przed półką w markecie strapiona. Równo, jak pod linijkę poukładane buteleczki, tubki i słoiczki, wszystkie tak soczyście czerwone, nieodgadnione. Stoję tak i myślę, po który
W kuchni Karmel-itkiNo, bo jak fotografować jedzenie? Oto jest pytanie... Post powstał na potrzeby konkursu organizowanego przez autorkę bloga Green Morning.Szczegóły: TUTAJ. O warsztatach natomiast TUTAJ.Jak fotografować
W kuchni Karmel-itkiTakie desery powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, lodów, śmietany, amaretti i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Na takie gorące dni jak dzisiaj deser idealny, mimo, że niestety idzie w boczki. Ale jeśli ktoś nie liczy kalorii to raz na jakiś czas może sobie pozwolić. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUlubiona sukienka w groszki, paznokcie w jaskrawym kolorze, włosy pod górę upięte i pragnienie zobaczenia w tym roku morza. Siedzę zamknięta w pracy, a w wyobraźni
W kuchni Karmel-itkiNie mam weny. I już.Czasami przychodzą takie dni, kiedy wena i natchnienie, moi nieodłączni przyjaciele, idą na piwo beze mnie, zostawiają mnie z zupełną pustką
W kuchni Karmel-itkiMam wrażenie, że słupek rtęci wybuchnie. Rozgrzany do czerwoności, niebezpiecznie zbliża się ku temperaturze czterdziestu stopni w słońcu (na szczęście). Wszystkie możliwe zacienione miejsca pozajmowane - kto
W kuchni Karmel-itkiRześkie powietrze wypełniło pokój, słoneczko delikatnie wygląda zza murów zaspanych kamienic. Przeciągam się z uśmiechem na twarzy. Tak, to będzie udany dzień.Buraki darzę wielką kulinarną
W kuchni Karmel-itkiBo ja chcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie
W kuchni Karmel-itkiZ trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itkiMała paczuszka schowana pomiędzy większymi koleżankami, niepozorna, cicha i nieśmiała. Właśnie ona przykuła mój wzrok. I skradła serce. Czarna soczewica.Moja faworytka, jeśli o soczewicę chodzi. Gotuje
W kuchni Karmel-itkiZa gorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła
W kuchni Karmel-itkiGaj oliwny tonący w słońcu. Klimat pustynni, a pomiędzy gałęziami drzew i kępami wyschniętej trawy prześlizgują się zielono-szare jaszczurki. Sandałki z rzemyków na stopach i
W kuchni Karmel-itkisklepu, a chciałoby się zjeść coś smacznego? Ja w takiej sytuacji otworzyłam lodówkę i szafki, powyciągałam produkty, które lubi moje dziecko i takim sposobem powstał ten naprawdę pyszny deser. Chciałam dodac owoce, jednak mój syn ostro zaprotestował :) Składniki na 1 deserek: 150 g serka mascarpone 3 herbatniki maślane z kakao 3 łyżeczki tego musu truskawkowego cukier puder do smaku(...)wierzchu ma pozostać serek mascarpone posypany kakao i chocolate chips. Wstawić do lodówki do schłodzenia choć mnie się to nie udało, bo dziecko od razu wzięło szklaneczkę z deserem i zjadło :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePodczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ? ROZWIŃ
Smaczna PyzaI znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam
W kuchni Karmel-itki