desery - 58579 przepisów (strona:981/3906)

KOMPOT WIGILIJNY 167

Fotka zksiążki  POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 346

Miały być  pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny

RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 130

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 133

Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J  jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza

RAROSSA
ZAKWAS BURACZANY 199

Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku

RAROSSA
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 149

Do świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki  z   ciasta, które leżakowało ponad  miesiąc. Jako pierwsze

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 211

Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na  piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje

RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 486

Po 5 dniach  zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas

RAROSSA
MASA MAKOWA 143

Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia

RAROSSA
SERNIK Z MAKIEM 164

Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co

RAROSSA
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 267

Kruche ciasto jest często wykorzystywane  do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników, ciasta z owocami, szarlotki, a także do babeczek, które są bardzo

RAROSSA
BABECZKI 172

Kruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast

RAROSSA
SERNIK 176

Wilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masłaszklanka cukru 

RAROSSA
TORT KAWOWO KOKOSOWY 182

Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego  Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  

RAROSSA
POLEWA 191

Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch  

RAROSSA